Sevärdheter

Intressant fakta om Asien – 22 intressanta fakta

Kolla in några av de mest ovanliga Trivia om Asien. Kolla in dessa 10 överraskande fakta om Asien.

 

Intressanta fakta om Asien

 

Läs Intressanta fakta om Asien som du förmodligen inte visste om denna kontinent. 22 intressanta fakta om Asien som inte bara kommer att överraska dig utan också lära dig.

 

1. Singapore har en byggnad inspirerad av en Star Wars-robot

 

Intressant fakta om Asien Singapore har en byggnad som inspirerats av en Star Wars-robot

 

Ja, du läste rätt. Och det var inte bara någon nördig arkitekt som gjorde narr av det. Den sandkrypande roboten, som fått sitt namn efter sin motsvarighet i filmen, ser ut att vara redo att gå igenom Tatooines sand på jakt efter droider att skrota.

 

Byggnaden, som invigdes 2013, är nu hemvist för Lucasfilm Ltd:s asiatiska kontor och är ett ”toppmodernt komplex som rymmer kontoren för animering och ILM Singapore”. Om du är ett Star Wars-fan kan detta vara ytterligare ett bra skäl att studera i Singapore – din chans att se den mäktiga Sandcrawler live!

 

2. Det finns mer än 1 600 tempel i Kyoto, Japan

 

Det finns mer än 1 600 tempel i Kyoto, Japan

 

Hoppas du kunna studera i Japan? Se till att besöka det antika Kyoto, som var landets kejserliga huvudstad i mer än tusen år. I Kyoto bor 1,5 miljoner människor som lever sida vid sida med stadens många landmärken och historiska byggnader. Intressanta fakta om Japan – 20 intressanta fakta som kommer att överraska dig.

 

De historiska platserna i det gamla Kyoto finns med på UNESCO:s världsarvslista, och templet Kennin-ji anses ofta vara det äldsta templet. Den byggdes år 1202 e.Kr. l. och är den sista viloplatsen för munken Eisai, som tros ha fört in zenbuddhismen till Japan.

 

3. Hong Kong betyder ”doftande hamn”.

 

Hongkong betyder doftande hamn

 

Detta kan vara ett ännu mer överraskande faktum för alla som har besökt den nuvarande staden! Hongkongs övergång från kolonial utpost till livlig hamn och slutligen till det globala finanscentrum det är idag kan ha ersatt dess tidigare behagliga doft med mer industriella, moderna urbana aromer… 

 

4. Kina producerar 45 miljarder par ätpinnar per år

 

Kina tillverkar 45 miljarder par ätpinnar per år

 

Okej, det bor många människor i Kina – men det är ändå ett ganska stort antal! Förutom att tillverka sina egna ätpinnar importerar vissa kinesiska restauranger ätpinnar från amerikanska tillverkare, som ofta använder ljusare träslag som inte behöver blekas. Oljigt hår: 5 huskurer.

 

När du reser till Asien bör du lära dig hur man använder ätpinnar. Observera att det är olämpligt att knacka med ätpinnarna på kanten av skålen och att det är oartigt att peka med ätpinnarna på andra gäster!

 

5. Sydkorea har en separat Alla hjärtans dag för singlar

 

  Sydkorea har en separat Alla hjärtans dag för singlar

I många västerländska kulturer brukar Alla hjärtans dag (14 februari) domineras av förlovade par som köper presenter till varandra. I Sydkorea firas den dock på ett lite annorlunda sätt. 14. Februari är bara en av de 12 ”kärleksdagar” som firas varje 14:e dag. dag i månaden.

 

I Sydkorea ger kvinnor choklad till män på Alla hjärtans dag i februari som ett tecken på tillgivenhet. En månad senare, den 14. Mars, den vita dagen firas när män traditionellt återgäldar med ytterligare gåvor.

 

Om du inte har fått några gåvor alls, oroa dig inte: den här dagen är också för dig! 14. April är en inofficiell helgdag som kallas Black Day, och det är en dag då ogifta singelmän samlas och klagar över en skål jajangmyeon, den svarta nudelrätten som gett dagen dess namn.

 

6. Det finns mer än 150 vulkaner i Indonesien Intressanta fakta om Asien

 

Intressanta fakta om Asien Det finns mer än 150 vulkaner i Indonesien

Indonesien ligger på gränsen till Stillahavsplattan – i ett område som kallas ”Eldringen”. Det finns för närvarande 127 aktiva vulkaner i landet, så det är tydligt hur det fick sitt namn!

 

Indonesiens mest aktiva vulkan är Mount Merapi på ön Java. Den får vanligtvis utbrott vartannat till vart tredje år, med större utbrott ungefär vart tionde år. Vid ett särskilt stort utbrott år 1006 begravdes enligt uppgift hela ön i aska.

 

7. 22 Nobelpristagare från Japan

 

. 22 Nobelpristagare från Japan

Det är mer per capita än i något annat asiatiskt land! Japan har länge haft ett stolt rykte som en teknisk, kulturell och konstnärlig supermakt, som började långt innan Hideki Yukawa fick det första Nobelpriset 1949.

 

Yukawa arbetade vid Kyoto Imperial University som teoretisk fysiker. Han vann Nobelpriset för sitt arbete med subatomära partiklar och fick sedan otaliga utmärkelser i och utanför Japan, bland annat den prestigefyllda Lomonosov-guldmedaljen 1964.

 

8. I Sydostasien hittar du världens största blomma Rafflesia

 

Intressanta fakta om Asien I Sydostasien hittar du världens största blomma, Rafflesia

Hur många blomsterbaserade fakta om Asien känner du till? Finns det inte många av dem? Så här är en att komma ihåg… Rafflesia, som växer i skogarna i Malaysia, Thailand och Indonesien, producerar enorma blommor som kan vara upp till en meter breda. Deras distinkta form och storlek har gett dem symbolisk status och rafflesian har antagits som Indonesiens officiella statsblomma.

Om du träffar henne, gå inte nära henne! Rafflesia är känd som den ”döda blomman” eller ”stinkande liljan” på grund av dess utseende och dåliga lukt, som lockar till sig pollinerande insekter.

 

9. …och det minsta däggdjuret i världen! Kittiho – Intressant fakta om Asien

 

Intressanta fakta om Asiens minsta däggdjur i världen! Kittis

I västra Thailand finns Kittis fladdermus, även känd som humlefladdermus, som av vissa anses vara världens minsta däggdjur. Dessa små fladdermöss föder en unge per år och lever vanligtvis i en koloni med cirka 100 individer, vanligtvis i grottor. Trots sin status som ”utrotningshotad” upptäcktes arten i Burma 2001, vilket väckte hopp om att fler kolonier skulle kunna etableras utanför hemlandet Thailand.

 

10. Indonesien är det fjärde mest folkrika landet i världen

 

Indonesien är det fjärde mest folkrika landet i världen

 

Och för att avrunda vår lista med överraskande fakta om Asien – visste du att Indonesien har den fjärde största befolkningen i världen efter Kina, Indien och USA? Intressanta fakta om Asien. Landets totala yta är ungefär tre gånger så stor som Texas och består av tusentals öar av varierande storlek, som sträcker sig över ett område på mer än 5 000 km från öst till väst. Denna enorma skala har skapat en nation med mycket olika kulturer som varierar i seder och traditioner från ö till ö.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button