Sevärdheter

Topp 10 intressanta fakta om Kazakstan

Intressant fakta om Kazakstan. I Centralasien dominerar Kazakstan regionens ekonomi. Landet står för 60 % av Centralasiens BNP, främst på grund av sina stora olje-, gas- och mineraltillgångar. Med en yta på 2 724 900 km2 är Kazakstan också det nionde största landet i världen.

Topp 10 intressanta fakta om Kazakstan

Här är några intressanta fakta om delstaten.

Intressant fakta om Kazakstan

10. Kazakstan är det största inlandsberörda landet i världen 

Kazakstan ligger i Centralasien och har en yta på 2 724 900 km2. Landet är helt inlandsstängt, vilket innebär att det inte har någon direkt tillgång till havet. Landet gränsar till Kina, Ryssland, Turkmenistan, Uzbekistan och Kirgizistan. Det är det största inlandsberörda landet i världen.

 

9. Nästan alla element i Mendelejevs periodiska system finns i Kazakstan 

Kazakstan har otroliga naturtillgångar. Det finns 99 grundämnen i Mendelejevs periodiska system i landet. Alla har dock inte använts hittills. Kazakstan har de näst största reserverna av bly, zink, krom och uran i världen. Landet tillhör också de tio största i världen när det gäller kol, järn, koppar, mangan och guld. Kazakstan har också rikliga olje- och gasreserver, de elfte största i världen.

 

8. Pressfriheten i Kazakstan är i dåligt skick 

Reportrar utan gränser publicerar en årlig rankning av länder baserat på deras pressfrihet. Kazakstan hamnar långt ner på listan. År 2019 rankades landet som nummer 158. rankad av 180 länder. Det land som har den högsta graden av pressfrihet rankas först på listan.

7. I Kazakstan äter de hästar Intressanta fakta om Kazakstan.

 

äta hästar Intressant fakta om Kazakstan


Kazakherna har en speciell relation till sina hästar. De respekterar hästar och äter dem på samma gång. En herde i Kazakstan dödar sällan den ridhäst som han har ridit på hela sitt liv. Vanligtvis återvänder en pensionerad lantbrukshäst till naturen för att avsluta sina sista dagar. Å andra sidan slaktas andra hästar i landet för att konsumeras som kött. Bešbarmak är en mycket populär rätt i landet och består av kokt hästkött som serveras på nudlar.

6. Kazakstan är en transkontinental nation 

Kazakstan är en av få transkontinentala nationer i världen. Även om landets kultur och geografiska särdrag domineras av dess läge i Centralasien, sträcker sig en liten del av landet in i Europa. Regionerna Atyrau och Västkazakstan i Kazakstan ligger på var sin sida om floden Ural. Mindre än en miljon av Kazakstans cirka 15 miljoner invånare bor på den europeiska sidan.

 

Du kanske är intresserad av

 

5. Vilda äpplen finns i Kazakstan Intressant fakta om Kazakstan.

De vilda äppelträd som dagens odlade äpplen härstammar från har sitt ursprung i Centralasien. I Kazakstan finns det fortfarande skogar där vilda äppelträd Malus sieversii växer. Björnar som äter frukterna från dessa träd sprider smittan genom sin avföring.

4. I Kazakstan kan du se en snöleopard 

 

Snöleopard kan ses i Kazakstan 


En staty av en snöleopard vid ingången till en nationalpark i Almaty, Kazakstan.
En staty av en snöleopard vid ingången till en nationalpark i Almaty, Kazakstan.

Kazakstan är hem för den majestätiska och svårfångade snöleoparden, som är en utrotningshotad art. Landets naturreservat Aksu-Zabagly är hem för en liten population av dessa stora kattdjur. Cirka 100 till 120 snöleoparder lever i ett område på cirka 50 000 km2 i landet. Almatys officiella sigill bär symbolen av en snöleopard.

3. För mycket sömn dödade människor som bodde i en by i Kazakstan 

Sömnapné är en medicinsk term som används för att beteckna en sjukdom som gör att människor sover i flera dagar eller veckor i sträck. I mars 2013 konstaterades sjukdomen i Kalachi, en avlägsen by i Kazakstan, och dödade 152 personer. Den försvann ett tag innan den dök upp igen i mitten av 2015. Sjukdomen gör att människor inte sover lugnt, utan hamnar i ett tillstånd av hallucinationer som åtföljs av kräkningar, illamående och förvirring.

De drabbade klagade över att de alltid känner sig sömniga och att deras normala liv påverkas allvarligt. Inte heller djuren skonades. Undersökningen visade att ett läckage av giftiga gaser från närliggande gruvor kan ha orsakat de dödliga symptomen på sömnsjuka.

 

2. Inlåst, men med en flotta Intressanta fakta om Kazakstan.

 

Fast i landet, men med en flotta Intressanta fakta om Kazakstan.
Trots att Kazakstan är en inlandsstat har landet fortfarande en flotta. Kazakstans flottstyrkor opererar vid Kaspiska havet, ett vidsträckt innanhav som tekniskt sett har blivit en sjö eftersom det inte är förbundet med havet. KNF har cirka 3 000 anställda och använder cirka 14 kustbevakningsfartyg.

 

1. Världens största och äldsta anläggning för uppskjutning av rymdraketer ligger i Kazakstan 

Kosmodromen Baikonur i södra Kazakstan är en rymdbas som hyrs ut till Ryssland. Den är belägen i Baikonurs stäpplandskap nära Aralsjön. Sovjetunionen byggde denna rymdhamn på 50-talet. 20 år. århundradet som bas för det sovjetiska rymdprogrammet. Både Vostok 1, den första mänskliga rymdfärden, och Sputnik 1, den första artificiella satelliten, sköts upp från den här platsen.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button