Kuriosa från djurriket

Regnskogens djur – 11 fantastiska djur

Från anakondor till blå fjärilar – regnskogen är sprängfylld med utrymme för alla att leva. Regnskogens djur. Dessa sällsynta ekosystem är hem för 80 procent av världens landbaserade biologiska mångfald. Här är 11 fantastiska djurarter som har hittat sitt hem i regnskogen:

 

1. Östlig bergsgorilla

 

Östlig bergsgorilla

Bergsgorillor är de största levande primaterna på jorden! Tillsammans med schimpanser, orangutanger och bonoboer är de de närmaste levande släktingarna till människan. Bergsgorillor har den mest utvecklade hjärnan av alla fyra gorillaarter. De lever huvudsakligen i bergsområdena i nationalparker i Rwanda, Uganda och Demokratiska republiken Kongo i Centralafrika. Bergsgorillor lever i grupper om cirka 30 personer, med en dominant hane som ledare, som har en silverfärgad päls. Skyddade djur : Topp 10 mest utrotningshotade djur.

 

2. Morpho-fjäril

 

  Morpho-fjäril

Dess unika blå färg lockar många turister och är mycket populär och värdefull. Dess vingar är 12 cm långa och skimrande blå till färgen. Dessa fjärilar kommer inte fram under regnen eftersom det kan skada dem fysiskt. Det är därför de föredrar övertäckta platser vid dessa tillfällen.

 

3. Huv

 

Huva

Okapin är giraffens närmaste levande släkting och lever i den täta tropiska regnskogen Ituri i centrala Afrika. Han är en ”maskerad mästare”, vars randiga bakben och bruna hud hjälper honom att dölja sig i skogens filtrerade ljus.

 

4. Brunfotad sengångare

 

Regnskogens djur Brunfotad sengångare

Sengångaren är ett mycket långsamt djur som bara väger åtta eller nio kilo, lever uteslutande i träd och livnär sig på löv, kvistar och frukter. Den rör sig så långsamt att dess päls får en grön nyans av de alger som växer på den. Det kan ta upp till en månad att smälta en måltid.

 

5. Amerikansk Jaguar

 

Regnskogens djur Amerikansk Jaguar

Jaguarer är kända för sin vackra fläckiga päls, som hjälper dem att gömma sig bland gräs, buskar och träd där de lever. Den mycket sällsynta, helsvarta jaguaren är ett djur som vi vanligtvis kallar den svarta pantern. Jaguarer är kända för att äta mer än 85 arter av bytesdjur, inklusive bältdjur, peccaries, capybaras, tapirer, rådjur, ekorrar och fåglar, och kan även fånga fisk, sköldpaddor och unga caiman (krokodil) från vattnet.

 

6. Sumpkapybara – Regnskogens djur 

 

Regnskogens djur Träskodjuret

Capybaran, som påminner mycket om ett marsvin, är jordens största gnagare och väger mer än 45 kg och är två meter lång. Den lever i den täta vegetationen som omger vattnet och går ofta ner i vattnet för att gömma sig från rovdjur. Han kan hålla andan i upp till fem minuter. Håravfall? Ät dessa 9 livsmedel för att förebygga håravfall.

 

7. Ara arakanga – Regnskogens djur 

 

Regnskogens djur Ara arakanga

En av de mest ikoniska arterna i regnskogen är arapapegojan. Det är en iögonfallande stor papegoja med klarröd fjäderdräkt och klarblå och gula fjädrar. Dess starka näbb kan öppna hårda nötter och frön. Ara arakanga är en av de få arter som parar sig för livet.

 

8. Giftpilört – Regnskogens djur 

 

  Regnskogens djur (Poison Dart)

Pilgiftet är ett av de mest lysande djuren på planeten och använder sin färg för att varna rovdjur för det giftiga gift som gömmer sig i dess hud. Ursprungsbefolkningar använder ofta detta grodgift för att täcka spetsen på pilspetsar som används vid jakt.

 

9. Black Heath – Regnskogens djur 

 

Djur i regnskogen Svart ljunghed Brun kärrhök

Den svarta ylaren har fått sitt smeknamn genom det högljudda tjut som den använder för att markera sitt revir. Dessa läten, som låter som en stark vind som blåser genom en tunnel, kan höras upp till  3 km bort. Dessa apor lever högt uppe i träden i den höga regnskogen i grupper som är mellan 4 och 19 år gamla.

 

10. Couscous från björn (Sulawesi)

 

Kuscous med björn

Couscousbjörnen, som fått sitt namn efter sin tjocka, mörka björnpäls, är inte en riktig björn utan ett trädlevande pungdjur. Precis som hos andra pungdjur föder björnhonan en relativt outvecklad unge och bär den i en pung på magen tills den är cirka åtta månader gammal och tillräckligt utvecklad för att överleva. De lever i de ostörda skogarna i Indonesien, främst på ön Sulawesi.

 

11. Mörk anakonda – Regnskogens djur 

 

Mörk anakonda

Den legendariska Dark Anaconda, även känd som Green Anaconda, är en av världens största ormar och når en längd på mer än 9,14 m med en diameter på 30 cm och en vikt på mer än 249 kg. På land är den ganska otymplig i storlek, men i vattnet är den diskret.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button