Hälsa

Dålig andedräkt – 9 sätt att bli av med den

Vad kan man göra åt dålig andedräkt? Dålig andedräkt Det är enkelt att förbättra andedräkten och samtidigt hålla tänderna och tandköttet friska. Försök med dessa enkla steg för att hålla munnen fräsch och ren.

 

 

1. Borsta tänderna och använd tandtråd oftare.

 

Borsta tänderna och använd tandtråd oftare

 

Plack, en klibbig beläggning på tänderna, samlar bakterier som orsakar dålig andedräkt. Instängd mat bidrar också till problemet. Borsta tänderna minst två gånger om dagen och använd tandtråd minst en gång. Om du besväras av dålig andedräkt ska du borsta tänderna lite oftare.

 

Men överdriv inte. Om du borstar tänderna för hårt kan du slita på dem och göra dem mer mottagliga för karies.

 

 

2. Skölj munnen.

 

Skölj munnen

 

Förutom att fräscha upp andedräkten ger munvatten ett extra skydd genom att det rensar dig från bakterier. Den friska mintsmaken kan få dig att må bra. Se dock till att det munvatten du väljer dödar de bakterier som orsakar dålig andedräkt. Täck inte bara över lukten. Skölj munnen dagligen med ett munvatten av god kvalitet och stoppa dålig andedräkt vid källan. Den perfekta tiden att göra detta är före sänggåendet.

 

Du kan också få bättre andedräkt om du sköljer munnen med rent vatten efter att du har ätit. Du kan bli av med matpartiklar som fastnat i tänderna.

 

 

3. Skrapa med tungan.

 

Skrapa tungan.

 

Den beläggning som vanligtvis bildas på tungan kan hysa illaluktande bakterier. För att bli av med dem, borsta försiktigt tungan med en tandborste.

 

Om din tandborste är för stor för att bekvämt nå tungryggen kan du prova en skrapa. ”De är särskilt utformade för att ge ett jämnt tryck på hela tungans yta. Detta avlägsnar bakterier, matrester och döda hudceller som borstning ensam inte kan ta hand om.

 

4. Undvik livsmedel som ger dig sur andedräkt

 

livsmedel som ger sur andedräkt

 

Lök och vitlök är stora bovar i dramat. Det hjälper dock inte att borsta tänderna efter att ha ätit dem. De ämnen som orsakar den obehagliga lukten går in i blodomloppet och vidare till lungorna där de andas ut.

 

Det bästa sättet att stoppa detta problem? Ät dem inte, eller undvik dem åtminstone innan du går till jobbet eller träffar vänner.

 

5. Bli av med tobaksbruket. Dålig andedräkt

 

dålig andedräkt

 

Förutom att orsaka cancer kan rökning skada tandköttet, missfärga tänderna och ge dålig andedräkt.

 

Nikotinplåster, som är receptfria, kan hjälpa till att dämpa suget. Om du behöver lite hjälp kan du boka tid hos din läkare för att prata om rökavvänjningsprogram eller receptbelagda läkemedel som kan hjälpa dig att sluta med tobak för gott.
Hur man slutar röka
.

 

 

6. Hoppa över minttabletterna efter middagen och tugga tuggummi istället.

 

Skippa minttabletterna efter middagen och tugga tuggummi istället.

 

Bakterierna i din mun älskar socker. De använder det för att bilda syra. Detta sliter på tänderna och orsakar dålig andedräkt. Tugga sockerfritt tuggummi istället.

 

”Tuggummi stimulerar saliven, som är munhålans naturliga försvarsmekanism mot plackens syror som orsakar karies.

 

7. Håll tandköttet friskt. Dålig andedräkt

 

  Håll tandköttet friskt. Dålig andedräkt

 

Tandköttssjukdomar orsakar dålig andedräkt. Bakterier samlas i fickor vid tändernas bas och skapar en lukt. Om du har tandköttssjukdom kan din tandläkare föreslå att du träffar en parodontolog som är specialiserad på att behandla sjukdomen. Vad är bra mot förstoppning? De 14 bästa livsmedlen.
 

 

8. Återfukta munnen. Dålig andedräkt

 

Återfukta munnen. Dålig andedräkt

 

Om du inte producerar tillräckligt med saliv kan du få karies och dålig andedräkt. Om du är torr i munnen ska du dricka mycket vatten under dagen.

 

Tugga sockerfritt tuggummi eller sug på sockerfritt hårt godis. Försök också med en luftfuktare för natten för att fukta luften i ditt hem.

 

9. Kontakta din läkare. Dålig andedräkt

 

  Kontakta din läkare. Dålig andedräkt

 

Om din dåliga andedräkt kvarstår trots dina bästa ansträngningar, boka en tid hos din läkare. Den kommer att kontrollera att dina problem inte är relaterade till ett medicinskt tillstånd. Oljigt hår: 5 huskurer.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button