Jordbruksdjur

Får – vad du bör veta om naturliga gräsklippare

Varför hålla ett får? Ett får är ett däggdjur som föds upp för kött, mjölk och ull. De första tama fåren dök upp för cirka 12 000 år sedan och sedan dess har fårskötsel varit mycket populärt över hela världen. Fåret är ett idisslande däggdjur och hålls som lantbruksdjur. Man räknar med att det finns över 1 miljard tamfår i världen. Hanen från fåret kallas bagge.

 

Fårens historia

 

får på ängen

 

Fåren härstammar sannolikt från de vilda mufflonfåren i Europa och Asien. Får är några av de tidigaste domesticerade djuren. Som ett viktigt djur i jordbrukets historia har får en djupt rotad plats i den mänskliga kulturen och återfinns i modernt språk och symbolik. Som lantbruksdjur förknippas får oftast med pastorala, arkadiska bilder. Får förekommer i många mytologier – t.ex. det gyllene skinnet – och i stora religioner, särskilt i abrahamitiska traditioner. I både forntida och moderna religiösa ritualer används får som offerdjur. Tämjandet av får beräknas ha ägt rum i Mesopotamien mellan 11 000 och 9 000 f.Kr. Uppfödningen av får för sekundära produkter (ull) och den resulterande utvecklingen av raser började antingen i Sydvästasien eller i Västeuropa. Ursprungligen föddes fåren upp uteslutande för kött, mjölk och läder. Arkeologiska fynd i Iran tyder på att uppfödning av får för ull kan ha börjat omkring 6000 f.Kr. och de tidigaste vävda ullplaggen har daterats till två till tre tusen år senare.

Varför hålla får?

 

får på bete

 

De föds upp för jordbruksändamål. Får föds upp för kött, mjölk och ull (fleece). Fårull är den vanligaste animaliska fibern och skördas genom klippning av får. Lamm är det kött som kommer från ett ungt får, köttet från ett äldre får kallas fårkött.

Orsaker till håravfall hos män: de viktigaste orsakerna

 

Egenskaper hos ett får

 

får på ull

 

Tamfår är relativt små idisslare som bär ull, och baggar har krusade horn.Tamfår skiljer sig mycket från vilda får eftersom de har förändrats kraftigt genom selektiv avel.Flera primitiva fårraser har kvar vissa egenskaper från sina vilda kusiner, till exempel korta svansar. Beroende på ras kan tamfår sakna horn helt och hållet. En annan egenskap som är unik för tamfår jämfört med vildfår är deras stora färgvariation. Vilda får har oftast olika bruna nyanser, och variationen mellan olika arter är extremt begränsad. Färgen på tamfår varierar från rent vitt till mörkt chokladbrunt, även melerat eller silverfärgat.

 

Fårens vikt och längd

 

Får

 

Fårens vikt och längd kan variera beroende på ras. Deras tillväxthastighet och mogna vikt är en ärftlig egenskap. Får kan vanligtvis väga mellan 45 och 100 kg och baggar mellan 45 och 160 kg.

Hur många tänder har ett får?

 

Ett får har 20 ryggtänder och ett vuxet får har 32. Det har fullständiga vuxna tänder vid en ålder av cirka 4 år.

 

Hur länge kan ett får leva?

 

Jahna

Hur länge ett får kan leva beror på skötsel, typ av föda och andra faktorer. Den genomsnittliga livslängden för ett får är 10 till 12 år, men vissa får kan leva upp till 20 år.

De 10 mest populära fårraserna som föds upp för kött och ull 

Reproduktion av får

 

Får följer en liknande reproduktionsstrategi som andra flockdjur. En grupp får förenas vanligtvis av en enda bagge, som antingen har valts ut av uppfödaren eller (i vilda populationer) har vunnit dominans genom fysisk konkurrens med andra baggar. Får blir vanligtvis könsmogna vid sex till åtta månaders ålder och baggar vanligtvis vid fyra till sex månaders ålder. Men det finns också undantag beroende på ras . Får har brunstcykler ungefär var 17:e dag, under vilka de utsöndrar en doft och visar sin beredskap genom fysiska uppvisningar för baggarna.

 

svart får

 

Hos vilda får kan baggar slåss under brunsten för att avgöra vilka individer som får para sig med tackorna. Baggar, de kan slåss utanför parningssäsongen för att etablera dominans; baggar kan döda varandra. Får. Under östrus kan även normalt vänliga baggar bli aggressiva mot människor på grund av en ökning av deras hormonnivåer.

 

Efter parningen har fåren en dräktighetsperiod på cirka fem månader, och en normal lamning tar en till tre timmar. Även om vissa raser har större kullar med lamm, föder de flesta raser ett eller två lamm.

 

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button