Böcker

Böcker om Auschwitz – 13 böcker fulla av berättelser

Auschwitz, en fruktansvärd plats som du först förstår när du ser den med egna ögon. På några få år har flera miljoner människor dött där helt i onödan. Böcker om Auschwitz ger dig en närmare inblick i de händelser som ägde rum där. Berättelser om människor som överlevt och vågat berätta.

 

Böcker om Auschwitz

 

Böcker om Auschwitz

 

Jag hoppas att dessa böcker kommer att överraska dig med sina gripande men sanna berättelser. Se vår lista och läs noga.

 

1. Slutstation Auschwitz

 

Endstation Auschwitz

 

Hans tänkte på Friedel och glömde bort hennes tur. Han tänkte på sin mor, sin bror och alla dem som han hade sett gå till Auschwitz. Han tänkte på sina studier, sin praktik och sina ideal. Han påminde återigen om Friedel och deras planer för framtiden. Det är så en person som är övertygad om att han ska dö tänker.

Stämningen var sensuell, det började bli mörkt och kvinnogestalterna skymtade utanför fönstren som silhuetter i en gammal sagoteater. Det var en kvav indiansommarkväll och det låg ett mysterium i luften. Böcker om Auschwitz Precis som i berättelsen om Tusen och en natt stod unga män vid detta stora harem, fulla av längtan efter sina älskade. Och här ekade hennes röst som en sång från en avlägsen minaret, bärande genom Orientens tysta natt. Som en dröm full av melankoli och längtan. Tyst som viskningarna från älskande i avskildhet och melankolisk som sången från en imam som böjer sig mot marken och sjunger till profeten.

 

Vetenskap innebär att man gör undersökningar och drar slutsatser av dem. I Tyskland är slutsatsen fastställd i förväg. Den måste stå i överensstämmelse med statens dogmer. När det gäller rent tekniska upptäckter, till exempel för krigsindustrin eller medicinen, accepteras forskningsresultaten utan vidare, men så snart en tysk vetenskapsman ger sig in på det historiska eller filosofiska området vet han i förväg vad hans forskning kommer att leda till. Och om han skulle vara dum nog att komma fram till ett resultat som strider mot den nationalsocialistiska doktrinen, då skulle det innebära ett snabbt slut för honom. Du kan köpa boken HÄR.

 

2. Mischling

 

Mischling

 

Året är 1944 och de judiska tvillingarna Perla och Stasha, deras mor och morfar anländer till koncentrationslägret Auschwitz. De hamnar i händerna på den ökände Dr Mengele, ”Dödsängeln”, som utför omänskliga experiment på dem och de andra tvillingarna. Efter ett tag försvinner pärlan och Stasha lever i hopp om att han trots allt är vid liv. Nazistlägrets grymhet, vakterna, men också den ömsesidiga hjälpen bland fångarna visas här upp till fullo. Auschwitz befrias till slut av Röda armén, fångarna är fria och vandrar genom ett ödelagt Polen, men även på denna resa väntar livsfarliga fallgropar på dem. De två systrarnas öde kan följas efter krigsslutet, när de försöker hitta varandra i efterkrigstidens Polen. Denna övertygande och ytterst mänskliga berättelse är inte överdrivet sentimental, vilket gör att naziregimens monstruositet framstår ännu tydligare. Du kan köpa boken HÄR.

 

3. Systrarna i Auschwitz

 

Systrarna i Auschwitz

 

Den sanna historien om de judiska systrarna Janna och Lien, som under 2. Andra världskriget i Nederländerna deltog de aktivt i motståndet mot de tyska ockupanterna och riskerade sina liv vid mer än ett tillfälle.

Utan rädsla och med stor beslutsamhet hjälpte de sina judiska medmänniskor, även om de
de utsätter sina nära och kära för fara – sina föräldrar, sin bror, sin make och sina barn. Judarna gick inte lydigt i döden – de kämpade också i motståndsrörelsen. Och det fanns kvinnor bland dem. Detta är precis vad som gäller för Janny och Lien.

 

Och även om de och deras släktingar lyckades gömma sig länge för nazisterna, vars främsta mål var att transportera alla nederländska judar till förintelselägren, hamnade de två till slut tillsammans med hela sin familj i koncentrationslägret Auschwitz II, även känt som Auschwitz-Birkenau, nästan innan kriget var slut.

Böcker om Auschwitz var den sista transporten. Den första morgonen i Auschwitz, när kvinnorna i randiga kläder
ledde slutligen till karantänbarackerna och passerade en av de låga byggnaderna med en enorm skorsten.
”Vad är det här för fabrik?” frågade en i gruppen. Kapo tittade inte upp, rörde inte en min.
”Fabriken?” upprepade hon, med hakan mot skorstenen. ”Det var dit de skickade er transport. In i getgraven, som vi kallar det.”

Köp boken HÄR.

 

4. Sabotören från Auschwitz – Böcker om Auschwitz

 

Sabotören från Auschwitz - Böcker om Auschwitz

 

Denna gripande berättelse beskriver den brittiske soldaten Arthur Dodds öde under andra världskriget. Böcker om Auschwitz fångade honom 1943 och sedan satt han i flera krigsfångeläger tills han internerades i ett läger i Polen, där han upplevde en fruktansvärd resa genom helvetet.

Lägret låg nära en vacker by i Övre Schlesien, som polackerna kände till som Auschwitz. Tyskarna gav den ett annat namn, som nu är synonymt med mänsklighetens mörkaste timmar. De kallade det Auschwitz. Du kan köpa boken HÄR.

 

5. Revisorn från Auschwitz

 

  Revisorn från Auschwitz

 

Oskar Gröning var 21 år gammal när han som övertygad SS-medlem började tjänstgöra i koncentrationslägret Auschwitz. Hans uppgift var att föra register över fångarnas konfiskerade värdesaker. Trots att Gröning kände till morden, rättfärdigade han sitt arbete i Auschwitz med att han bara var revisor och därför inte direkt inblandad i morden. Sjuttio år senare, i en av de sista stora Auschwitzrättegångarna, dömde en tysk domstol honom för medhjälp till mordet på 300 000 judar.

Baserat på intervjuer och domstolsprotokoll undersöker Reiner Engelmann stoppen på Oskar Grönings livsresa och hans rättegång. En process som var särskilt viktig för familjerna till offren i koncentrationslägren. En rättegång som inte bara satte Oskar Gröning på anklagarbänken, utan också hela det tyska rättsväsendet.
Resultatet är en bok som inte låter oss glömma det helvete på jorden som människan har skapat och som får var och en av oss att fråga oss vilken typ av värld vi vill leva i. Du kan köpa boken HÄR.

 

6. Titta på stjärnorna – Böcker om Auschwitz

 

Titta på stjärnorna - Böcker om Auschwitz

 

Eva Weiss-Slonims barndom i Bratislava präglades av andra världskriget, under vilket förföljelsen av judar i Europa nådde monstruösa proportioner. Evas föräldrar förberedde gömställen för sina barn, men Eva, knappt tretton år gammal, och hennes yngre syster Marta undkom inte deportationen. De fångades av Nitra-gardet och skickades till Auschwitz.

I sina memoarer beskriver författaren de fasor hon upplevde i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, där hon inte bara bevittnade otaliga brutaliteter och våldsamheter, utan också på nära håll fick uppleva den ökände Dr. Mengeles tortyr, inhumana behandling och medicinska experiment. 1945, efter att Auschwitz befriats av den sovjetiska armén, tvingades Eva och Marta gå ensamma genom en bit av det krigshärjade Europa. Att få återvända till sitt hemland Bratislava och träffa sina föräldrar och syskon.

Och slutligen blandar Eva Weiss-Slonims memoarer en flickas rörande oskuldsfullhet med en över åttioårig kvinnas visdom. Boken Look at the Stars visar att människan är kapabel att överleva även när hon ställs inför ett ofattbart helvete. Det är också kulmen på Eva Weiss-Slonims livslånga engagemang för att informera allmänheten om förintelsen och för att bevara minnet av dem som inte överlevde den. Du kan köpa boken HÄR.

 

7.  Ett uppskjutet liv – Böcker om Auschwitz

 

Ett uppskjutet liv - Böcker om Auschwitz

 

Jag har ett nummer från Auschwitz på min arm och det finns människor som säger att det aldrig hände!”
Sjuttiofem år har gått sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades och Dita Kraus, född Polachová, en av de överlevande, bestämde sig för att skriva en bok med minnen, inte bara från koncentrationslägret utan från hela sitt liv.
Hon föddes i en familj med judiska intellektuella från Prag, gick i skolan, hade många vänner, och det slog henne aldrig att hon var annorlunda på något sätt. Tills hon en dag hittade ett papper på sitt skrivbord med orden: Du är jude. ”Vad är en jude?” frågade hon sina föräldrar.

Hon fick snart känna av det på nära håll när man efter utropandet av protektoratet Böhmen och Mähren började utfärda dekret och lagar som steg för steg uteslöt den judiska befolkningen från majoritetssamhället. Böcker om Auschwitz Efter en tid, vid tretton års ålder, deporterades hon med sina föräldrar till ghettot i Terezín och senare till Auschwitz, där hennes far dog. Dita och hennes mor valdes ut av Dr. Mengele och skickades till tvångsarbete i Tyskland tillsammans med andra medfångar. Strax före krigsslutet förflyttades de till koncentrationslägret Bergen-Belsen, där de befriades.
Efter kriget gifte sig Dita med Otto Kraus och beskriver på ett mycket övertygande sätt situationen och stämningen i efterkrigstidens Tjeckoslovakien 1948, som påverkades av händelserna i februari. Detta bidrog så småningom till familjen Krauses beslut att emigrera till Israel med sin ettårige son.

Det är ett nytt kapitel i deras liv, även om de är ogifta, men också fullt av svårigheter, som att försörja sin familj, hitta det optimala jobbet för att försörja sin växande familj, sjukdomar och, för Dita, slutligen dödsfall av nära och kära.
Köp boken HÄR.

 

8. Sonderbehandlung eller särskild behandling

 

Sonderbehandlung eller särskild behandling

 

Filip Müllers bok från 1979 är ett unikt vittnesmål från en tjeckoslovakisk överlevare från Auschwitz. Som fånge i Sonderkommando var han tvungen att arbeta ihjäl sig i denna fabrik som en del av den särskilda behandlingen. Han avslöjade för världen det inre livet i ett förintelseläger. Specialbehandling var det tyska kodnamnet för massmordet på judar i gaskammare och förbränningsugnar. Böcker om Auschwitz Som ett av få ögonvittnen överlevde Müller inte bara dödspatrullens alla likvideringsaktioner, utan lämnade också ett av de mest betydelsefulla vittnesmålen om massmord. Det är det första omfattande vittnesmålet från ”bäraren av hemligheter” och ett skakande tidsdokument. Jämfört med hans vittnesmål i Claude Lanzmanns dokumentärfilm ”Shoah” och hans vittnesmål mot SS-officerare i olika rättegångar innehåller boken den största samlingen av autentiska minnen från världen av specialbehandling. Efter att hans vittnesmål visats i Claude Lanzmanns film på tysk TV (1986) talade Filip Müller aldrig offentligt om ämnet igen. Du kan köpa boken HÄR.

 

9. Siffran på din underarm är lika blå som dina ögon

 

Numret på din underarm är lika blått som dina ögon

 

Denna bok berör oss. Den handlar om en kvinna som föddes i ett judiskt arbetsläger i Nováky 1942, fem dagar före jul.

Koncentrationsläger i Slovakien? Ja, detta var också verkligheten i Slovakien vid tiden för andra världskriget. Eva Umlauf är en av de yngsta som har Auschwitz nummer tatuerat på sin underarm. Efter många år insåg hon att vittnena försvann, och om hon inte berättade sin historia skulle hon vara förlorad för alltid.

Hon överlevde Auschwitz som en liten tvåårig flicka – och det var ett mirakel. Tillsammans med sin mor och syster bosatte de sig i Trenčín efter kriget. De trodde att de skulle få ett normalt liv, men efter bara några år drabbades de av det kommunistiska Tjeckoslovakiens totalitära (och antisemitiska) styre.

Eva Umlauf berättar om sin utvandring till Tyskland, om kärlek och smärtsamma förluster. Den här boken är å ena sidan ett anklagande finger som pekar mot de mörkaste hörnen i vår moderna historia, men den är också en kraftfull berättelse om viljan och styrkan hos en kvinna som överlevde helvetet och valde att dela med sig av sin historia. Så att det inte glöms bort. Aldrig att glömma. Du kan köpa boken HÄR.

 

10. Vaggvisa från Auschwitz – Böcker om Auschwitz

 

Vaggvisa från Auschwitz - Böcker om Auschwitz

 

Baserad på den sanna historien om en modig tysk sjuksköterska som tog hand om de yngsta fångarna i Auschwitz.
En vanlig morgon 1943 förbereder Helene Hannemann sina fem barn när plötsligt tysk polis stormar in och tar hennes fem barn och hennes romske man i förvar på order av SS. Böcker om Auschwitz Trots att Helene är tyska och inte befinner sig i någon omedelbar fara vägrar hon att lämna sin familj och därmed beseglas hennes öde på ett sätt som hon aldrig hade kunnat drömma om. Du kan köpa boken HÄR.

 

11. Sonderkommando – I gaskamrarnas helvete 

 

Sonderkommando - I gaskamrarnas helvete 

 

Hela sanningen är mycket mer tragisk och fruktansvärd”, står det i inledningen till denna extraordinära bok med autentiska memoarer. Deras författare, Shlomo Venezia, var inte bara i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau (Auschwitz-Birkenau-Birkenau), utan var tvungen att utföra det mest fruktansvärda arbetet där: att bära kropparna från dem som mördades i gaskamrarna till krematorieugnarna. Det var vad de tvingade Sonderkommando-medlemmarna att göra – se människor mördas på nära håll. Detta vittnesmål är fortfarande oerhört viktigt, kanske ännu viktigare idag när det till och med finns människor som förnekar förintelsens existens. Om vi inte känner till vår historia, eller inte vill känna till vår historia och föredrar att blunda för den, kan den upprepa sig.

 

 

Skott hördes regelbundet från innergården – många avrättningar av politiska fångar. Platsen var omgärdad av taggtråd och vi vaktades av soldater i uniformer som jag inte kände igen, men de liknade italienska uniformer. Dum som jag var vid den tidpunkten vände jag mig till en av soldaterna på vakt och sa till honom: ”Jag är italienare! Tror du att jag kan rymma?” Han riktade omedelbart sitt gevär mot mig, så jag backade och höjde händerna: ”Jag har inte sagt något, låt det vara!” Han var en italiensk fascist från milisen som samarbetade med tyskarna. På sätt och vis räddade han mig, för om han hade sagt att jag kunde springa iväg hade jag säkert blivit skjuten, det fanns tyska soldater överallt, var tjugonde meter på vakttornet.

 

I karantänen upplevde jag också en annan kraftfull episod. Bara några dagar efter vår ankomst kom en kapo till oss och frågade om vi ville arbeta extra för dubbla portioner soppa. Alla ville åka, vi plågades av grym hunger. Jag befann mig bland de tio som valts ut för jobbet. Varken min bror eller mina kusiner ingick i den gruppen. I böckerna om Auschwitz fick vi dra en vagn av det slag som användes för att transportera hö. De ”selade” oss istället för hästar. Vi anlände till barackerna i slutet av karantänen. Den kallades Leichenkeller, som egentligen var ett bårhus. När vi öppnade dörren möttes vi av den vidriga lukten av förmultnande lik. Jag hade aldrig gått förbi denna barack tidigare, så jag lärde mig att den användes för att ta hand om de döda som dog i karantänen. Du kan köpa boken HÄR.

 

12. Släckta ögon, 2. Upplaga

 

Utsläckta ögon, 2:a upplagan

 

Det finns ingen metafor bakom bokens titel (Extinguished Eyes). Detta är berättelserna om kvinnor vars ögon släcktes i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. De var kvinnor av olika nationaliteter, yrken, religioner, åldrar och familjehistorier, förenade av sitt hat mot fascismen och sin önskan att hjälpa andra. Författaren till boken var en av dem – på det område vars historia beskrivs i boken. Även om det har gått nästan åttio år sedan den första transporten av judar från Slovakien, får denna mörka del av vår historia inte glömmas bort.

Margita Schwalbová (1915, Liptovský Mikuláš), fjärde barnet till brukspatronen Albert Schwalb och hans hustru Ela, född Skutecka. Hon var tvungen att avbryta sina studier vid den medicinska fakulteten vid Charles University på grund av numerus clausus. I mars 1942 deporterades hon till Auschwitz, där hon fick arbeta som fånge 2 675 på granskningsgården. Efter krigsslutet avslutade hon sina studier vid Karlsuniversitetet i Prag och tog examen i februari 1947. Hon arbetade vid universitetssjukhuset för barn i Bratislava och blev docent i pediatrik i början av 1960-talet. Hon uteslöts ur partiet under granskningsprocessen och gick i pension i förtid 1971. År 1948 publicerades hennes bok Extinguished Eyes. Hennes nästa memoarbok, I Lived Other People’s Lives, publicerades 2001. Hon dog 30 år gammal. December 2002 i Bratislava. Du kan köpa boken HÄR.

 

13. Jag var nummer 30529 – Böcker om Auschwitz

 

  Jag var nummer 30529 - Böcker om Auschwitz

 

”Min bror var för ung för jobbet. Jag är säker på att min mamma skulle ha följt med honom till gasen om hon hade fått välja, men jag tvivlar på att hon fick det valet. Jag är mer eller mindre övertygad om att hon dog i något annat arbetsläger.”

I sextiofem år förträngde Felix Weinberg, född i Tjeckoslovakien, sina minnen av det ofattbara lidande och hat han upplevde under Förintelsen. Böcker om Auschwitz Till slut bestämde han sig för att skriva sin historia, men han gjorde det med oväntad humor och distans. Det var det enda sättet han kunde återvända till det förflutna som hade tagit nästan hela hans familj ifrån honom.

Året var 1939 när den föll i nazisternas skoningslösa händer. Han tillbringade nästan hela sin ungdom i Terezín och Auschwitz. År 1945 undkom han med nöd och näppe dödsmarschen från Blechhammer. Efter kriget bosatte han sig i England och trots sin dåliga utbildning gav han inte upp utan blev professor i fysik vid Imperial University i London.

I Was Number 30529 är en unik memoarbok om en man vars barndom präglades av några av de mörkaste tiderna i mänsklighetens historia och som ändå aldrig förlorade hoppet om att få leva igen. Du kan köpa boken HÄR.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button