Livsstil

Ädelstenar De 10 mest värdefulla ädelstenarna i världen

Ädelstenar är bland de mest sällsynta naturskatterna på jorden. Människor över hela världen har uppskattat dem av olika anledningar genom historien. Även om de oftast används som prydnadsföremål är de också kända för sin religiösa symbolik. Sådana ädelstenar har alltid värderats för sina förmodade läkande krafter. Oavsett om det är en diamant, rubin eller safir har alla ädelstenar en speciell skönhet. Det gör var och en av dem speciell på sitt eget sätt. Ändå är det ett faktum att vissa ädelstenar är mer sällsynta än andra. Detta är en faktor som i hög grad påverkar deras värde. Andra viktiga faktorer är storlek, kvalitet och färg. Här är en lista över de 10 mest värdefulla ädelstenarna i världen.

 

Vilken ädelsten är den mest värdefulla?

Här är en lista över de 10 dyraste ädelstenarna i världen:

  • Tanzanit – 1 200 EUR per karat
  • Svart opal – 9 500 EUR per karat
  • Red Camel – 10 000 EUR per karat
  • Musgravit – 35 000 EUR per karat
  • Alexandrit – 70 000 EUR per karat
  • Smaragd – 305 000 EUR per karat
  • Rubin – 1,18 miljoner euro per karat
  • Rosa diamant – 1,19 miljoner EUR per karat
  • Jade – 3 miljoner EUR per karat
  • Blå diamant – 3,93 miljoner EUR per karat

 

Ädelstenar

 

Ädelstenar De 10 mest värdefulla ädelstenarna i världen
Ädelstenar från hela världen.

 

Se de 10 mest sällsynta ädelstenarna i världen:

  • Taaffeit
  • Benoit
  • Tanzanit
  • Poudretteit
  • Jade
  • Den röda kryckan
  • Svart opal
  • Grandidierit
  • Benoit
  • Tanzanit
  • Poudretteit

 

Vilka stenar är mer värdefulla än diamanter?

Här är 10 ädelstenar som är mer sällsynta än diamanter:

  • Tanzanit
  • Den röda kryckan
  • Burmesisk rubin
  • Jade
  • Benoit
  • Safir från Kashmir
  • Naturlig pärla
  • Paraíba-turmalin
  • Alexandrit
  • Ammolit

 

De 10 mest värdefulla ädelstenarna i världen

Dessa ädelstenar finns med på listan eftersom de har de högsta priserna per karat.

 

Tanzanit – 1 200 EUR per karat

 

Tanzanit - 1 200 EUR per karat

 

Vi börjar vår lista med tanzanit, en ädelsten som först upptäcktes 1967. Som du kanske har gissat av namnet finns tanzanit endast i norra Tanzania, vid foten av berget Kilimanjaro. Tanzanit blev populärt efter Tiffany and Co. började använda det i sina smycken. Denna ädelsten har en djup blåviolett nyans som skiljer sig från en av safirerna. Även om 1 200 euro kanske inte verkar vara en så hög siffra (särskilt jämfört med de andra ädelstenarna på den här listan) förväntar sig marknaden att den kommer att stiga kraftigt under de kommande 20-25 åren. Detta beror främst på det minskande utbudet av tanzanit.

 

Ädelstenar  Svart opal – 9 500 EUR per karat

 

Ädelstenar  Svart opal - 9 500 EUR per karat

Svarta opaler är de mest eftertraktade och värdefulla opalerna i världen. Stenen har en mörk kropp som ger den perfekta bakgrunden för ett extraordinärt färgspel. Ädelstenar. Svarta opaler kommer nästan uteslutande från Lightning Ridge-området i New South Wales. De betraktas allmänt som en av Australiens nationalskatter. ”Royal One” är världens mest sällsynta svarta opal och uppskattas vara värd 3 miljoner dollar. Denna svårfångade ädelsten väger 306 karat. Faktum är att den inte rapporterades på 14 år innan gruvarbetaren som upptäckte den bestämde sig för att sälja den. Akvariumstenar – 8 bästa stenar för akvarier.

Red Camel – 10 000 EUR per karat

 

Red Camel - 10 000 EUR per karat

Röd beryll har hittats i områden i Utah, New Mexico och Mexiko, men endast de som bryts specifikt i Wah Wah Mountains i Utah har ädelstenskvalitet. De uppvisar flera olika nyanser av mörkare rött, som alla är lika fascinerande. Denna variant är en av de mest sällsynta i beryllfamiljen, som också omfattar smaragder. Av den anledningen kallar samlare ibland den röda beryllen för den ”röda smaragden”. Liksom smaragder kännetecknas röda beryller ofta av inneslutningar och frakturer. Priserna för denna ovanliga ädelsten kan nå upp till 10 000 EUR per karat, men bara om du lyckas hitta en sådan ädelsten till salu.

Musgravit – 35 000 EUR per karat

 

Musgravit - 35 000 EUR per karat

Musgravit är en annan ädelsten som först upptäcktes i Australien 1967. Namnet kommer från det område i Musgrave där den hittades. År 2005 bröts endast åtta musgravitstenar av ädelstenskvalitet. Detta visar exakt hur sällsynt den är. Ädelsten. De få som hittades innehöll färger som varierade från genomskinlig olivgrön till grålila. På grund av dess exceptionella sällsynthet är det svårt att fastställa priset på denna ädelsten. Även om experter i allmänhet värderar den till nästan 35 000 euro per karat.

Ädelstenar  Alexandrit – 70 000 EUR per karat

 

Ädelstenar  Alexandrit - 70 000 EUR per karat

Alexandrit är en sällsynt ädelsten som skiftar färg. Detta gör alexandrit inte bara otroligt vacker, utan också värdefull. Även om de huvudsakligen finns i Ryssland (upptäckt 1833) har de också utvunnits i Sri Lanka, Tanzania och Indien. Intressant nog finns de nästan alltid i storlekar som är mindre än en karat. Så när en större sten dyker upp ökar dess prisvärde exponentiellt. De kan till exempel kosta 15 000 euro per carat, men upp till 70 000 euro per carat om det är en större sten. Smithsonian Institution äger vad som tros vara världens största facettslipade alexandrit, en kuddslipad sten som väger 65,08 karat och värderas till mer än 4 miljoner euro. Håravfall? Ät dessa 9 livsmedel för att förebygga håravfall.

Smaragd – 305 000 EUR per karat

 

Smaragd - 305 000 EUR per karat

Smaragder är en av världens mest populära ädelstenar och är kända för sina exotiska gröna nyanser. De finns huvudsakligen i fyra olika länder: i Brasilien, Colombia, Zimbabwe och Zambia. De flesta smaragder som finns på marknaden har mindre skönhetsfel. Så om den sällsynta möjligheten uppstår att en naturlig smaragd utan skavanker kommer ut till försäljning, kan den inbringa svindlande summor. När Christie’s meddelade att den historiska ”Rockefeller Emerald” skulle auktioneras ut visste experterna att det skulle slå rekord. Ädelstenen på 18,04 carat köptes av John D. Rockefeller till sin fru. Det övergick senare till deras son och såldes sedan privat. Den köptes på Christie’s auktion för 5,5 miljoner euro, vilket är 305 000 euro per karat. Detta gjorde den till den dyraste smaragden per karat som någonsin sålts.

Ädelstenar  Rubin – 1,18 miljoner euro per karat

 

Ädelstenar  Rubin - 1,18 miljoner EUR per karat

Rubinen, som brukar kallas ”ädelstenarnas kung”, kännetecknas av ett spektrum av livfulla röda nyanser. De varierar från rosa till mörkare rött. Ädelstenar. Denna eldiga ädelsten är en symbol för passion och livsglädje. Denna betydelse har förts vidare från gamla kulturer som trodde att denna färg representerade blod. År 2015 auktionerades en extremt sällsynt burmesisk rubin ut av Sotheby’s i Genève för mer än 30 miljoner euro. Det innebar att den 26 karat stora ädelstenen, som fått namnet ”Sunrise Ruby” efter en dikt av den legendariske poeten från 1200-talet. århundradet Rumi, såldes för 1,18 miljoner euro per karat. Det är en häpnadsväckande siffra som gör den till den dyraste rubin som någonsin sålts. Helande stenar – 10 helande stenar och hur man använder dem.

Rosa diamant – 1,19 miljoner EUR per karat

 

Rosa diamant - 1,19 miljoner EUR per karat

Även om alla färgade diamanter är sällsynta, är rosa diamanter förmodligen de mest sällsynta av alla. Av den årliga produktionen av diamanter i världen står dessa rosa ädelstenar för mindre än 0,1 % av den totala produktionen! När eleganta rosa ädelstenar säljs på auktion överstiger deras pris per carat regelbundet 1 miljon euro. Ädelstenar .2017 såldes en fantastisk rosa diamant på 59,60 carat för rekordhöga 71,2 miljoner euro på en Sotheby’s-auktion i Hong Kong. Det är 1,19 miljoner euro per carat. Diamanten, som kallas ”Pink Star”, är den största Fancy Vivid Pink-diamanten som någonsin har klassificerats som internt felfri av Gemological Institute of America.

Ädelstenar Jade – 3 miljoner EUR per karat

 

Ädelstenar Jade - 3 miljoner EUR per karat

Jade är den renaste, sällsyntaste och mest lysande ädelstenen i jadefamiljen. Även om den finns i en mängd olika färger, inklusive rött, gult och svart, är denna sten vanligast i grönt. Den specifika nyans av halvgenomskinlig smaragdgrön som kallas ”imperial jade” är den mest eftertraktade i världen. Jade spelar en mycket viktig roll i den kinesiska kulturen eftersom den symboliserar prestige och status. Under 2014 förväntade sig alla att ett jadehalsband som en gång tillhört den amerikanska arvtagerskan Barbara Hutton skulle slå rekord som det dyraste jadesmycket som sålts. ”Hutton-Midivani”-halsbandet, som består av 27 stora jadepärlor av högsta kvalitet, bevisade detta. Efter tjugo minuters intensiv budgivning av åtta potentiella köpare såldes juvelen för 27.44 miljoner euro till Cartier, den ursprungliga designern av halsbandet.

Blå diamant – 3,93 miljoner EUR per karat

 

Blå diamant - 3,93 miljoner EUR per karat

Vi avslutar vår lista med en av världens mest legendariska ädelstenar, den blå diamanten. På grund av sin sällsynthet står världens främsta samlare i kö för att få köpa en blå diamant när den dyker upp på auktion. De är villiga att spendera miljontals dollar för att få det gjort.

Prydnadsstenar

Topp 10 vackraste stenar för trädgården. Detta var verkligen fallet 2016, när en fantastisk 14,62 karat smaragdslipad Vivid Blue-diamant dök upp på Christie’s Magnificent Jewels-auktion i Genève. Diamanten, som fick namnet ”The Oppenheimer Blue” för att hedra sin tidigare ägare, såldes för ett slutpris på 57,5 miljoner euro. Medan Pink Star-diamanten slog sitt eget rekord för det dyraste smycket som sålts, har den blå diamanten rekordet för den dyraste karaten med 3,93 miljoner euro.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button