Akvaristik

Akvarium : 9 varelser som gör det sötare

När du tänker på marint liv tänker du förmodligen på de slemmiga, fjälliga varelser som lurar på botten av en sjö eller ett hav. Och du har rätt – de är slemmiga och fjälliga! Men de kan också vara vackra och väldigt söta.Akvarium : 9 varelser .

Tror du inte på oss? Kolla in dessa nio varelser som kommer att göra ditt akvarium ännu sötare.

 

Axolotl

 

Axolotl Aquarium : 9 varelser

 

Har du aldrig hört talas om Axolotl, en sorts vattensalamander som ser ut som en bedårande animefigur som kan återskapa hela lemmar och gillar att frossa i nötkött?

Axolotls hör hemma i sjön Xochimilcho i Mexiko, där de anses vara en utrotningshotad art. Eftersom de kan återbilda lemmar föds de upp i fångenskap och används för forskning. Om du vill ha Axolotl i ditt akvarium behöver du mycket utrymme – och några år på dig. De kan växa från 15 till 45 cm och kan leva i 20 år.

Teleskop

 

Teleskopakvarium : 9 varelser

 

Trots sina utstående ögonglober har hon faktiskt mycket dålig syn. Dessutom är deras ögon särskilt känsliga för skador och infektioner. Hon kommer gärna att hitta ett hem hos mer erfarna akvarieägare och överväga att investera i skyddsglasögon.

Sjöhästar

 

Sjöhästar Akvarium : 9 varelser

Under parningstiden lägger sjöhästen dussintals – till och med hundratals – ägg i sjöhästhanens buk. Hanen bär sedan äggen i sin fostersäck (en påse som är särskilt utformad för att bära ungar) tills de föds, vilket tar cirka 45 dagar.

När de föds är sjöhästarna ungefär lika stora som en manet och undviker rovdjur genom att hålla ihop i små grupper.

Havsapor

 

Havsapor

Havsapor är inte den typ av saltvattensräkor som trivs i saltsjöar och saltslätter. Så varifrån fick de sitt namn? Harold von Braunhut började sälja sjöapor på 60-talet. år och  kallade dem ursprungligen för ”Instant Life”. Sedan, 1964, marknadsfördes de som havsapor på grund av deras vattenmiljö och apliknande svansar.

 

Bläckfisken

 

Bläckfisken

 

Bläckfisken ser kanske lite obehaglig ut, som något ur en sci-fi-film, men någon måste ju älska de obehagliga också, eller hur?

Bläckfiskar tillhör en liten grupp djur som har observerats använda verktyg – särskilt när de samlar in kasserade kokosnötskal och använder dem som skydd. Om bläckfisken
inte stimulerar sin omgivning – det vill säga har för tråkigt – kommer hon att bli stressad. Vissa bläckfiskar är så
trötta på att tvingas äta sina egna lemmar.

Om du håller en bläckfisk, se till att dekorera dess tank med snäckor och krukor. Ingen borde vara så uttråkad,
att äta sina egna lemmar.

Clowner

 

Clown Aquarium : 9 varelser

 

Clownfiskar lever bland anemoner, varelser vars tentakler släpper ut ett gift när ett rovdjur eller byte kommer i kontakt med dem. Men clownen bygger upp en immunitet mot toxinet genom att långsamt och försiktigt röra vid anemonens tentakler. Så småningom bildas ett skyddande lager av slem på clownens kropp. Sedan utvecklar paret ett symbiotiskt förhållande. Clownen lockar bytet till anemonerna och anemonen skyddar dem. Akvarium : 9 varelser. Akvariefisk 10 fiskar för nybörjare.

 

Fyrklöver

 

Fyrklöver

 

Tetrodotoxin innehåller tillräckligt mycket av giftet – kallat tetrodotoxin – för att döda 30 vuxna hanar på en gång. Det är faktiskt upp till 1 200 gånger starkare än cyanid.

Sniglar

 

Sniglar

Sniglar är inte bara läckra, parisiska rätter. De kan vara slemmiga men extremt söta tillbehör till ditt akvarium.akvarium : 9 varelser

Vissa vattenlevande sniglar andas genom sina gälar, medan andra använder sina lungor, som kommer upp till ytan när de behöver andas. Andra har fortfarande en andningstub som kan sträckas ut till vattenytan.

 

Eremitkräfta

 

Eremitkräfta

Eremitkräftor är verkligen söta – om man inte ser dem nakna och utan skal. De är också superintressanta. Visste du att eremitkräftor lever i stora organiserade kolonier och interagerar med varandra? Vissa av dessa interaktioner innebär att de slåss med varandra om  skal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button