Sevärdheter

Intressanta fakta om Afrika

Intressanta fakta om Afrika. Många forskare anser att Afrika är den plats där mänskligheten har sitt ursprung…

Afrika, som av många forskare anses vara mänsklighetens födelseplats, är en kontinent med 54 självständiga länder och en rik blandning av ursprungsbefolkningar, kulturer, ekonomier och historier.
Här finns vidsträckta öknar, tropiska regnskogar, karga berg och bördiga gräsmarker. Den är rik på flora och fauna som inte överträffas av någon annan kontinent.

Intressanta fakta om Afrika

Varje år kommer fler och fler turister från hela världen till denna otroliga kontinent för att uppleva dess underverk.

Trots sin naturrikedom och skönhet är Afrika ett av de femton minst utvecklade länderna i världen. 70 procent av befolkningen lever på mindre än 2 dollar om dagen, sjukdomar och svält dödar miljontals människor varje år och en stor andel av barnen nekas till och med den mest grundläggande utbildning.

Snabbfakta om Afrika Intressant fakta om Afrika

 

  • Kontinentens storlek: den näst största i världen
  • Areal: 11 700 000 kvadratkilometer
  • Beräknad befolkning: 877 miljoner människor
  • Största stad: Kairo, Egypten, 9,2 miljoner invånare
  • Största land: Kairo, 2,5 miljoner: Algeriet – 919 595 kvadratkilometer (det var Sudan, 968 000 kvadratkilometer)
  • Längsta flod: Nilen, 4 160 miles
  • Den största sjön: Nilen: Victoria, 26,828 kvadratkilometer
  • Högsta berg: Victoria – 8,5 km: Kilimanjaro, Tanzania, 19 340 meter

 

Några intressanta fakta Intressanta fakta om Afrika

 

  • Afrika på jordklotet Afrika anses vara den näst största kontinenten i världen, med en total yta på cirka 11 miljoner kvadratkilometer, vilket motsvarar 5,7% av jordens yta, liksom 20% av den totala landytan på planeten.

Afrika anses vara den näst största kontinenten

  • Den har en rik geografi och en intressant historia, och är därför en kontinent med en sådan imponerande biologisk mångfald. Afrika har mycket mer än den fattigdom och apartheid som landet är känt för runt om i världen.
  • Det finns 54 länder och flera omtvistade territorier. Sudan var tidigare det största landet i Afrika tills det delades upp i Sudan och Sydsudan. Algeriet är för närvarande det till ytan största landet i Afrika. Kairo är Egyptens huvudstad och den största staden i landet.
  • Sett till både yta och befolkning är Afrika den näst största kontinenten. Afrika är fullt av naturens största underverk, här är några fakta om Afrika som hjälper dig att bättre förstå denna vackra kontinent.

 

Du kanske är intresserad av:

 

Fantastiska fakta om Afrika

– En av de mest intressanta fakta om Afrika är att kontinenten är ungefär lika lång och bred. Den mäter ca 4 660 från norr till söder och från öst till väst.

– Afrika är inte bara den näst största, utan också den näst mest folkrika kontinenten, med omkring 12 procent av världens befolkning.

– Nigeria är det folkrikaste landet i Afrika, med en uppskattad befolkning på 120-140 miljoner. Seychellerna har en befolkning på cirka 80 000 invånare och är det minst befolkade landet.

Nigeria är det folkrikaste landet i Afrika

– Det finns ungefär 3 000 olika etniska grupper på den afrikanska kontinenten, och bara i Nigeria är ungefär 370 av dessa stammar officiellt erkända. Mer information om afrikansk kultur hittar du här.

– I Afrika talas cirka 2 000 olika språk med olika dialekter, där arabiska är det mest talade språket på den afrikanska kontinenten.

– Ekvatorn löper cirka 2 500 mil från väst till öst över den afrikanska kontinenten och delar kontinenten i två distinkta halvor – den norra och den södra halvan. Den passerar genom många afrikanska länder som Kongo, Somalia, Uganda och Kenya.

– Baserat på fossila fynd verkar Afrika vara den första kontinent där människor har påträffats. Fossila lämningar tyder på att människor bebodde den afrikanska kontinenten för omkring 7 miljoner år sedan.

– I Afrika finns också världens längsta flod, Nilen, som rinner ca 4 150 km innan den mynnar ut i havet. Den flyter genom flera afrikanska länder som Etiopien, Sudan, Uganda och Egypten, vilket gör landet extremt bördigt.

– Victoriafallen är Afrikas största vattenfall och ligger på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Höjden är 355 meter och vattenfallets bredd är nästan en kilometer.

Intressanta fakta om Afrika

 

– Världens största öken, Saharaöknen, ligger också i Afrika och täcker en yta på minst tio länder – cirka 3,5 miljoner kvadratkilometer.

Världens största öken Saharaöknen

– Kilimanjaro är det största berget i Afrika och når en höjd av 19 340 meter. Victoriasjön är den största sjön i Afrika och täcker 26 560 kvadratkilometer.

– Madagaskar är den största ön på den afrikanska kontinenten och ligger utanför Afrikas östkust. Den är ungefär 1 000 miles lång och 350 miles bred. Denna ö är också den fjärde största ön i världen.

– Afrika har också den bästa floran och faunan i världen. Här finns det mest vilda djurlivet i hela världen. Här lever några av de snabbaste djuren på land, t.ex. geparder, gnuer, gaseller och lejon. Mer information om afrikanska djur hittar du här.

– Afrikansk gruvdrift är välkänd och kontinenten producerar minst 50 % av världens diamanter och guld. Övriga länder i världen står för resterande 50% av produktionen av dessa ädelstenar och metaller.

– Sydafrika är också hem för ”världens största gröna kanjon” och är känd som Blyde River Canyon och är också den tredje största kanjonen i världen.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button