Fåglar

Bergspapegoja egenskaper, avel och pris

Bergspapegojan (Polytelis anthropeplus) hör hemma i sydvästra och sydöstra Australien och hålls vanligtvis inte som sällskapsfågel. Handuppfödda hanar är de bästa husdjuren och har en vänlig och trevlig natur.

 

Bergspapegoja

 

Bergspapegoja

 

Den distinkta gyllene färgen hos bergspapegojhanen gör den till ett mycket stiligt husdjur och ger ägaren mycket glädje. Bergspapegojan är lätt att tämja och mycket sällskaplig. Precis som Superb Parrot har Mountain Parrot förmågan att ge ifrån sig vackra visselljud och att i liten utsträckning härma den mänskliga rösten. Förmågan att tala är ganska sporadisk men kan läras ut.

 

Fjällpapegoja Papegojans egenskaper

 

Fjällpapegoja Papegojans egenskaper

 

En och annan färsk kvist från en sälg eller ett fruktträd för att ”piffa upp” deras boplats verkar göra fåglarna glada. Bergspapegojan är naturligt tålig, så den behöver inte skyddas mot drag och liknande. De bör dock skydda sig mot alltför stark kyla, eftersom detta är ovanligt i deras naturliga miljö.

 

Mountain Parrot beskrivning

 

Mountain Parrot beskrivning

 

  • Polytelis anthopeplus
  • Storlek: 40 – 45 cm i längd
  • Djurets skick: utmärkt
  • Förmåga att tala: måttlig
  • Buller: Låg
  • Livslängd: 25 år
  • Reproduktionsförmåga: utmärkt
  • Parning: 2 veckor innan honan går in i boet kräver honan hanens uppmärksamhet.
  • Antal ägg: 3-7 ägg
  • Inkubation: 21-23 dagar
  • Kompatibilitet med andra arter: Goda relationer med andra icke-aggressiva arter
  • Föda: livnär sig på frön och frukter
  • Kön: Kirurgisk eller DNA-bestämning av kön krävs innan de når könsmognad (2 år).
  • Personlighet: Relativt tystlåten papegoja, har lätt för att anförtro sig, tålig och ihärdig. Särskilt aktiv tidigt på morgonen och kvällen.
  • Oljigt hår

Hälsa

 

Hälsa

De är benägna att få ögoninfektioner och fotproblem (orsakade av rädsla och stress). Eftersom de tillbringar mycket tid på marken är de mer mottagliga för parasiter. Därför rekommenderas regelbunden avmaskning.

 

Fysisk kondition

 

Fysisk kondition

Bergspapegojan blir ca 37-42 cm lång och uppvisar sexuell dimorfism (dvs. hanar och honor kan särskiljas visuellt).

  • Hanen är vanligtvis gul, med flera nyanser på huvudet; hans rygg är vanligtvis en samling av brokiga nyanser av grönt; hans näbb är vanligtvis röd.
  • Honan är överlag grönare, särskilt i huvud- och kroppsområdet. Svansen är grön, även om de nedre delarna av kroppen är svarta.

 

Häckande bergspapegoja

 

Häckande bergspapegoja

I sin naturliga miljö häckar bergsparakiten vanligtvis i stora, mogna, friska träd med många uthuggningar (även om den också använder döda träd) nära ett vattendrag.

Honan lägger 3 till 7 ägg under cirka 20 till 23 dagar. Den första läggningen är ibland infertil, eftersom honan ofta är i bättre kondition än hanen. Hur man lär en papegoja att prata 10 bästa tipsen

 

Uppfödning av bergspapegojor

 

Uppfödning av bergspapegojor

 

Uppfödning av bergspapegojor. Under ruvningen lämnar honan sällan eller aldrig boet och matas av hanen. När ungarna kläcks tas de om hand av både hanen och honan. Under denna period kan de utfodras med flera gånger den mängd föda som de frivilligt ger till sina ungar. Ungarna börjar flyga efter cirka 35 dagar och är självständiga efter 50 dagar. De blir könsmogna vid ungefär 2 års ålder. Bergspapegojan kan föröka sig två gånger per år. Det är dock bäst att ta bort ungarna från den första avelssäsongen i början av den nya reproduktionscykeln.

 

Den bästa boplatsen är en stubbe med en innerdiameter på 20 cm och ett djup på minst 60 cm, som placeras snett. Ett alternativ är en holk: 18 x 18 x 60 cm med ett ingångshål med en diameter på 8 cm.

 

Anmärkningar om aviarier

 

Anmärkningar om aviarier

 

Papegojan är en utmärkt voljärfågel och kan leva lyckligt tillsammans med andra icke-aggressiva arter. Volymerna bör vara minst tre till fyra meter långa och en till två meter breda. Om de får tillräckliga förhållanden och en lämplig diet finns det ingen anledning till att de flesta bergspapegojor inte skulle kunna föröka sig.

 

Foder för bergspapegojor

 

Foder för bergspapegojor

 

Fjällpapegoja Feed. Utfodring i fångenskap: Bergspapegojor äter bra hackade blandningar för stora papegojor. En mängd olika frukter och grönsaker (särskilt morötter, apelsiner och äpplen) bör ingå i kosten, liksom nypon och gröna livsmedel (kikärtor, maskrosor, spenat etc.).

Basen i deras diet bör vara en fröblandning av god kvalitet bestående av solros, vete, havre, kanariefrö, olika typer av hirs och ogräsfrön. De gillar också äggmat, groende frön och ett litet sortiment av insekter. Mjukfoder med insekter är särskilt viktigt under avelssäsongen och vid uppfödning av ungar. Som alla fåglar behöver de en snabb tillförsel av grov sand för att underlätta matsmältningen.

 

Naturlig föda: Deras huvudsakliga födosöksområde är mallee-skogar, även om de också söker föda i översvämningsskogar och skogsmarker. De kan använda spannmål och äta av den spridda spannmålen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button