Hälsa

Vad innehåller D-vitamin 7 livsmedel med högt innehåll av D-vitamin

Vad innehåller D-vitamin? Här är 7 hälsosamma livsmedel som innehåller mycket D-vitamin. D-vitamin är en unik vitamin som kroppen får i sig när den utsätts för solljus. Men i och med den nya tekniken lider allt fler människor av D-vitaminbrist (1,2). Detta beror på att människor tillbringar allt mer tid inomhus och äter lite av de livsmedel som innehåller detta vitamin. Här är 7 hälsosamma livsmedel som innehåller mycket D-vitamin. Naturligt D-vitamin .

 

Vad innehåller vitamin D

Se vilka livsmedel som innehåller mest D-vitamin.

 

vad vitamin D innehåller

 

Vad innehåller D-vitamin i fisk?

All fisk innehåller en viss andel D-vitamin.

 

1. Lax

 

Lax Vad innehåller vitamin D

 

Lax är en relativt dyrare fisk men är en utmärkt källa till D-vitamin. 100 g lax innehåller 66 % av det dagliga behovet av D-vitamin. Den stora skillnaden kan vara om laxen är vild eller odlad. Vild lax kan innehålla upp till 124% av det dagliga behovet av D-vitamin per 100g. Odlad lax innehåller 32% per 100 g. Ett sätt att komplettera med D-vitamin. 

 

2. Sill och sardiner

 

  Sill och sardiner Vad vitamin D innehåller

Sill är en mycket populär fisk över hela världen. Den kan ätas rå, konserverad, rökt eller inlagd. När det gäller D-vitamin är denna fisk ett mycket bra val. Per 100 gram ger färsk fisk upp till 27% av det dagliga behovet av D-vitamin. I inlagd form är det 14%. Konserverade sardiner (100 g) innehåller 22% av det dagliga behovet av D-vitamin.

 

3. Torskleverolja

 

Torskleverolja

 

Torskleverolja är ett populärt kosttillskott. Om du inte gillar fisk kan torskleverolja vara nyckeln till att få i dig vissa näringsämnen som inte är tillgängliga från andra källor. Torskleverolja är en rik källa till vitamin D . En tesked (5 ml) innehåller hela 56 % av ditt dagliga behov av D-vitamin. Den innehåller mycket omega-3-fettsyror och mycket A-vitamin, vilket är något att se upp med, så överdriv inte med denna olja.

 

4. Tonfisk på burk

 

  Tonfisk på burk Innehåller vitamin D

Många gillar denna tonfisk och av goda skäl, den är relativt billig jämfört med färsk tonfisk, den kan köpas överallt och den lagras bra. Dessutom, om vi tittar på dess vitamin D-värde, imponerar det också på oss. Per 100 g innehåller den upp till 34% av det dagliga behovet av D-vitamin. Det är också en bra källa till niacin och vitamin K . Tonfisk är ett av de livsmedel som innehåller mycket D-vitamin.

 

Livsmedel Vad vitamin D innehåller

 

5. Äggula

 

Äggula Vad innehåller vitamin D

 

Marin fisk är inte den enda källan till D-vitamin. En bra källa till D-vitamin är ägg. Medan äggvitan innehåller proteiner och fetter. Äggulan innehåller mineraler och vitaminer. En äggula innehåller ca 5 % av det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin. Hur mycket D-vitamin äggulan innehåller beror på hönans foder och hur länge hon vistas i solen, höns som vistas utomhus kan lägga ägg med upp till 3-4 gånger högre D-vitaminhalt. Om de dessutom får ett D-vitaminberikat foder kan ett ägg innehålla upp till 7 gånger det dagliga D-vitaminbehovet.

Håravfall: 3 enkla hemprodukter för att förhindra tunnhårighet

 

6. Nav

 

svampar Vad innehåller vitamin D

 

Med undantag för berikade livsmedel är svampar den enda goda vegetabiliska källan till D-vitamin. Precis som människor kan svampar syntetisera detta vitamin när de utsätts för UV-ljus. Svampar producerar dock vitamin D2, medan djur producerar vitamin D3. Även om vitamin D2 bidrar till att öka blodnivåerna av vitamin D, är det inte säkert att det är lika effektivt som vitamin D3.

 

Vilda svampar är dock en utmärkt källa till vitamin D2. Faktum är att vissa sorter innehåller upp till 2 gånger det dagliga behovet av vitamin D2 per 100 g. Å andra sidan odlas kommersiellt odlade svampar ofta i mörker och innehåller mycket lite D2. Vissa märken behandlas dock med ultraviolett (UV) ljus. Dessa svampar kan tillföra 40 % vitamin D2 per 100 g .

 

7. Vad D-vitamin innehåller  Berikade livsmedel

 

Naturliga källor till D-vitamin är begränsade för dig, särskilt om du är vegetarian eller inte gillar fisk. Lyckligtvis berikas vissa näringsämnen i vissa livsmedelsprodukter som inte naturligt innehåller D-vitamin.

 

Mjölk från kor

 

komjölk

Komjölk, som är den vanligaste mjölksorten, är naturligtvis en bra källa till många näringsämnen, inklusive kalcium, fosfor och riboflavin . I flera länder är komjölk berikad med D-vitamin. Den innehåller vanligtvis cirka 15-22% av det dagliga behovet av D-vitamin per kopp (237 ml).

Sojamjölk

 

sojamjölk

Eftersom D-vitamin nästan uteslutande finns i animaliska produkter löper vegetarianer och veganer särskilt hög risk att drabbas av brist. Av den anledningen är växtbaserade mjölkersättningar som sojamjölk ofta berikade med detta näringsämne och andra vitaminer och mineraler som normalt finns i komjölk. En kopp (237 ml) innehåller normalt 13-15% av det dagliga behovet av D-vitamin.

Vad innehåller fibrer 20 fiberrika livsmedel

 

Apelsinjuice

 

  apelsinjuice

 

Många människor runt om i världen är laktosintoleranta, och ytterligare 2-3% har en mjölkallergi. Av den anledningen berikar vissa länder apelsinjuice med D-vitamin och andra näringsämnen som kalcium . En kopp (237 ml) berikad apelsinjuice innehåller 12 % av det dagliga behovet av D-vitamin.

 

Spannmål och havregryn

 

spannmål

 

Vissa flingor och havregryn är också berikade med D-vitamin. En halv kopp (78 gram) av dessa livsmedel kan ge upp till 17%  av ditt dagliga behov av D-vitamin.

 

D-vitamin och kalcium

D-vitamin är viktigt för absorptionen av kalcium, som spelar en viktig roll för att bibehålla benstyrka och skelettintegritet.

  • Att få i sig tillräckligt med både D-vitamin och kalcium är viktigt för att bibehålla benhälsan och skydda mot sjukdomar som osteoporos, ett tillstånd som kännetecknas av svaga och ömtåliga ben.
  • Vi får också D-vitamin från solen.
  • Kalciumbehovet varierar beroende på ålder. Barn i åldern 1-8 år behöver cirka 2 500 mg kalcium per dag och barn i åldern 9-18 år behöver cirka 3 000 mg per dag. Vuxna mellan 19 och 50 år behöver vanligtvis cirka 2 500 mg per dag, vilket sjunker till 2 000 mg per dag för personer över 50 år (46).

 

  • Att tillbringa tid i solen är ett bra sätt att få i sig sin dagliga dos av D-vitamin. Många människor tycker dock att det är svårt att få tillräckligt med sol.
  • Att bara få i sig tillräckligt med mat kan vara svårt, men inte omöjligt.
  • De livsmedel som nämns i denna artikel är några av de viktigaste källorna till D-vitamin.
  • Att äta mycket av dessa D-vitaminrika livsmedel är ett bra sätt att se till att du får i dig tillräckligt av detta viktiga näringsämne.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button