Livsstil

Varför sover jag dåligt? De 10 främsta orsakerna till dålig sömn

Varför sover jag dåligt? Känner du dig groggy på morgonen, trött, som om du har jobbat hela natten? Du är inte ensam. Många människor lider av sömnbrist. Även om du försöker gå och lägga dig tidigt finns det flera anledningar till att du inte kan få en god natts sömn. Du kanske blir förvånad över dessa tio vanliga orsaker till att du sover dåligt:

 

Varför jag inte sover bra De 10 främsta orsakerna

Förfriskningar sent på kvällen

 

Snacks sent på kvällen dålig sömn

Att äta och dricka för nära sänggåendet kan orsaka halsbränna och behov av att gå på toaletten under natten. Se till att du äter en hälsosam middag och ät den inte på kvällen! Helst bör du inte äta efter kl. 18.00!

Varför sover jag dåligt? Ångest 

Bekymmer från arbetsdagen som gör att du inte kan sova? Att tänka i sängen kommer bara att ge dig mer ångest! Att läsa böcker sent på kvällen är inte heller hälsosamt. Om du är trött, överansträng dig inte och tänk inte på de olika konflikterna utan lägg dig bara ner. Frisyrer för glest hår.

Temperatur

Om du är för varm eller för kall kommer du sannolikt att vakna mitt i natten. Använd termostaten och filten innan läggdags för att hitta den perfekta temperaturen så att du kan sova gott hela natten.

Elektronik

 

Elektronik ger dålig sömn

För mycket stimulans (och artificiellt ljus) vid läggdags kan göra det mycket svårt att somna. Lämna inte lampan tänd på kvällen. Begränsa användningen av elektronik som mobiltelefoner, laptops… Det bästa är om du sover i ett rum utan dessa elektriska apparater.

Varför jag sover dåligt – Alkohol

Att ta en sängfösare innan läggdags kan låta lockande, men även om det får dig att känna dig sömnig så försämrar det din sömn. Skippa alkoholen för att känna dig mindre sömnig när du vaknar. Hur man slutar dricka alkohol : 14 effektiva tips.

Koffein

Kaffe, te och energidrycker kan vara din väckarklocka på morgonen, men om du dricker dem för sent på eftermiddagen eller till och med på kvällen kan det störa din sömn.

Schema för sömn

Gör upp en plan och håll dig till den. Att somna och vakna vid olika tidpunkter varje dag stoppar kroppens naturliga sömnrytm. Därför är det ännu svårare att vila ordentligt.

 

Varför jag sover dåligt – Träning

Det går inte att förneka att svettning är viktigt för en hälsosam livsstil. Tyvärr gör en ökad hjärtfrekvens strax före sänggåendet det svårare att somna, så välj morgonträning i stället.

Artificiellt ljus

 

Artificiellt ljus gör att jag sover dåligt

Ljuset styr kroppens naturliga sömnmönster, så om du släcker sänglampan kommer du att somna mycket snabbare.

Varför jag sover dåligt – Sömnapné

 Varför sover jag dåligt?  Att söka behandling kommer att förbättra din sömn drastiskt!

 

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button