Kuriosa från djurriket

Djur till A 23 djur till bokstaven a

Djur till A 23 djur till bokstaven a. Undrar du vilka djur som börjar på bokstaven A? Vi har förberett en lista över djur som börjar med bokstaven a. Djur på och och något om dem.

 

Djur på A

 

1. adax
2. agama
3. agapornis
4. agouti
5. akara
6. akuchi
7. albatross
8. albula
9. alexander
10. alligator
11. alka
12. Amazonas
13. Gräskarp – Djur på A
14. anakonda
15. anhima
16. antenovec
17. antilop
18. antilop
19. Anthron
20. apodia
21. ara
22. arasari
23. argus

 

1. Adax 

 

Adax

 

Adax, även känd som vit antilop och skruvhornsantilop, är en antilop som hör hemma i Saharas öken. Den är den enda medlemmen i Addax-familjen och beskrevs första gången vetenskapligt av Henri de Blainville 1816. Som det alternativa namnet antyder har den bleka antilopen långa, vridna horn som vanligtvis är 22-31 cm (55-80 tum) för honor och 28-33 cm (70-85 tum) för hanar. Hanar mäter 105 till 115 cm (41 till 45 tum) vid axlarna, honor 95 till 110 cm (37 till 43 tum). De är sexuellt dimorfa, eftersom honorna är mindre än hanarna. Djur på A. Pälsens färg beror på årstiden – på vintern är den gråbrun med vita bakben och fötter och långa bruna hårstrån på huvudet, halsen och axlarna; på sommaren är pälsen nästan helt vit eller sandblek.

 

2. Agama

 

Agama

 

Agama (från sanskrit Tongo, som betyder ”ödla”) är ett släkte av små till medelstora, långsvansade, insektsätande ödlor i den gamla världen. Släktet Agama omfattar minst 37 arter i Afrika, främst i Afrika söder om Sahara, där de flesta regioner har minst en art. Eurasiska agamer hänförs oftast till släktet Laudakia. Enskilda arter varierar i storlek, som sträcker sig från cirka 12 till 30 cm vid mognad.

Deras färg varierar också mellan arter, mellan kön och efter sinnesstämning; till exempel är en dominant hane i uppvisningsläge mycket ljusare än när han har fångats, slagits av en annan hane eller på annat sätt blivit skrämd. Honor tenderar att vara mindre färgstarka än hanar av denna art. Plattång: Vad ska man välja?

 

3. Agapornis

 

Agapornis

 

Kärleksfågel är det vanliga namnet på släktet Agapornis, en liten grupp papegojor i familjen Psittaculidae, som tillhör den gamla världens papegojor. Av de nio arterna i detta släkte är alla hemmahörande på den afrikanska kontinenten, medan den gråhuvade duvan är hemmahörande på den afrikanska ön Madagaskar.

Det sociala och kärleksfulla namnet kommer från papegojornas starka monogama parbindning och den långa tid de tillbringar tillsammans som ett par. De lever i små flockar och livnär sig på frukt, grönsaker, gräs och frön. Svartvingade duvor äter också insekter och fikon, och svartvingade duvor har ett särskilt behov av en diet med domesticerade fikon, vilket gör uppfödning i fångenskap problematisk.

Vissa arter hålls som husdjur och flera färgmutationer har selektivt avlats fram inom aviologin. Den genomsnittliga livslängden är 20 till 30 år. Djur i universum 10 djur som har funnits i universum.

 

4. Aguti – Djur på A

 

Aguti - Djur på A

 

Agouti eller vanlig agouti är en av flera arter av gnagare i släktet Dasyprocta. De är hemmahörande i Centralamerika, de norra och centrala delarna av Sydamerika och den södra delen av de mindre Antillerna. Vissa arter har introducerats på andra håll i Västindien. är släkt med marsvin och ser ganska lika ut, men är större och har längre ben. Arterna varierar mycket i färg, som är brun, rödaktig, matt orange, grå eller svart, men vanligtvis med en ljusare underkropp. Deras kropp är täckt av grov päls som lyfter när den blir skrämd. De väger 2,4 – 6 kg och är 40,5 – 76 cm långa, svansen är kort och hårlös.

 

5. Akara

 

Akara

 

Denna art är mycket fredlig jämfört med de flesta andra ciklider och rycker inte upp växter med rötterna. De gillar något mjukt och surt vatten, men är i allmänhet toleranta mot en mängd olika förhållanden. Flag acaras är idealiska för grupper med andra fredliga Amazonasfiskar som tetra och apistos. Flaggacaror är vanliga i akvarier, även om de var mer populära förr i tiden; andra dvärgciklider, som apistos och rams, har nu blivit populära.

 

6. Akuchi – Djur på A

 

Akuchi - Djur på A

 

Myoprocta acouchy är en gnagarart i släktet acouchi i familjen Dasyproctidae från Sydamerika. Den förekommer i delregionen Guyana i Amazonbiomet, som omfattar Guyana, Surinam, Franska Guyana och Brasilien, öster om Rio Branco och huvudsakligen norr om Amazonfloden, med några få uppgifter från södra Amazonfloden. 

 

7. Albatros – Djur på A

 

Albatros - Djur på A

 

De finns inte i Nordatlanten, även om fossila lämningar visar att de en gång fanns där, och ibland förekommer de som vagabonder. Albatrosser är bland de största flygande fåglarna och arter av släktet Diomedea (stora albatrosser) har det längsta vingspannet av alla levande fåglar, upp till 3,7 m. Albatrosser klassificeras vanligtvis i fyra släkten, men antalet arter är omtvistat.

 

8. Albula – Djur på A

 

Albula - Djur på A

 

Albula är ett fisksläkte som tillhör familjen Albulidae.

En gång i tiden trodde man att bonesetter var en enda art med global utbredning, men sedan dess har 9 olika arter identifierats. De äldsta fossilen som tillhör detta släkte kommer från den sena kritaperioden i Alabama och Uzbekistan.

 

9. Alexander Parrot 

 

Alexander Parrot 

 

Den har fått sitt namn efter Alexander den store, som transporterade många fåglar från Punjab till olika länder och regioner i Europa och Medelhavsområdet, där de uppskattades av kungligheter, adelsmän och krigsherrar. Djur i Australien 10 unika djur från Australien.

 

10. Alligator – Djur på A

 

Alligator - Djur på A

 

En alligator är en krokodil av släktet Alligator i familjen Alligatoridae. Två levande arter är den amerikanska alligatorn (A. mississippiensis) och den kinesiska alligatorn (A. sinensis). Dessutom känner man till flera utdöda alligatorarter från fossila lämningar. Alligatorer dök först upp under den oligocena epoken för cirka 37 miljoner år sedan. Djur på A.

Namnet ”alligator” är förmodligen en anglifierad form av el lagarto, det spanska ordet för ”ödla”, som tidiga spanska upptäcktsresande och nybyggare i Florida kallade alligatorn. Senare skrevs namnet även på engelska som allagarta och alagarto.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button