Kuriosa från djurriket

Djur i rymden 10 djur som har varit i rymden

Djur i universum. 10 djur som har varit i rymden. Djuren var de verkliga pionjärerna inom rymdfart, de tog ett stort steg ut i rymden och förlorade ofta sina liv i processen.

 

Djur i rymden

 

Djur i rymden

 

I juli 1969 sköts Apollo 11 upp i rymden och Neil Armstrong och ”Buzz” Aldrin lyckades genomföra den första bemannade landningen på månen. TV-bilder på de män som tog mänsklighetens första steg på månens yta sändes till miljontals hem. Denna betydelsefulla händelse föregicks dock av många djur som senare bidrog till den fortsatta utvecklingen av astronautiska studier

 

1. Bananflugor

 

Fruktflugor

År 1947 skickades det första djuret ut i rymden. Kanske överraskande nog var det en ödmjuk bananfluga. Amerikanska forskare försökte ta reda på vilken effekt kosmisk strålning kan ha på astronauter i framtiden – de valde flugor eftersom de är genetiskt lika människor.

 

En ballistisk V-2-missil som återfanns av nazisterna i slutet av 2. Under andra världskriget lastades den med fruktflugor och flög 109 km upp i luften – det avstånd där rymden officiellt börjar. Under återfärden till jorden fälldes kapseln med flygfarkosterna med fallskärm i New Mexico.

 

2. Apor

 

Apor

Otroligt nog har 32 apor och människoapor tagit sig ut i rymden, däribland rhesusmakaken, grisapan, cynomolgusapan, den ekorrsvansade apan och schimpansen. Djur i universum.

 

Den allra första var en rhesusmakak vid namn Albert II. År 1949 nådde han en höjd av 134 km, men omkom tyvärr vid återinträdet på grund av att fallskärmen inte fungerade.  Djur i universum. Ett år tidigare hade han blivit omsprungen av Albert I, som kvävdes i den trånga kapseln innan den hann lyfta från marken.

 

3. Möss – Djur i rymden

 

Möss - Djur i universum

 

Dessa gnagare har länge använts för att se hur rymdresor påverkar människokroppen. NASA publicerade nyligen en detaljerad studie av möss som är stationerade på den internationella rymdstationen. Den visar att möss snabbt anpassar sig till förhållanden i mikrogravitation.

 

Den första musen åkte ut i rymden 1950 och nådde en höjd av 137 km. Till skillnad från bananflugorna dog dock musen när raketen gick sönder på grund av att fallskärmen inte fungerade.

 

4. Hundar – Djur i rymden

 

  Hundar - Djur i universum

 

I det forna Sovjetunionen tog sig flera hundar ut i rymden. Den mest kända var Lajka 1957. Hon plockades upp från gatan som en herrelös blandrasvalp i Moskva och ansågs lämplig på grund av sin mjuka natur. Forskarna trodde också att gatuhunden skulle klara sig bättre under ogynnsamma förhållanden.

 

Även om andra hundar har skickats upp i rymden före henne, är Laika känd för att vara det första djuret som kretsade kring jorden. Hon återvände dock aldrig. Världens vackraste djur : de 10 vackraste djuren i världen.

 

Hon skickades ut med bara en måltid och sju dagars syrgas. Den sovjetiska regeringen hävdade att den överlevde i sju dagar. Fakta: Räven överhettades och dog bara fem timmar in i flygningen.

 

5. Sköldpaddor

 

Sköldpaddor

 

År 1968 tävlade USA och Sovjetunionen om att skicka upp en människa på månen. Ryssarna sände upp rymdfarkosten Zond 5 med en kapsel som innehöll jord- och fröprover, några maskar och två stäppsköldpaddor.

 

Sköldpaddorna fullbordade ett varv runt månen och återvände till jorden efter sex dagar. Zond 5 skulle enligt planerna landa i Kazakstan, men kapseln kom ur kurs och bärgades till slut i Indiska oceanen. Lyckligtvis levde sköldpaddorna fortfarande, även om de hade gått ner 10 % i vikt.

 

6. Grodor – Djur i rymden

 

Grodor - Djur i universum

 

Dessa amfibier har hjälpt mänskligheten att ta ett stort steg framåt sedan 1959. Den mest betydelsefulla grodflygningen ägde dock rum 1970, när Nasa sköt upp rymdfarkosten Frog Olotith (bilden) i omloppsbana med två oxgrodor inuti.

 

Ordet ”olotith” syftar på grodans balansmekanism i innerörat, och experimentet var utformat för att undersöka hur rymdresor påverkar åksjuka. Skogsdjur : Topp 10 skogsdjur i Slovakien.

 

Grodorna hade elektroder inopererade i bröstkorgen och vestibulära systemet i örat för att registrera data om effekterna av ihållande tyngdlöshet. Djur i universum. Studien visade att grodorna efter 6 dagar hade acklimatiserat sig och att deras vestibulära system återgick till det normala.

 

7. Spindlar

 

Spindlar

 

Efter framgången med den första bemannade månfärden 1969 lades mindre vikt vid att skicka djur till rymden. Forskarna var dock fortfarande intresserade av att studera effekterna av mikrogravitation på djurens biologiska funktioner.

 

1973 användes två trädgårdsspindlar, Anita och Arabella, i ett experiment för att se om de kunde väva nät i rymden. Experimentet utfördes av gymnasieeleven Judith Miles från Massachusetts.

 

Båda spindlarna lyckades fånga näten, även om de var lite finare än på jorden. Studien avslöjade mycket om hur mikrogravitation påverkar motoriska reaktioner.

 

8. Fiskar – Djur i universum

 

Fiskar - Djur i universum

 

De första aquanauterna som nådde rymden var en art av nejonöga som finns i salta våtmarker – nejonöga – och 50 ägg. Året var 1973 och Nasa ville observera effekterna av mikrogravitation på djur som rörde sig tredimensionellt på jorden.

 

Mänskliga astronauter drabbades av rymdsjuka, och det gjorde även fiskar som simmade i loopar snarare än raka linjer. På några dagar fick både astronauterna och vattenmännen ordning på läget.

 

På senare tid, 2012, beslutade den japanska rymdstyrelsen att skicka fiskar till den internationella rymdstationen. Deras akvarium hade ett automatiskt matningssystem. Ett vattencirkulationssystem och LED-lampor som visar dag och natt.

 

Medaka-fiskar valdes ut för resan upp. Som har genomskinlig hud. Det gör det lättare för forskarna att se vad som händer inuti fisken. Syftet med experimentet var att se hur fisken skulle reagera på effekterna av strålning, nedbrytning av ben och muskelförlust. Håravfall.

 

9. Tardigrader

 

Tardigrader

 

År 2007 var tardigraderna de första djuren som överlevde i rymden. Tardigrader, även kända som vattenbjörnar, är mikroskopiska ryggradslösa djur som kan hantera nästan allt på jorden, så det kanske inte är så konstigt. Syrebrist, strålning, frost, uttorkning… Tardigrad kommer inte att bli förvånad över någonting. Djur i Himalaya 7 vackraste djuren.

 

 När de återhydrerade dem efter återkomsten till jorden fann forskarna Att 68% av dem överlevde den extrema kylan och rymdstrålningen.

 

10. Nematoder – Djur i rymden

 

Nematoder - Djur i universum

 

År 2003 gick rymdfärjan Columbia sönder när den kom in i jordens atmosfär. Tragiskt nog dog sju astronauter ombord.

 

Dessutom utfördes 80 vetenskapliga experiment ombord på rymdfärjan. En levande grupp nematoder överlevde den extrema hettan. Djur i universum. Nuförtiden används nematoder (även kallade rundmaskar) ofta för att studera hur rymdresor påverkar organismer.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button