Kuriosa från djurriket

De 10 dödligaste ormarna i världen

Det finns många arter av ormar runt om i världen som kan döda människor. Den här artikeln ger dig de 10  dödligaste ormarna, baserat på en analys av övergripande toxicitet och potential för mänsklig dödlighet i avsaknad av läkemedel eller lämpliga motgift.

Vilka är de dödligaste ormarna i världen? Från den svarta mamban till inlandets Taipan – här är tio av de dödligaste och farligaste ormarna på planeten.

10. Mamba svart

10.Svart Mamba


Den svarta mamban är en art av extremt giftig orm som lever i Afrika söder om Sahara. Denna orm kan förekomma på marken såväl som på träd, som vanligtvis finns längs savanner . Ormen livnär sig främst på fåglar och andra små djur. Mambaormen anses också vara en av de längsta dödliga ormarna i världen. Deras färger kan variera mer vanligt förekommande i grått, oliv eller mörkbrunt, där vuxna är mycket mörkare än unga mamba. .

Dess gift, som främst är ett nervgift, ger symptom inom 10 minuter och är dödligt. Giftet orsakar neurologisk dysfunktion, dimsyn och förlamning av andningsorganen. Extrem dåsighet, oförmåga att tala, illamående, kräkningar och extrema svettningar är dock också vanligt.

9. Hydrophis belcheri

9.Hydrophis belcheri


Hydrophis belcheri är en extremt giftig orm och anses vara en av de giftigaste ormarna i världen. Ormen är relativt liten med en slank kropp med gul färg och gröna ränder. Den är vanlig i Indiska oceanen, liksom i Filippinerna, Thailandsbukten, Salomonöarna och Australiens nordvästra kust. Ormen är så giftig att ett enda bett kan döda ett offer på mindre än 30 minuter. Dess gift består av höga halter av neurotoxiner och myotoxiner.

 

En droppe av dess gift tros vara tillräckligt starkt för att döda 1 800 människor. Symtomen omfattar extrem buksmärta, extrem blödning, njursvikt och andningssvikt.

8. Filippinsk Cobra

8.Filippinsk Cobra


Den filippinska kobran är en mycket giftig ormart som lever i de nordligaste hörnen av de filippinska öarna. Denna art är ganska robust. Dessa ormar har ett neurotoxin som direkt påverkar andningssystemet och giftet är extremt potent. Det är känt att det orsakar förlamning av det neuromuskulära systemet.

Symtomen på ett kobrabett uppträder ofta mycket snabbt inom ca 30 minuter och omfattar kräkningar, migrän, buksmärtor, yrsel och även andningssvårigheter.

Giftet i sig är dödligt, vilket innebär att potentiella behandlingar inte alltid är framgångsrika och vanligtvis leder till döden. Förutom att bita kan den filippinska kobran även spotta ut sitt gift på potentiella offer och orsaka allvarliga ögonskador som kan leda till permanent blindhet.

7. Vanlig dödsadder

7. Vanlig dödsadder


Den anses vara en av de dödligaste ormarna som lever i Australien, Nya Guinea och den omgivande regionen. Denna art liknar en huggorm. De har triangulära huvuden och små fjäll som pryder deras kroppar. De har också stora tänder och kan ha en rödgul, brun eller grönbrun färg. De väntar ofta på sitt byte och överfaller det med blixtattacker.

Dödsdödaren har, som namnet antyder, ett dödligt nervgift som ofta orsakar förlamning och fullständigt andningsstillestånd, vilket slutligen leder till döden inom 6 timmar.

6. Russells huggorm

6. Russells huggorm


Russells huggorm, även känd som huggorm, är en giftig orm som huvudsakligen förekommer i Sydostasien, Kina, Taiwan och Indien. Huggormar är relativt vanliga och påträffas ofta i gräsbevuxna områden eller bergstrakter. En av deras huvudsakliga födokällor är gnagare. Därför hittar man dem vanligtvis i närheten av människors bostäder. Deras färgmönster är vanligtvis gult, solbränt och brunt och kan variera beroende på orm.

Russells huggorm producerar en betydande mängd gift i ett enda bett som är dödligt för människor. Symtomen brukar vara kraftig blödning, snabbt blodtrycksfall, kräkningar, njursvikt och även blodproppar. Även om ett motgift finns tillgängligt kvarstår smärtan från bettet ofta i cirka fyra veckor och orsakar så småningom allvarliga vävnadsskador.

5. Blåaktig Bungar

5.Blåaktig Bungar


Blueback bungar är också en mycket giftig orm av familjen elapider. Den kan bli 3,6 meter lång och har ett färgmönster av blåsvarta tvärgående band med gulvita mellanrum. Den förekommer främst i Sydostasien, inklusive Indonesien och Thailand, och ofta i närheten av floder, sjöar och dammar. Den livnär sig främst på möss, andra ormar och smågnagare. Giftet är mycket potent och består av extremt potenta neurotoxiner som kan förlama offrets muskelsystem, vilket leder till en oförmåga att tala eller tänka klart , när det angriper andningssystemet orsakar det kvävning vilket leder till en oförmåga att andas.

4. Småskalig taipan

4.Småskalig taipan
Taipan anses vara en av de dödligaste ormarna i världen idag på grund av det kraftiga giftet. Den livnär sig främst på råttor och andra smådjur. Taipan lever huvudsakligen längs Queenslands nordöstra kust och i den södra delen av Papua Nya Guinea. Dess gift innehåller höga halter av neurotoxiner och även ett enda bett kan orsaka huvudvärk, kramper och andningsförlamning inom 1-2 timmar.

3. Östliga kobror

3.Östlig krokodil


Östmakaken lever i nästan alla miljöer, utom i de täta skogarna runt Australien och södra Nya Guinea. De är vanligast förekommande på gårdar eftersom de främst äter möss.

Denna extremt dödliga orm är ganska smal. Den östliga krokodilen är vanligtvis brun till färgen men kan också ha ett svart utseende. De är välkända för sina små huggtänder, mörka tungor och mörka svarta ögon. De tenderar att vara mer aktiva under dagsljus. Ormens gift är extremt dödligt, men det har visat sig att bett från denna orm har en relativt låg dödlighet – ca 10 % – eftersom ormen vanligtvis inte producerar en stor mängd gift vid varje bett. Symtomen omfattar ett plötsligt blodtrycksfall, allvarliga blödningar, hjärtsvikt och njursvikt. Beroende på mängden gift som injiceras under bettet kan vissa individer utveckla symtom mycket snabbt inom några minuter.

2. Tiger kobra

2.Tiger cobra


Tigerpakobra är en annan mycket giftig orm som lever längs den södra delen av Australien och Tasmanien, främst i kustområden, våtmarker och träsk. Beroende på miljön har dessa ormar ett stort antal färger, t.ex. oliv, gul, orange, brun och svart. Giftet består av mycket potenta myotoxiner, neurotoxiner och koaguleringsmedel. Symtom på deras bett kan vara extrem smärta i nacke och fot, förlamning och naturligtvis andningssvårigheter. Lyckligtvis finns det ett effektivt motgift som kan rädda liv om det ges i tid.Ormar i Slovakien – komplett guide

1. Grus

1.Grus
Gopher orm, även känd som Mojave grön, är en av de dödligaste och mest giftiga ormarterna. De lever främst i ökenområdena i sydvästra USA och även i centrala Mexiko. Ormens färg varierar från ljusgrön till brun, vilket gör att den lätt smälter in i omgivningen. Gopherbett har ofta fördröjda symtom, men inom några timmar kan synproblem, muskelsvaghet och sväljsvårigheter uppstå. Dessutom orsakar giftet vanligtvis andningssvårigheter, vilket leder till andningssvikt och så småningom döden. Dödsfall är nu relativt sällsynta tack vare upptäckten av motgiftet CroFab, som har mycket effektiva neutraliserande effekter.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button