Livsstil

Hur man slutar dricka alkohol : 14 effektiva tips

Funderar du pÄ att du borde göra dig av med alkoholen? Hur slutar man dricka alkohol? Hur du skapar en plan som fungerar för dig . Ta dig först tid att undersöka din relation till alkohol Det viktigaste första steget för att ge upp allt Àr att identifiera varför du gör det.

 

Hur mycket alkohol dricker du?

 

hur man slutar dricka alkoholhaltiga drycker

Du kanske inte Àr beroende av alkohol men undrar om du bara inte dricker sÄ mycket. LÄt oss sÀga att du kan gÄ utan alkohol, men Àven en öl kan förvandlas till fyra, men inte konstigt. Det Àr svÄrt att sluta dricka i sÀllskap med vÀnner som har samma förhÄllande till alkohol som du. HÄll noggrann koll pÄ och registrera hur mycket alkohol du dricker.

 

Fundera pÄ varför du dricker alkohol

 

Kanske Àr din oro snarare inriktad pÄ orsakerna till att du dricker Àn pÄ mÀngden. MÄnga mÀnniskor anvÀnder alkohol för att lindra kÀnslomÀssig smÀrta eller för att lÀttare kunna hantera stressiga situationer. För att minska spÀnningen pÄ en första dejt eller inför ett svÄrt samtal Àr det vanligt att dricka.

 

Men nĂ€r det Ă€r svĂ„rt att hantera utmaningar utan alkohol Ă€r det vĂ€rt att fundera pĂ„ om drickandet hindrar dig frĂ„n att hitta mer anvĂ€ndbara sĂ€tt att hantera dina kĂ€nslor. Det Ă€r viktigt att veta varför man dricker. Om du kĂ€nner till de bakomliggande orsakerna till ditt alkoholbruk – stress i förhĂ„llandet, svĂ„righeter pĂ„ jobbet, sömnlöshet eller nĂ„got annat – kan du utforska alternativa sĂ€tt att hantera dessa problem pĂ„ ett mer produktivt sĂ€tt.

 

Jag slutar dricka alkohol

 

Jag slutar dricka alkohol

 

Kanske vet du att du vill sluta dricka alkohol helt och hÄllet. Men du kanske Àr osÀker pÄ om du ska sluta dricka helt och hÄllet och inte vill hÄlla dig till det mÄlet. Det Àr helt okej. Det viktigaste Àr att titta pÄ dina dryckesvanor och hitta ett sÀtt som fungerar för dig.

 

Hur fÄr man en alkoholist att sluta dricka?

 

Hur man fÄr en alkoholist att sluta dricka

 

Hur fÄr man en alkoholist att sluta dricka? Det Àr möjligt att utveckla en bÀttre relation till alkohol och fatta mer hÀnsynsfulla och vÀlgrundade beslut om alkoholkonsumtion utan att vara helt nykter. Att sluta dricka alkohol helt och hÄllet Àr förmodligen ett av de bÀsta sÀtten att sluta dricka alkohol.

 

Prata om att sluta dricka alkohol

 

Att informera andra om att du tÀnker sluta dricka kan motivera dig att hÄlla fast vid ditt beslut.

 

Involvera dina nĂ€ra och kĂ€ra – Hur man slutar dricka alkohol

 

NÀr du slutar dricka kan familj och vÀnner ge dig uppmuntran och stöd. Genom att berÀtta om din relation till alkohol kan du ocksÄ uppmuntra andra att utvÀrdera sina egna alkoholvanor.Kanske funderar din partner, syskon eller rumskamrat ocksÄ pÄ att förÀndra sina alkoholvanor. Delad förÀndring gör att ni kan stödja varandra samtidigt som ni ökar er motivation och ansvarstagande. Det Àr viktigt att ha en pÄlitlig stödperson nÀrvarande vid evenemang dÀr alkohol ingÄr. Det Àr ofta lÀttare att tacka nej till en drink nÀr man inte behöver göra det sjÀlv.

 

Hitta en gemenskap av nykterister

 

Att bygga nya relationer med mÀnniskor som ocksÄ vÀljer att undvika alkohol kan ha mÄnga fördelar. Ju mer stöd du har, desto bÀttre.

HÀr Àr nÄgra rÄd:

  • ÖvervĂ€g att utveckla vĂ€nskaps- och kĂ€rleksrelationer med personer som inte prioriterar alkohol som en viktig del av sina liv.
  • Saknar du atmosfĂ€ren i baren? Beroende pĂ„ var du bor kan du besöka ett cafĂ© och umgĂ„s utan alkohol.

Du mÄste kunna sÀga nej till alkohol

 

hur man slutar dricka alkohol

 

Om du tackar nej till en drink kan folk frÄga varför. Du Àr inte skyldig att ge detaljer, men det kan vara bra att förbereda ett svar :

Det betyder att du inte behöver sĂ€ga nĂ„got mer Ă€n ”Nej, tack”. Att öva pĂ„ att sĂ€ga nej i förvĂ€g kan hjĂ€lpa dig att kĂ€nna dig mer bekvĂ€m och sjĂ€lvsĂ€ker nĂ€r du hamnar i en situation dĂ€r alkohol Ă€r inblandat. Försök att inte oroa dig för att andra ska döma dig, eftersom de flesta förmodligen inte kommer att mĂ€rka eller komma ihĂ„g vad du gör.

 

Om du vill ge en mer detaljerad förklaring till dina nÀra och kÀra men Àr osÀker pÄ vad du ska sÀga kan det vara bra att förenkla förklaringen:

  • Jag har druckit en hel del utan nĂ„gon tydlig anledning och jag vill Ă€gna lite tid Ă„t att ompröva denna vana.
  • Jag kommer pĂ„ mig sjĂ€lv med att dricka nĂ€r jag inte kan hantera mina kĂ€nslor, och jag vill bli bĂ€ttre utan alkohol.
  • Jag gillar inte alkohol och jag Ă€r trött pĂ„ att dricka alkohol bara för att alla andra gör det.

 

Ändra din miljö – Hur man slutar dricka alkohol

 

NÀr alkohol Àr en del av din dagliga rutin kan drickandet bli en automatisk reaktion, sÀrskilt nÀr du kÀnner dig stressad eller övervÀldigad. Du kanske inte behöver göra om hela ditt liv för att sluta dricka, men nÄgra fÄ förÀndringar i din omgivning kan göra stor skillnad.

 

Bli av med alkohol – Hur man slutar dricka alkohol

 

Alkohol i ditt hem kan fresta dig. Om du Àr sugen pÄ en drink kan vetskapen om att du mÄste gÄ och handla fÄ dig att tappa sugen tillrÀckligt lÀnge för att det ska bli en bra distraktion.

 

Ha lĂ€sk till hands för dig sjĂ€lv och andra. För att vara en bra vĂ€rd behöver du inte bjuda pĂ„ alkohol. LĂ„t gĂ€sterna ta med sig egen alkohol – och ta med sig den nĂ€r de gĂ„r.
Om du bor tillsammans med andra kan du be dem att hÄlla alkoholen utom synhÄll eller i gemensamma utrymmen.

 

Hitta din nya favoritdryck

 

hur man ersÀtter alkohol

 

Att vÀlja rÀtt ersÀttningsdryck kan hjÀlpa dig i din strÀvan att sluta dricka. Vad ska man ersÀtta alkohol med? Vanligt vatten kan ha mÄnga hÀlsofördelar, men det Àr inte det mest spÀnnande valet. Med lite kreativitet kan du hitta nÄgot roligt som gör att du inte gÄr miste om din favoritdryck.

 

Försök:

 

Belöna din rutin

 

Om du har en tendens att dricka vid en viss tidpunkt pÄ dagen Àr ett av de bÀsta sÀtten att bryta detta mönster att göra nÄgot annat. Aktiviteter som fÄr dig att komma ut och slappna av Àr oftast till stor hjÀlp.

 

Fundera över dessa idéer:

 

  • Om du brukar ta en drink med dina vĂ€nner efter jobbet kan du fundera pĂ„ att trĂ€ffa dem i en park eller pĂ„ nĂ„gon annan alkoholfri plats.
  • IstĂ€llet för middag och drinkar pĂ„ din vanliga restaurang kan du prova ett nytt stĂ€lle som inte serverar alkohol. Du kommer att uppleva nĂ„got ovanligt utan att kĂ€nna dig frestad att dricka.
  • Ta för vana att laga mat hemma för att sprida ut och spara lite pengar.

 

Om din lust att dricka beror mer pĂ„ ditt humör Ă€n pĂ„ nĂ„gon sĂ€rskild tidpunkt pĂ„ dagen kan nĂ„gra alternativa sĂ€tt att hantera situationen vara till hjĂ€lp. Hur slutar man dricka alkohol?  IstĂ€llet för att ta en drink för att dĂ€mpa Ă„ngesten kan du prova affirmationer, djupandning eller meditation. Lugna dig sjĂ€lv nĂ€r du kĂ€nner dig ensam genom att ta kontakt med nĂ„gon du tycker om eller titta pĂ„ din favoritfilm.

 

Hitta tid för dig sjÀlv

 

hur man slutar dricka

 

Att sluta dricka kan vara ganska stressande. Om du tar till alkohol för att hantera kÀnslomÀssiga problem kan den ökade predationen trigga igÄng drickandet, vilket gör att framgÄng kÀnns Ànnu mer utom rÀckhÄll. Det Àr normalt att kÀmpa under stora förÀndringar, men bra egenvÄrdsrutiner kan hjÀlpa dig att hantera övervÀldigande kÀnslor och ta hand om ditt sinne och din kropp.

 

Prioritera vÀlbefinnande

 

Att mÄ som bÀst fysiskt kan öka din uthÄllighet och kÀnslomÀssiga styrka, och förbereda dig för de utmaningar som utlöser sötsug. Om du undviker alkohol tar du ett stort steg mot att förbÀttra din fysiska hÀlsa. NÀr du börjar mÀrka av dessa hÀlsofördelar kommer du sannolikt att kÀnna dig mer energisk och inspirerad att fortsÀtta framÄt.

 

Andra tips att tÀnka pÄ:

 

  • HĂ„ll dig hydrerad.
  • Ät regelbundet och balanserat. Försök att fĂ„ i dig livsmedel som ger dig mer energi och bĂ€ttre humör.
  • Om du kan, Ă€gna dig Ă„t regelbunden fysisk aktivitet. Pröva att vandra, cykla, dansa eller Ă„ka rullskridskor, som Ă€r trevliga sĂ€tt att hĂ„lla sig aktiv.
  • Unna dig sjĂ€lv en bĂ€ttre natts sömn. Ett bra mĂ„l för de flesta vuxna Ă€r 7 till 9 timmar.
  • ÅterupptĂ€cka fritidsintressen
    MĂ„nga mĂ€nniskor anvĂ€nder alkohol för att bekĂ€mpa tristess. TillfredsstĂ€llande hobbyer kan distrahera dig frĂ„n att vilja dricka, men de kan ocksĂ„ hjĂ€lpa dig att slappna av – nĂ„got som alla behöver göra. Om du pĂ„ senare tid har fĂ„tt lust att Ă„teruppta en gammal hobby Ă€r det dags att göra det nu.

Du kan försöka:

  • Projekt i hemmet
  • bygga eller mĂ„la modeller
  • bords- eller videospel
  • volontĂ€rarbete
  • sitta med en bra bok

 

Föra dagbok – Hur man slutar dricka alkohol

Du kanske aldrig har varit intresserad av att skriva ner dina innersta tankar, men en dagbok kan vara ett bra verktyg för att hÄlla reda pÄ dina kÀnslor nÀr du slutar dricka alkohol. Present till bror 16 presenttips

 

Om du skriftligt gÄr igenom vad som Àr svÄrt för dig och nÀr du vill dricka kan du upptÀcka mönster som ger dig bÀttre insikt i ditt drickande. Att jÀmföra de kÀnslor du upplever nÀr du dricker med de kÀnslor du upplever nÀr du Àr abstinent kommer ocksÄ att hjÀlpa dig att inse att drickandet inte löser de problem du försöker hantera.

 

Utforska nya verktyg som hjÀlper dig att hantera situationen. NÀr du har identifierat nÄgra av de viktigaste orsakerna till att du dricker kan du börja leta efter nya sÀtt att hantera dessa utlösande faktorer. Vilken hanteringsmetod som Àr mest anvÀndbar beror ofta pÄ omstÀndigheterna:

 

  • Om du kĂ€nner dig ledsen men behöver tid kan du vĂ€lja din favoritmusik eller en lugnande bok.
  • NĂ€r du vill ta en drink för att undvika konflikter eller stress i förhĂ„llandet kan du ventilera med en nĂ€ra anhörig eller testa bĂ€ttre kommunikationsförmĂ„ga och Ă„terknyta kontakten med din partner.
  • Om ensamhet utlöser en önskan att dricka, bör du leta efter sĂ€tt att fĂ„ kontakt med avlĂ€gsna vĂ€nner eller utforska sĂ€tt att skapa nya vĂ€nskapsband.

 

Sök stöd – Hur man slutar dricka alkohol

 

Att sluta dricka alkohol pÄ egen hand Àr svÄrare för vissa Àn för andra, men det finns ingen anledning att göra det ensam. Hur slutar man dricka alkohol? Om du har svÄrt att hÄlla fast vid ditt mÄl eller bara behöver lite extra vÀgledning kan du övervÀga att söka professionell hjÀlp.

 

Att sluta dricka kan ta tid, sÄ var snÀll mot dig sjÀlv om du inte klarar av det i början. Oavsett om ditt slutmÄl Àr fullstÀndig nykterhet eller att dricka mer försiktigt gör du fortfarande din hjÀrna och kropp en stor tjÀnst.

 

PodobnĂ© člĂĄnky

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Back to top button