Jordbruksdjur

De 18 bästa getstammarna för mjölk- och köttproduktion

De 18 bästa getstammarna för mjölk- och köttproduktion . Geten är ett av de mest populära djuren för mjölk- och köttproduktion. Dessa söta, vänliga djur är mycket lättare att föda upp än kor, vilket gör dem till det bästa djuret att hålla för småbrukare eller hemodlare. Precis som med katter och hundar finns det dock också olika raser av getter.

 

Varje ras har olika hastighet för kött- och mjölkproduktion. Om du vill få ut mesta möjliga av din get måste du föda upp rätt ras från början. I den här artikeln kommer du att lära dig vilka de bästa getraserna för mjölk och kött är.

 

De bästa getraserna för mjölk

Getmjölk är känd för att innehålla mindre laktos än andra mjölksorter och är därför lättare att smälta för personer med laktosintolerans. Av denna och många andra anledningar är efterfrågan på getmjölk större än någonsin. Och vem älskar inte en god getost i en sallad eller på en smörgås?

 

När man letar efter en bra mjölkproducerande get måste geten kunna producera mycket mjölk. Det är också att föredra om mjölken har en högre fetthalt. Här är några av de mest populära raserna av mjölkgetter.

 

1.  Alpin get

 

1.Alpin get

 

Dessa getter kommer från de franska Alperna, vilket är anledningen till att de ofta kallas franska alpgetter. En alpget kan producera 1-2 liter mjölk igen. Den genomsnittliga fetthalten i mjölk är 3,5 %, vilket är högt. Denna mjölk används för att tillverka många tjocka produkter som smör, ost och glass.

2. Lamancha get

 

2.Lamancha get

Lamancha-getterna är inte bara bra för mjölken, utan de är också vänliga. Dessa getter har en stor personlighet. Dessa getter kommer från Spanien. Deras mjölk har en fetthalt på 4,2 procent. De har små eller inga öron.

3.Anglo-nubisk get

 

3.Anglo-nubisk get

 

Anglo-nubiska getter har en av de högsta fetthalterna av alla getraser, 5 %. De kan producera 2 – 5 liter mjölk per dag. Även om den inte är en topproducent av mjölk kan den ge mjölk året runt.

 

Anglo-nubiska getter har långa, hängande öron och är en av de större raserna av mjölkgetter. Eftersom dessa getter väger mer och har mer kött, är de också bra för kött.

4. Samisk get

 

4.Den samiska geten

Den samiska geten är den största mjölkrasen. Han kan få 3,5 liter mjölk varje dag. Mjölk innehåller i allmänhet 2,5 – 3% fett. Dessa getter kan hållas som husdjur och även för köttproduktion. Hanar kan växa upp till en vikt på mer än 90 kg.

5. Toggenburg get

 

5.Toggenburg get

Detta är en av de äldsta kända getraserna, som först dök upp på 1600-talet. Toggenburggetter har ett rakt ansikte, helskägg och vanligtvis en ljus- till mörkbrun päls med vita markeringar. Hudklockor på halsen är ganska vanliga hos denna ras.

 

Toggenburg-geten producerar mjölk med en fetthalt på 3,3 procent, vilket är ganska lågt. Men geten uppför sig väl. Denna ras är särskilt tålig, vilket gör den idealisk för avel med köttproducerande getraser.

6. Oberhasli 

 

6. Oberhasli 

Oberhasli-getter producerar mindre krämig mjölk med 3,6 % fett och ger inte mjölk året runt. De kan dock producera 2-5 liter mjölk per dag. Mjölken är också mycket söt.

 

De kommer från Schweiz. De är ganska små, vilket gör dem idealiska för odlare i stadsmiljöer eller med begränsat utrymme. Dessa getter har en snäll natur, men de har förmågan att orsaka en del skada. Av den anledningen tas hornen ofta bort i tidig ålder.

7. Nigeriansk dvärg

 

7.Nigeriansk dvärg

Den nigerianska dvärggeten är ungefär hälften så stor som den genomsnittliga geten. De ger bara några halvliter mjölk per dag, men den mjölk de producerar har 6,1 % smörfett. Detta är extremt rikt och önskvärt.

 

Den nigerianska dvärgen har sitt ursprung i Afrika. De finns i många färger och blir vanligtvis inte mer än 60 cm. Många barn föds utan horn. Denna ras är också extremt vänlig och kan klappas. De kan till och med tränas att gå i koppel som en hund.

 

8. Sägbar

 

8.Sable

Den mjölk de producerar innehåller vanligtvis mellan 3 och 4 % fett. Medelvikten för en Sable-get är 65 kg . Honor är vanligtvis 75 cm och hanar vanligtvis 80 cm.

Sable-getter har stora öron och kort, tunt hår. Vissa varianter har mörk färg som kan resultera i ovanliga mönster, vilket är en av anledningarna till att många människor gillar den här rasen. Den mörka färgen kommer från recessiva gener.

 

9. Gyllene Guernsey

 

9.Gyllene Guernsey

Golden Guernsey kallas ibland för ancient Guernsey. Som namnet antyder är geten känd för sin vackra gyllene färg.

 

Getrasen Guernsey är den minsta av de medelstora mjölkgetterna. Som regel producerar de mjölk med en fetthalt på 3,72% .

 

Getraser som är utmärkta för kött

Även om många människor kanske inte anser att getkött är populärt, är det en bra näringskälla på de flesta platser runt om i världen.

 

Getkött är relativt hälsosamt med nästan lika lågt kaloriinnehåll som kyckling. Om du inte vet hur du tillagar den ordentligt kan den bli torr, men get kan vara en utsökt och näringsrik middag.

1. Spansk get

 

1.Spansk get

Som namnet antyder kommer den spanska geten ursprungligen från Spanien. Spanska getter lämpar sig för alla klimat. De har också relativt låg skötsel .

 

2. Boer get

 

2.Boer get pemien get för produktion av mjölk kött

Boer-hanar kan bli upp till 300 kg tunga. På grund av sin stora storlek är de en av de mest populära raserna för köttproduktion. En annan fördel är att de är sjukdomsresistenta och förökar sig ofta. Australien är den största exportören av getkött och de använder Boer-getter för detta. Även om de är populära i Australien kommer de ursprungligen från Sydafrika .

3. Betesmark

 

getsperma get för mjölk köttproduktion

90 % av getköttet i den här branschen kommer från getter från skogsmarker. Dessa getter lever huvudsakligen i Australien. Uppfödare letar efter getter som är långa, breda och korthåriga.

 

Getter från skogsmarker kräver lite underhåll och är utmärkta för parning med andra getter. Boergetter är de vanligaste getterna som föds upp för kött tillsammans med Rangeland-getter.

4. Kalahari röd

 

4. Sperma från röd get från Kalahari för produktion av mjölk och kött

Kalahari, även känd som Kalahari Red, är ett magnifikt djur som mestadels lever i Sydafrika. Det djur som lever här har avlats fram för att klara heta temperaturer och torrt väder.

 

Den mest fördelaktiga egenskapen hos kött från Kalahari-getter är att det är mörare än kött från andra raser. Dessa getter är lätta att föda upp eftersom de är tåliga. De har avlats fram för att vara immuna mot vanliga sjukdomar och parasiter i området. De föds upp året runt och får vanligtvis tre killingar vartannat år.Som namnet antyder är färgen på Kalahari Red vanligtvis rödbrun. Denna färg är särskilt användbar för att gömma sig i miljön. Kalahari Red är hög och lång. För att göra dem köttigare kan de också avlas med större raser.

 

5. Kiko

 

5. Sperma från Kiko-get för produktion av mjölk och kött

 

Kiko är en ny ras som skapades på 80-talet. år i Nya Zeeland. De avlades fram specifikt för att skapa en anpassningsbar köttget. Detta gjordes genom att avla fram vilda getter med anglo-nubiska getter, Saanen- och Toggenburg-getter. Dessa getter kräver lite underhåll och klarar de flesta förhållanden.

 

Positiva egenskaper hos Kiko-geten är högre vikt, god modersegenskaper, bättre mjölkproduktion, magert kött och bra klövar.

6. Anglo-nubisk get

 

6. Anglo-nubisk get

Den anglo-nubiska geten är en getras med dubbla användningsområden; de är bra för mjölkproduktion men också för kött. Hanar kan väga upp till 80 kg. På grund av sin stora storlek används de ofta som köttdjur. Ibland paras de speciellt med Boer-getter för att skapa ännu större getter.

7. Myotonisk get

 

7.Myotonisk get pemien get för produktion av mjölk och kött

Myotoniska getter, även kända som svimningsgetter, är kända för sin ovanliga reaktion när en get blir rädd eller upphetsad: de fryser och ”svimmar” i några sekunder. Det ärftliga tillståndet kallas Myotonia Congenita, vilket gör att musklerna drar ihop sig i 15 till 20 sekunder och hänger om de är ur balans. Men tvärtemot namnet är de fullt medvetna och svimmar faktiskt inte.Denna get används långsamt inte längre för kött eftersom den har märkts som ”utrotningshotad” Tidigare användes de dock främst för getkött.

 

En myoton get kan växa till en längd av ca 60 cm och en vikt av 80 kg. Detta är en av de mindre raserna av köttgetter. De har också uttrycksfulla ögon som sticker ut från huvudet.

 

8. Svart bengalisk get

 

8.Svart bengalisk get pemien get för produktion av mjölk kött

 

Eftersom Bangladesh är ett mindre rikt land använder jordbrukarna vad de kan få från geten. De säljer mjölk, päls och framför allt kött. Deras päls kan väga 20 kg. Kött och hår är de viktigaste produkterna från detta djur eftersom det inte producerar mjölk så bra. Som namnet antyder är geten vanligtvis mörk till färgen. Kroppen är mager och dessa getter är korta. De har öron på toppen av huvudet och små till medelstora horn.

 

9. Verata

 

9. Verata av getjuver för produktion av mjölk och kött

Verata-geten är särskilt känd för sina unika vridna horn. De kommer från Veri i Spanien. Det finns cirka 17 000 Verata-getter i Spanien idag. Som de flesta raser som föds upp för kött är de ganska tåliga och starka. De kan överleva i alla klimatförhållanden. Dessa getter är på den lilla sidan och når en vikt på 70 kg. De är mörka i färgen (svarta eller bruna) och till och med 40 % av dem har skägg.18 bästa getraser för mjölk- och köttproduktion .

 

Slutsats

Getter är inte bara bedårande och vanligtvis vänliga djur, utan de är också välsmakande och hälsosamma. Du kanske också är intresserad av
Topp 10 raser av mjölkkor

Mjölk är lättare att smälta och köttet är gott. Geten ger också en unik smak, vilket ger en speciell smak på mjölk och andra produkter.Det finns många olika raser av getter. Mjölkgetter producerar vanligtvis stora mängder mjölk under hela året. De har också i allmänhet en hög fetthalt för att ge bättre produkter.
Getter som föds upp för köttproduktion avlas för att bli stora och för att betäcka ofta. Ju större geten är, desto mer kött kommer den att producera. Ju fler getter som föds upp för köttproduktion, desto mer kött kommer jordbrukaren också att producera.

Att känna till rätt getras för jobbet är avgörande.

Vissa getter är bättre för olika ändamål. Om du funderar på vilken typ av getter du vill ha på din gård, bör du ha en bra utgångspunkt!Kom ihåg att mycket beror på näring , så föredra färska betesmarker trots allt Slovakien och Tjeckien har några av de bästa betesmarkerna i världen.18 bästa getraser för mjölk- och köttproduktion.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button