Kuriosa från djurriket

Djur i Australien 10 unika djur från Australien

Djur i Australien 10 unika djur från Australien. För cirka 180 miljoner år sedan delades superkontinenten Gondwana upp. En av de landmassor som separerade innehöll de territorier som senare blev Australien och Antarktis. För 30 miljoner år sedan bröt sig Australien loss och begav sig norrut på egen hand.

 

Djur i Australien 

 

Djur i Australien 

 

Sedan dess har förändringar i landform och klimat och fysisk separation från resten av världen lett till den unika flora och fauna som vi känner till idag i Australien. Djur i Australien. Mer än 80 % av våra växter, däggdjur, reptiler och grodor är unika för Australien och finns ingen annanstans i världen.

 

Några av våra australiska djur är mycket välkända, som kängurur, dingoer, wallabies och wombats, och naturligtvis koalan, näbbdjuret och ekidnappan. Men vi vet fortfarande inte så mycket om Australiens inhemska djur. I den här artikeln ska vi utforska konstiga och underbara fakta om 10 av dem.

 

10. Rheodytes leukops (Fitzroy River sköldpadda)

 

  Rheodytes leukops (Fitzroy River-sköldpadda)

Denna sötvattenssköldpadda är känd för sin förmåga att andas genom rumpan. Denna speciella anpassning gör att den kan hålla sig under vattnet i hela 21 dagar i sträck, så att den kan äta under vattnet under längre tid och gömma sig från rovdjur. Denna sköldpadda finns endast i Fitzroy River Basin i sydöstra Queensland. Tyvärr har vilda djur som rävar, katter och grisar samt föroreningar, lerigt vatten och sedimentering gjort den sårbar enligt IUCN:s lista över utrotningshotade arter. Polar djur : Topp 9 Arktiska djur.

 

9. Kassavarianter (Kassavarianter)

 

Kazuár (Kassaflöden)

Vad är mer skrämmande än en 60 kilo tung modern ”dinosaurie” med mördarklor? En som kan hoppa 1,5 meter över marken. För att på bästa sätt använda sina tådolkar kan kassowarier hoppa med fötterna före så att deras klor kan hugga nedåt i luften mot sitt mål.

 

De är också bra sprinters, med en topphastighet på 50 km/h när de springer genom tät skog. Inte nog med det, de är också bra simmare som kan korsa breda floder och simma i havet. Det här är ett djur som du inte vill jaga!

 

8. Havskrokodil

 

Havets krokodil

Saltvattenkrokodilen (även känd som flodmynningskrokodilen) är ett nästan perfekt rovdjur – resultatet av miljontals år av evolution. Han är en våldsam och skicklig jägare som väcker respekt och rädsla. Saltvattenkrokodilen är världens största reptil, och vuxna hanar kan bli upp till 6 m långa och väga mellan 1 000 och 1 200 kg.

 

Har du någonsin undrat varför hans mun är öppen i solen? Krokodilen kan inte svettas, så den förlitar sig istället på termoregleringsprocessen för att reglera kroppstemperaturen. För att undvika överhettning går den antingen ner i vattnet eller ligger orörlig med öppna käkar, så att sval luft kan cirkulera genom huden i munnen. Denna process är avgörande för många kroppsfunktioner, inklusive matsmältning och rörelse.

 

7. Mistelfågel

 

Mistelfågel

Dansritualen med förpickning och rumptorkning hos mistelfågeln spelar en viktig roll i livscykeln för denna lilla tamfågel med en mycket anpassad diet.

 

När dessa söta små rödögda fåglar har ätit mistelbären bajsar de genom att vända sig i sidled och sedan avsiktligt torka sitt bajs på den gren de sitter på. Djur i Australien. Bärens frön, som fortfarande är intakta, är klibbiga efter att ha passerat genom fågelns matsmältningskanal. Dessa klibbiga frön fastnar på en gren på värdträdet och växer.

 

Parasitisk mistel växer bara högt på andra träd, så denna relation säkerställer överlevnaden för både fågeln och busken.

 

6. Tasmansk djävul – Djur i Australien 

 

Tasmansk djävul - Djur i Australien 

Den tasmanska djävulen, som tidigare fanns på hela det australiska fastlandet, finns nu bara på Tasmanien. Den spelar en viktig roll i det tasmanska ekosystemet genom att hjälpa till att kontrollera införda djur som jagar våra inhemska vilda djur. Det är det enda inhemska djuret som framgångsrikt konkurrerar ut introducerade arter som vildkatter och rävar. Medan djävulen är i farten har vildkatter och rävar svårt att föröka sig på Tasmanien, vilket är goda nyheter – särskilt för våra inhemska djur, som därmed har en bättre chans att överleva. Rävlyor är till exempel väldigt illaluktande och ganska stökiga, så djävulen känner snabbt igen dem. Sådana hjälpsamma små djävlar!

 

Tyvärr är den listad som utrotningshotad enligt IUCN:s röda lista, och antalet har minskat med mer än 60 % under de senaste 10 åren, främst på grund av en smittsam sjukdom som kallas ansiktstumör.

 

5. Tachyglossus ( igelkott ) – Djur i Australien 

 

Tachyglossus ( igelkott ) - Djur i Australien 

Echidna har piggsvinsliknande taggar, en fågelliknande näbb, en blockliknande pung och lägger ägg som en reptil. Den matar också sina ungar med mjölk (som alla däggdjur gör), men de har inga bröstvårtor – mjölken sipprar bara ut från huden i en påse och echidnaungen slickar i sig den. Denna märkliga blandning av egenskaper är anledningen till att den har fått sitt namn efter ”echidna”, en varelse från den grekiska mytologin som var hälften kvinna och hälften orm, eftersom djuret ansågs ha både däggdjurs- och reptilegenskaper. Afrikas djur : 10 av de vackraste djuren från Afrika.

 

4. Dacelo – Djur i Australien 

 

Många av oss är väl bekanta med den skrattande kookaburrans läte, vanligtvis i skymningen och gryningen, men vad betyder deras läte? Denna familjeorienterade fågel använder sitt gemensamma läte för att bestämma familjens territorium och för att varna andra kookaburras. Djur i Australien. En familjeenhet kan agera tillsammans som en kör för att stärka sina anspråk på territorium. Om det finns konkurrerande familjer inom räckhåll kan de också svara.

 

Intressant nog fann forskarna att familjemedlemmar skrattar på ett liknande sätt. Skrattande kookaburras är ett socialt beteende, så om hon hålls ensam i fångenskap kommer hon inte att skratta. Fint hår.

 

3. Numbat larv – Djur i Australien 

 

Numbat larv - Djur i Australien 

Numbat är ett utrotningshotat litet pungdjur som lever i den sydvästra delen av västra Australien. På grund av sin ringa storlek jagas numbat av många djur, t.ex. vildkatter, rävar, dingos och rovfåglar. Eftersom den uteslutande lever av termiter som är aktiva under dagen är numbaten det enda dagaktiva (motsatsen till nattaktiva) pungdjuret.

 

Den tillbringar nätterna gömd i ihåliga stammar eller hålor som är för trånga för att rovdjuren ska kunna ta sig in. För att ytterligare skydda sig mot rovdjur på natten använder han sin mycket tjocka läderrumpa för att blockera ingången. Så det här är att använda arslet för att få ett försprång.

 

2. Cephonodes hylas (Pellucid hökfjäril)

 

Cephonodes hylas (Pellucid hökfjäril)

Pellucid Hawk Moth är en unik art som ser ut som en korsning mellan en nattfjäril, en cikada och en fjäril. Mycket få arter av Lepidoptera, den insektsordning som alla fjärilar och nattfjärilar tillhör, har genomskinliga vingar utan fjäll.

 

Färgade vingar kan ha många funktioner, t.ex. kommunikation, försvar, värmereglering, föda och vattentäthet. Så varför har de genomskinliga vingar? Dessa vingar anses reflektera ungefär 50 % mindre ljus än ogenomskinliga vingar, vilket gör dem nästan osynliga under flygning. Det är som en mantel av osynlighet, vilket gör dem till ett utmärkt försvar mot att bli byte.

 

1. Tasmansk bomullssvans (Thylacine) – Djur i Australien 

 

Tasmansk bomullssvans (Thylacine) - Djur i Australien 

För mer än 80 år sedan dog den sista tigerungen på Hobart Zoo. Den fick sitt då vanligare namn Tasmanian Tiger på grund av sina distinkta tigerliknande ränder längs nedre delen av ryggen och svansen.

 

I själva verket var det dock inte en tiger eller en tasmansk varg, som den också kallades, utan ett pungdjur och därmed inte alls nära släkt med katter eller hundar. Den hade en distinkt pung som andra australiska nationalskatter som wombat, koala och känguru. Hos de flesta arter av pungdjur är det bara honorna som har pung och använder den för att dia och skydda sina ungar. Märkligt nog hade de manliga tilakinerna också påsar. De fungerade som en skyddande mantel och täckte deras yttre könsorgan när de sprang genom täta buskage. Den hade också en tjock styv svans som liknade den hos en känguru. Djur i Australien. Detta, tillsammans med den stela svansen, gav tylacinen en stel och klumpig gång som inte var lämplig för sprintar. 

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button