Slovakiska språket

Miroslav Válek – Jablko

Miroslav Válek

Miroslav Válek – Apple . poet, författare av barn- och ungdomslitteratur, publicist, översättare, kulturarrangör, politiker, viktig företrädare för modern slovakisk poesi

Ursprunget till hans poetiska arbete kan hittas i Kraskas poesi, i Novomeskys arbete och surrealisterna. Dess början påverkades av verk av Volker, Jesenin, Apollinaire, Ritkus och andra moderna slovakiska och världspoeter. I slovakiska termer representerar han en modern typ av poet med elitintellekt, som förstod att kunskap utan förståelse är farligt, att människor räddar sig själva genom ömsesidiga relationer, genom att stå utanför sig själva och är villiga att vara någon annan också för den andra.

Även om han skriver sin biografi i sin poesi, är hans poesi aldrig subjektivistisk, utan har en bred transpersonell giltighet. Han förblir en okonventionell förkämpe, miltals från sentimentalitet och banala kommentarer till händelser, eftersom han medvetet undviker naiva och tydliga analyser ( ). Den naturliga miljön i hans dikt är utrymmet mellan det föreställda och det verkliga.

Under året Men 1949 började arbeta som redaktör. Han blev redaktör för flera tidskrifter (Slovak Peasant, Týždeň, Družstevný obzor) och till slut chefredaktör för tidskriften Mladá tvorba (Ung skapelse). Unga författare, konstnärer och dramatiker, som hämtade inspiration från den slovakiska surrealismen och mellankrigstidens avantgarde, var koncentrerade kring tidskriften vid den tiden. Den unga skapelsen spelade efter ett år 

1956, när den stalinistiska kulten föll, spelade en viktig roll för utvecklingen av den slovakiska kulturen. Under åren 1966-67 ledde tidskriften Romboid och var därefter sekreterare i den slovakiska författarunionen. Under den socialistiska perioden var han aktivt engagerad i politiken, var parlamentsledamot och hade olika höga befattningar inom kommunistpartiet.

Efter ett år 1969 som politiker, anslöt han sig helt till praxis för den s.k. Normalisering, men som kulturminister(1969-88) försökte han mildra dess förödande inverkan på den slovakiska kulturen. Därefter var han en kort tid ordförande för det tjeckoslovakiska författarförbundet i Prag och lämnade politiken frivilligt före november 1989.

Bokutgåvor av urval ur Válkovás poesi har publicerats på ryska, polska, tjeckiska, bulgariska, ukrainska, ungerska, italienska, tyska, översättningar av enskilda dikter har publicerats i tidskrifter och utländska antologier av slovakisk poesi.

Han är en viktig skapare av poesi för barn. Dikterna som riktas till dem är som dess avslappnande motsvarighet. De är fulla av avslappnad lekfullhet i språk och motiv, naturligt för barns uppfattning, vilket ger upphov till humor, som på sina ställen övergår i subtil ironi. Hans barnböcker har getts ut i England, Amerika, Bulgarien, Tyskland, Finland, Grekland, Ungern, Polen, Ryssland och Ukraina.Miroslav Válek – Apple .Förutom sina egna verk översatte han också poesi från hela världen.

Miroslav Válek – Jablko

Dikten Apple är en del av Váleks diktsamling Touches. Krig
är inte en undersåte till tiden, han går sin egen väg i litteratur och även denna
Dikten tillhör en typiskt válkoviansk uppsättning dikter, i som han behandlar
mänskliga relationer, subjektivt utvärderar interpersonell samexistens, särskilt
Förhållanden mellan en man och en kvinna.

Stilistiskt

dikten The Apple är inte svårt, de uttrycksmedel som används är en del av den
neutralt ordförråd. De konstnärliga uttrycksformerna domineras av
symbolen för äpplet. Den fria versen är karakteristisk; dikten liknar Appolinaires band,
där varje vers innehåller en idé. Läs även artikeln
vilka ordtyper vi känner till
.

När det gäller idén

Apple dikter, Válek försökte visa och subjektivt återge frågan
förhållande mellan två unga människor, ett förhållande som är omoget, eller snarare, omoget från
partier med en medlem, nämligen en man. Äpplet fungerar som en symbol för relation. Dess
Den stabila positionen på skåpet representerar en etablerad relation mellan en man och kvinna.
Äpplet är grönt, omoget, liksom mannen, dammigt och därför besudlat
erfarenhet.

Han kommer ut ur garderoben och krossar de gemensamma föreställningarna om ett förhållande. Kvinna,
utmattad av sin uppbyggnad, uttrycker besvikelse, sorg och kamp, hans ögon
representera den andra symbolen, nämligen nämligen att kärlek för en partner springer
Direkt från djupet av den mänskliga själen, direkt från hjärtat. Mannen som Válek porträtterar
typiskt maskulina, och tillskrivs egenskaper som flyktighet eller indiskretion. Förelägganden
äpple på bordet, uttrycker närvaron av nya idéer om förhållandet som inte
är i samförstånd med den kvinnliga partnerns idéer, vilket berövar mannen
och gräns.

I slutsats inser mannen sina egna misstag, ber kvinnan att
har kvarstått, men den senare inser dess värde och uttömningen av tidigare
försöker och går bort från förhållandet.dikten The Apple är inte svårt, de uttrycksmedel som används är en del av . Miroslav Válek – Apple . Alla nödvändiga litterära verk kan hittas i kategorin läroplan och

Slovakiska språket 


Dikt Äpple

 

är av författarenuttryck för besvikelse över relationer där en kvinna inte vill leva enligt mans idéer. Dikten kan också ses som en varning för att för tidigt genom att imitera rollerna för en man och en kvinna i ett moget förhållande om förhållandet håller på att födas. Dikten uppfyller de typiska dragen i Valkas poesi, enkelhet, begriplighet och tydlighet.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button