Elektroteknik

Utloppsrör – Distribution av utloppsrör

Utloppsrör – Distribution av utloppsrör

Indelning av urladdningslampor

Utsläpp:

De är de mest ekonomiska och har en lång livslängd, men de är inte driftklara (det tar lång tid innan de lyser fullt ut efter påslagning), har en ganska dålig färgåtergivning och kräver komplexa förstyrningsanordningar. Enligt gasfyllningen känner vi igen urladdningslampor:

  • Utsläpp av kvicksilver

kvicksilverutsläpp

  • Halogenid urladdning

halogenlampor

  • Utsläpp av natrium 

utsläpp av natrium

  • Xenon… Utsläpp

xenonlampa

Ett urladdningsrör är en typ av elektroniskt element som använder slagjonisering av elektroner i gaser eller metallångor.

DC och AC

Arter:

1.lysande 

2.Lim

3.tyratron

4.ignitron

5.excitron

6.digitron

Ljus urladdningslampa

en typ av urladdningslampa; en elektrisk ljuskälla i vilken ljus alstras genom en elektrisk urladdning i en gas eller metallånga (eller en blandning därav).

glödlampa

Konstruktionen är enkel:

-glasrör

-inert utspädd gas

-elektroder

-eventuellt fosfor, applicerat på insidan av röret

Lim

glödgasrör

är en gasfylld lågtrycksladdning  med kall katod, som arbetar i området för självglödande urladdningar. Banken innehåller två elektroder mellan vilka en urladdning produceras oberoende av polariteten hos den pålagda spänningen. När glödröret är anslutet till en likströmskälla lyser den elektrod som är ansluten till källans negativa pol – katoden. När den är ansluten till en växelströmskälla lyser båda elektroderna växelvis, varje halvperiod alltid den som för tillfället har en negativ potential. Från observatörens synvinkel lyser båda elektroderna.

5 saker du behöver veta om manligt skallighetsmönster

Tyratrón

Utsläpp av Tyratron

är ett gasfyllt elektronrör, dvs. ett urladdningsrör. Om den är fylld med kvicksilverånga eller ädelgaser kallas den även gastriod.

Ett urladdningsrör med tre elektroder kallas en tyratron. Om nätet har en stor negativ spänning kommer det inte att skicka elektroner till anoden. När vi gradvis minskar gitterspänningen tränger elektroner in i anoden och en urladdning uppstår. Gitteret upphör att påverka urladdningen eftersom det skuggas av de omgivande joniserade gaspartiklarna. Urladdningen kan endast avbrytas genom att släckspänningen sänks (ca 20 V). Tändtiden för tyratronen kan påverkas genom att öka anodspänningen vid samma nätspänning.

Ignitrón

är en urladdningslampa, som tillhör gruppen reglerade urladdningslampor. Dessutom ingår: thyratroner, kvicksilverrör, excitroner och senditroner. Ignitron är en urladdningslampa med en kvicksilverkatod . Katodfläcken tänds i varje period med en katodtändare (ignitor). Tändögonblicket kan fasförskjutas, vilket styr medelvärdet för inkopplingsströmmen. En ignitron är en konisk stift av halvledaren (t.ex. borkarbid), nedsänkt i en kvicksilverkatod.

Excitrón

är en kvicksilver urladdningslampa med ett galler och en extra anod för att hålla katod spot, som aktiveras av en tändare

Digitron eller digitalt urladdningsrör

Digitron Urladdning

är en elektronisk komponent, ett gasfyllt urladdningsrör med kall katod, som används för att visa siffror eller andra symboler. Nixie-lampans glaskolv är fylld med en lågtrycksgas, vanligtvis neon och innehåller en gemensam anod i form av ett genomskinligt galler av tunn tråd och ett antal separata katoder i form av individuella symboler som kan visas.

Det finns tre typer av halogenlampor:

halogen spot – socklar är E14, Gu10, Gu5,3

minisport-lampor – är halogenlampor med minimala dimensioner som sitter i glasreflektorer. Socklar G9, G4, GY6,35 20-50W. Dessa typer av lampor möjliggör riktad belysning med mycket hög effektivitet, minimala krav på armaturstorlek och låga investeringskostnader.

halogen linjär – sockel R7s Halogenlampor tillverkas för spänning 12, 230 V

Natriumurladdningslampa

är en typ av urladdningslampa som använder en elektrisk urladdning i en miljö av natrium ånga för att producera ljus. Det finns två varianter av dessa lampor: lågtryck och högtryck. Eftersom natriumlampor orsakar mindre ljusföroreningar än kvicksilverlampor, använder många städer som har stora astronomiska observatorier dem.

Natriumladdningslampor med lågt tryck

lågtrycksnatrium utsläpp utsläpp

Lågtrycksnatriumlampor har ett urladdningsrör av borosilikatglas som innehåller metalliskt natrium, en liten dos neon och argon i en Penningblandning på grund av utlösningen av gasurladdningen. Urladdningslampan kan vara rak[2] eller U-formad. När lampan är tänd börjar den avge ett matt rödrosa ljus som värmer upp det metalliska natriumet och inom några minuter, när det metalliska natriumet börjar förångas, blir ljuset ljust gult.

Urladdningslampor med högtrycksnatrium

Utsläpp

Högtrycksnatriumlampor är mindre och innehåller andra element som kvicksilver och ger ett mörkt rosa sken när de är påslagna och ett rosa-orange sken när de värms upp. Vissa lampor avger även ett klart till blåvitt ljus när de tänds och värms upp. På grund av den extremt höga kemiska aktiviteten hos högtrycksnatriumurladdningslampan är båglampan tillverkad av transparent aluminiumoxid.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button