Sevärdheter

Intressant fakta om Begick 31 fakta du inte visste om Belgien

Intressant fakta om Begick. Testa dina kunskaper om Belgien med dessa 30 bästa belgiska fakta – visste du att Big Bang Theory och cricketspelet har sitt ursprung i Belgien?

Här är en blandning av informativa och intressanta fakta som förbereder dig för att besöka eller bo i Belgien.

 

Intressant fakta om Begick 31 fakta du inte visste om Belgien

Obsah článku:

1. The Big Bang Theory har sitt ursprung i Belgien Intressant fakta om Begick

Det var belgaren, prästen och fysikern (vilket tydligen inte är motsägelsefullt) Georges Lemaitre som 1927 först kom på teorin om universums uppkomst, som nu kallas Big Bang-teorin. Denna teori tillskrivs ofta Edwin Hubble, även om uppgifter visar att Lemaitre publicerade en liknande teori två år före Hubble.

2. Brussels Charleroi South Airport är den mest punktliga flygplatsen i Europa

Den rankades som den näst bästa flygplatsen i världen i OAG:s punktlighetsrapport, strax efter Osaka International Airport i Japan.

3. Cricket anses vara en belgisk uppfinning, inte brittisk

Akademiker tror att pjäsen kan ha importerats till Storbritannien av invandrare från norra Belgien, baserat på en dikt som tros ha skrivits 1533, där flamländska vävare kallas ”kings of the crackers” och ”cretins” också nämns, före engelska referenser på 1600-talet.

4. Belgiska män är de näst längsta i världen Intressant fakta om Begick

Med en längd på 181,7 cm är det bara holländarna som är längre med 182,5 cm. Detsamma gäller dock inte för belgiska kvinnor, som är 165,5 cm vid 21 års ålder. spot.

5. Den högsta punkten i Belgien är lägre än den högsta byggnaden i världen

Signal de Botrange på platån High Fens längst österut i Belgien är med sina 694 m den högsta punkten, lägre än världens högsta byggnad i Dubai, Burj Khalifa på 828 m. Belgien, tillsammans med Nederländerna och Luxemburg, är historiskt sett känt som de låga länderna.

6. Belgien var det andra landet i världen som legaliserade samkönade äktenskap

Belgien införde samkönade äktenskap 2003 efter Nederländerna. Dödshjälp legaliserades också 2002. Vill du veta hur du slutar röka?

7. Bryssel-domstolen är den största domstolen i världen

Med en byggnadsyta på cirka 26 000 m2 är den 5 000 m2 större än Peterskyrkan i Rom. När det gäller konstruktion är fasaden på det kungliga palatset i Bryssel 50% längre än Buckingham Palace.

8. Belgarna anses ha uppfunnit body mass index (BMI), saxofonen och plast.

Bland många andra världsomvälvande uppfinningar har belgare varit inblandade i utformningen av World Wide Web, Imodium, inlines och det säkra p-pillret. Läs om alla uppfinningar som du inte visste var belgiska.

9. Belgarna betalar bland de högsta skatterna i Europa Intressant fakta om Begick

Dessa uppgår till cirka 57,8 % för höginkomsttagare, enligt CGI:s rapport, som visar att de belgiska skattesatserna är de fjärde högsta i Europa efter Frankrike (66,6 %), Italien och Spanien, och OECD placerar Belgien på tredje plats bland sina 34 medlemsländer när det gäller de högsta skattesatserna. Belgien har en av de högsta skatteintäkterna i Europa och står för cirka 48% av landets BNP.

10. Den första skyskrapan i Europa byggdes i Belgien

 

Intressant fakta om Begick Den första skyskrapan i Europa byggdes i Belgien

känd som Torengebouw 1928 i Antwerpen. Med en höjd på ca 96 m (26 våningar) är  fortfarande den högsta byggnaden i Antwerpen. Art-deco-byggnaden, som nu är känd som Boerentoren eller KBC Tower, –  den högsta byggnaden på kontinenten fram till 1940, då Terazza Martini Tower öppnade i Genua, Italien. 

11. Namnet ”Belgien” kommer från romarna Intressant fakta om Begick

när de döpte sin provins i norra Gallien till Gallia Belgica efter dess tidigare invånare, de keltiska och germanska belgarna. Det officiella namnet på Belgien idag är Konungariket Belgien, som är känt på landets tre officiella språk som Koninkrijk België (nederländska), Royaume deBelgique (franska) och Königreich Belgien (tyska). Den nuvarande monarken är kung Filip av Belgien.

12. Belgiens skilsmässofrekvens är den högsta i Västeuropa

Belgiens skilsmässofrekvens, som uppskattas till cirka 70 %, överträffas endast av Lettland och Litauen. Ungefär två tredjedelar av alla äktenskap i Belgien är förstagångsäktenskap, medan minst en person i den återstående tredjedelen har varit frånskild.

13. Det finns fler serietecknare per kvadratkilometer i Belgien än någon annanstans i världen

Med fler serietecknare per kvadratkilometer än någon annanstans i världen är Belgien födelseplatsen för de berömda serierna Smurfarna (Pierre Culliford) och Tintins äventyr (Hergé), varav den senare har översatts till mer än 100 språk. Originalomslaget till Tintin i Amerika blev det mest värdefulla i världen när det såldes för 1,3 miljoner euro. Idag kan besökare ta en promenad längs serietidningsleden i Bryssel.

15. Belgien har varit utan regering längre än krigshärjade Irak Intressant fakta om Begick

Belgien har tagit rekordet för den längsta regeringsbildningen i historien från Irak, med partier som tog 541 dagar på sig att bilda en koalition och 48 dagar på sig att slutföra kabinettsposterna. Den belgiska regeringen är också känd för att 1990 ha avsatt sin kung under 36 timmar på kungens begäran för att kunna anta en abortlag som kungen motsatte sig och inte ville underteckna.

16. Världens längsta spårvagnslinje är den belgiska kustspårvägen

Kusttram korsar hela den 68 km långa belgiska kusten mellan den franska och nederländska gränsen, har cirka 68 hållplatser från Knokke-Heist till De Panne och kör var 10:e minut under sommarhögsäsongen.

17. Den internationella närvaron i Bryssel är den näst högsta efter New York

Med cirka 120 internationella statliga organisationer, 1 400 icke-statliga organisationer och 181 ambassader med 3 000 diplomater. I Bryssel finns också de europeiska huvudkontoren för mer än 2 000 överstatliga organisationer och huvudkontoren för Europeiska unionen och Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato).

18. Den belgiske arkitekten Victor Horta var en av ledarna för Art Nouveau-rörelsen 1800-talet

 

Den belgiske arkitekten Victor Horta var en av ledarna för 1800-talets Art Nouveau-rörelse

Fyra av hans radhus i Belgien är nu UNESCO:s världsarv; ett är nu ett museum och de andra var hotell. Han bidrog också till utvecklingen av Art Deco-rörelsen.

19. Belgien har den största urbaniserade befolkningen i Europa

där 98% av befolkningen bor i tätorter och städer, vilket också är en av de högsta andelarna i världen. Belgien är också ett av de mest uppkopplade länderna i världen, med cirka 97 procent av de belgiska hushållen som har kabel-TV.

20. Belgisk motorväg kan ses från månen Intressant fakta om Begick

Det till nästan 100 procent upplysta motorvägsnätet, , är en av få konstgjorda strukturer som kan ses så långt bort på natten. Belgien är ett av de 10 länder som har den högsta väg- och järnvägstätheten, även om TomTom rankar Bryssel som den sjunde mest trafikerade staden i Europa.

21. Det är från staden Spa i Belgien som ordet ”spa” kommer.

Det första moderna europeiska spa- och kasinot ”la Redoute” öppnades i Spa på 1700-talet. århundraden, även om de berömda källorna påstås ha använts för hälso- och läkningssyften redan under romartiden.

22. Gemensamma sidor på euromynt designade av en belgare Intressant fakta om Begick

Belgaren Luc Luyckx design har utsetts till vinnare i Europeiska unionens tävling om bästa design. Försök att lägga märke till hans sammanlänkade initialer ”LL” på alla de numeriska sidorna av euromynten.

23. Belgien har flest segrar i Tour de France av alla länder utom Frankrike

 

Intressant fakta om Begick

Berömda belgiska Tour-vinnare inkluderar Eddy Merckx och Philippe Thys. Merckx är den enda cyklist som vunnit totalsegern, poängsegern och bergskungen på samma Tour, och han tillhör en liten grupp cyklister som har vunnit Touren på sitt första försök.

24. Tomorrowland är den största festivalen för elektronisk dansmusik i världen

DJ Magazine utsåg den till världens bästa festival och dess YouTube-kanal har över fem miljoner prenumeranter. Festivalen har omkring 15 scener och över 400 artister och är känd för sin imponerande scenografi, biljetterna säljs ut månader i förväg och festivalen ligger i närheten av den belgiska staden Boom.

25. Bryssel var värd för några av Europas mest kända flyktingar

Efter utvisningen från Frankrike skrev Karl Marx Kommunistiska manifestet tillsammans med Friedrich Engles i Bryssel 1848, och den franske författaren Victor Hugo arbetade också på Les Misérables under sin exil i Bryssel 1851.

26. Intressant fakta om Begick Belgien är världsrekordhållare i antal slott

Belgien har fler slott per kilometer än något annat land i världen.

27. Napoleons försök att erövra Europa slutade i slaget vid Waterloo i Belgien

Efter erövringen av en stor del av det kontinentala Europa i början av 1800-talet. århundradet besegrades den franske krigsherren och kejsaren Napoleon Bonaparte av de allierade styrkorna 1815, vilket innebar slutet för Napoleontiden i europeisk historia, Napoleonkrigen och Napoleons sekellånga regeringstid. Idag kan besökare se Napoleons och andra krigsartefakter på platsen.

28. Belgien är födelseplatsen för några av världens mest kända identiteter

Bland annat: skådespelarna Audrey Hepburn (född Edda van Heemstra Hepburn-Ruston i Bryssel) och Jean-Claude van Damme; konstnärerna Jan Van Eyck, Peter Paul Rubens och René Magritte; modeskaparna Liz Claiborne och Dries Van Noten; kompositören och sångaren Jacques Brel; och författaren Georges Simenon med sin huvudperson Inspektör Maigret. De bästa MMO:erna och MMORPG:erna på PC 2022

29. I Belgien har man tillverkat choklad i nästan 400 år Intressant fakta om Begick 

 

Intressant fakta om Begick 

De första hänvisningarna till chokladtillverkning i Belgien går tillbaka till 1635. Belgien producerar för närvarande mer än 173 000 ton choklad per år och det finns uppskattningsvis 2 000 chokladfabriker i landet.

30. Antwerpen är världens diamanthuvudstad Intressant fakta om Begick

Dess årliga omsättning uppskattas till mer än 20 miljarder euro, vilket är ungefär tre gånger högre än för dess närmaste konkurrent (USA). Diamanter har handlats här sedan 1447 och idag bearbetas mer än 80% av världens rådiamanter och 50% av alla polerade diamanter i staden. Den flamländske juveleraren Lodewyk van Bercken anses ha uppfunnit den första päronslipade diamanten och scaifen, som använder diamantdamm för att slipa diamanter för att uppnå större precision och en mer invecklad slipning. Hans staty är placerad nära Antwerpens diamantkvarter.

31. Belgien är världens ledande exportör av biljardbollar.

Nästan 80% av världens biljardbollar tillverkas i Belgien. Saluc AC grundades 1923 och har en egen kemisk fabrik för framställning av fenolharts som ger Aramith-bollar deras karakteristiska glansiga, hårda yta. 6 recept för att göra hemmagjorda hårbalsam för alla hårtyper

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button