Sevärdheter

Intressant fakta om Mexiko 25 intressanta fakta om Mexiko

Intressanta fakta om Mexiko. För de flesta är Mexiko en badort eller en korrupt knarkstat som styrs av knarkbaroner. Men de flesta människor känner inte till fakta om Mexiko, dess kultur och dess folk.

Intressant fakta om Mexiko 25 intressanta fakta om Mexiko

Här är 25 intressanta fakta om Mexiko :

 

Obsah článku:

1. Det riktiga namnet på Mexiko är inte Mexiko

Intressant fakta om Mexiko 

Mexikos riktiga namn är Mexikos förenade stater (Estados Unidos Mexicanos). Landet är indelat i 31 delstater och ett federalt distrikt.

Varje delstat har sina egna lagar, regler och poliser, ungefär som i USA. När du befinner dig i ett annat land än det du bor i är din telefon praktiskt taget alltid i roamingläge.

 

2. Mexikos huvudstad var inte Mexico City förrän 2016

De flesta har alltid trott att Mexico City är Mexikos huvudstad. I själva verket var det huvudstaden i Distrito Federal (DF) – Federal District, 2016 ändrades stadens namn officiellt till CDMX (Ciudad de Mexico).

Det kan vara förvirrande eftersom storstadsområdet Mexico City ligger inom DF och en del av delstaten Mexiko. Det är dock bara invånare i DF som kan säga att de bor i huvudstaden.

 

3. Mexikanska burritos äts bara i norr

 

Mexikanska burritos äts bara i norr

Intressant fakta om Mexiko 

Alla verkar älska mexikansk mat, så mycket att UNESCO nyligen listade den som ett oersättligt kulturarv för mänskligheten. Även om det som utanför Mexiko kallas ”mexikansk mat” oftast är Tex-Mex.

Ingen i Mexiko äter till exempel burritos i Chipotle-stil eller burritos med risfyllning (jag vet att burritos är populära i norra Mexiko, men jag syftade på burritos från amerikanska snabbmatskedjor).

Dessutom är de flesta autentiska mexikanska rätter inte särskilt kryddiga eller heta – i själva verket är de syrliga tack vare de många limefrukterna (som på spanska kallas citroner).

 

Saker att veta om Mexiko Mexikansk mat

4. Mexikansk spanska är inte som någon annan spanska

Som jag nämnde i min tidigare artikel om mexikansk slang är den mexikanska spanskan unik. Till exempel betyder en torta i Mexiko inte en kaka, utan en smörgås.

Sope är inte heller en soppa, utan en så kallad ”mexikansk pizza” (naturligtvis är det inte en riktig pizza, men det liknar konceptet med pizza – deg, sås och toppings).

 

5. Amerikanska medborgare är den största invandrargruppen i Mexiko

Det är ingen hemlighet att mexikanska medborgare utgör den största delen av den utlandsfödda befolkningen i Förenta staterna. Å andra sidan utgör amerikanska medborgare den största invandrargruppen i Mexiko. Enligt folkräkningen 2010 bor det mer än 750 000 amerikanska medborgare i Mexiko.

Ja, det betyder att fler amerikaner har invandrat till Mexiko än vad mexikaner har invandrat till USA. 

6. Det finns 34 UNESCO-världsarv i Mexiko.

Mexiko har 34 UNESCO-platser på sitt territorium. På listan finns de historiska stadskärnorna i städer som Guanajuato, Mexico City och Puebla, samt dussintals gamla ruiner, agavefälten i Tequila och många fler.
7. Toalettpapper får inte kastas i toaletten
Mexiko skiljer sig inte från andra platser i Centralamerika i detta avseende, särskilt med tanke på att det inte ligger i Centralamerika utan i Nordamerika. Toalettpapper ska slängas i papperskorgen, inte i toalettstolen. Det är inte förvånande att många latinamerikaner utomlands har svårt att vänja sig vid att spola ner toalettpapper i toaletten.

8. Mexiko har vagnar endast för kvinnor på tunnelbanor och bussar

Intressant fakta om Mexiko

Trots stereotypen att mexikanska kvinnor ständigt utsätts för övergrepp är kvinnor i Mexiko faktiskt ganska privilegierade. I Mexico City finns det bussar som endast är avsedda för kvinnor och särskilda sektioner för kvinnor i tunnelbanan.

Det kanske inte verkar som ett stort privilegium för vissa människor, men jag ska ge er exemplet Turkiet, där kvinnor ständigt misshandlas i kollektivtrafiken och ingen försöker skydda dem på något sätt.

Den turkiska regeringen överväger inte ens att inrätta en särskild avdelning för kvinnor. Mexikanska män är också väldigt caballeros, vilket innebär att de alltid öppnar dörren för kvinnor, raggar upp dem innan en dejt/ett möte och vanligtvis betalar för allt.

Paradoxalt nog visade det sig, enligt en undersökning som genomfördes i Mexico City 2013, att många kvinnor faktiskt föredrar att använda den allmänna delen av tunnelbanan i stället för den avdelning som är reserverad för kvinnor, eftersom män snällt gör plats för dem medan andra kvinnor inte gör det.

9. Det första tryckeriet i Nordamerika ligger i Mexico City

Den första tryckpressen i Nordamerika användes i Mexico City år 1539 i Casa de la Primera Imprenta de América (Huset för det första tryckeriet i Amerika). Långt innan det började användas i USA.

Den första skrivaren

 

10. Mexikanska barn får inga julklappar

Intressant fakta om Mexiko 

Oroa dig inte, barnen kommer att få presenter, och de kanske till och med får dem två gånger. Det största firandet sker dock på Three Kings Day 6. Januari.

11. Mexikaner firar inte 5. maj. Självständighetsdagen är den 16. September

Mexiko förklarade sig självständigt den 27. September 1821, men början av självständighetskriget var 16. September 1810 – en dag som firas som självständighetsdagen.

Cinco de Mayo är inte Mexikos självständighetsdag, utan bara ett minne av slaget vid Puebla 1862, då Mexiko segrade över den franska armén. I själva verket firas den bara i Puebla och av mexikanska invandrare i USA.

 

12. Mexiko har det äldsta universitetet i Nordamerika

Eftersom Mexiko är en del av Latinamerika brukar man tänka att landet ligger i antingen Syd- eller Centralamerika. Men Mexiko är faktiskt en del av Nordamerika, tillsammans med USA, Kanada och de karibiska öarna.

Därför har Mexiko det äldsta universitetet i Nordamerika. Det nationella universitetet i Mexiko (UNAM) grundades 1551 av kung Karl V av Spanien, 85 år före Harvard.

 

Du kanske är intresserad av:

 

13. Mexiko sjunker varje år

Intressant fakta om Mexiko 

Mexico City har den högsta höjden och är den äldsta staden i Nordamerika. Men inte bara det. är också byggd över ruinerna av den stora aztekiska staden Tenochtitlán vid sjön.

Men till skillnad från aztekerna, som skapade avancerade system av vallar och kanaler för att kontrollera översvämningarna, insisterade spanjorerna på att tömma sjöbotten när de hade fått smak på det arbete som krävdes för att upprätthålla deras vattenlevande tillvaro.

Som ett resultat av detta sjunker Mexico City med en hastighet av 6 till 8 tum per år när pumparna hämtar vatten till stadens växande befolkning.

 

14. Mexiko har världens minsta vulkan

Mexiko ligger mitt i ”Eldringen”, även kallad cirkumpacifika bältet. Det är här som nästan 90% av världens jordbävningar och cirka 81% av planetens vulkanutbrott äger rum.

Det är den enda platsen i världen där den sällsynta kaninen vulkankanin, som lever nära vulkaner, lever.

I Mexiko finns också världens minsta vulkan, Cuexcomate. Denna vulkan ligger strax utanför staden Puebla och mäter gulliga 43 meter, vilket knappt är en liten kulle.

15. Mexikanska telefonnummer kan vara konstiga

Intressant fakta om Mexiko 

Låt oss till exempel säga att mitt mobilnummer i Mexiko är 55 59 89 51 56. Om du nu ringer eller skickar ett meddelande från en annan mobiltelefon kommer du att slå exakt detta nummer. Om du ringer från en lokal telefon måste du lägga till (0-44) före numret.

Om du skickar SMS från en utländsk mobiltelefon måste du lägga till (+52), men om du vill ringa från ett utländskt nummer måste du lägga till (+52 1).

 

16. Intressant fakta om Mexiko  Jaguarer lever i Mexiko

Den största vildkatten i Nordamerika är jaguaren, som finns i de södra djunglerna i Mexiko. Man kan också se dem hoppa runt bland mayaruinerna. Se upp när du vistas runt cenotes där!

Intressanta fakta om Mexiko  Det finns jaguarer i Mexiko

 

17. Mexikansk uppfinnare skapar världens första preventivmedel

Luis Ernesto Miramontes Cardenas, en 25-årig mexikansk kemist, kom på den kemiska föreningen. Han utförde den första syntesen av noretisteron, som 1951 skulle utgöra huvudingrediensen i de första p-pillren.

18. I Mexiko finns de största antika pyramiderna i världen

Den största pyramiden i världen är den stora pyramiden i Cholula i Mexiko. Det är också det största monument som någonsin byggts i världen, om man bortser från pyramiderna i Giza.

19. Mexiko är inte ett land i tredje världen Intressant fakta om Mexiko 

Begreppet ”tredje världen” myntades under det kalla kriget som en av de tre geopolitiska uppdelningarna av världsordningen. Länder som allierade sig med USA betraktades som ”första världen”, länder som allierade sig med Sovjetunionen var ”andra världen” och länder som inte allierade sig var ”tredje världen”.

Trots att det kalla kriget tog slut för 25 år sedan har begreppet ”tredje världen” blivit synonymt med fattigdom i dagligt tal, medan de två andra begreppen har försvunnit.

Om vi rangordnar länderna efter BNP per capita ligger Mexiko någonstans mellan Turkiet och Brasilien. Som i alla utvecklade stater finns det ett antal moderna hotell, lodger och exklusiva restauranger.

Å andra sidan är klyftan mellan fattiga och rika ganska stor – medan vissa hushåll har en städerska och en chaufför, har de flesta andra inte ens tillräckligt för att leva på.

 

20. Du kan inte raka dig och köra bil i Mexiko Intressanta fakta om Mexiko 

År 2008 införde den mexikanska staden Torreon böter för att bära smink eller raka sig med en elektrisk rakapparat under körning. Det har uppenbarligen inträffat för många olyckor på vägarna.

 

21. Färg-TV uppfanns i Mexiko

Utan Mexiko skulle världen vara svart och vit under lång tid framöver. Guillermo González Camarena var den uppfinnare som skapade den kromoskopiska adaptern för TV-utrustning, som var det första färg-TV-sändningssystemet.

Han var bara 17 år gammal och gjorde det under andra världskriget! Den första officiella färgsändningen var 1946 från Mexico City.

22. Yucatán var förmodligen uppkallat efter ett pronomen

Halvöns namn är resultatet av en förväxling mellan mayafolket och de spanska erövrarna. Enligt den lokala legenden frågade en av upptäcktsresandena en lokal invånare om namnet på halvön. Han svarade: ”Jag vet: Ma’anaatik ka t’ann, vilket betyder ’Jag förstår dig inte’.

 

23. Det finns 59 typer av majs i Mexiko

 

Majs Intressant fakta om Mexiko

Intressant fakta om Mexiko 

När det gäller betydelsen av ord som beskriver majs är Mexiko som Nordpolen och ord för snö.

Majs kallas dock i allmänhet maiz, men det finns olika ord för majs i olika former. Detta är inte förvånande, eftersom det finns 59 olika sorters mexikansk majs.

Mexikanerna har odlat denna viktiga gröda i århundraden, och trots hot från internationella handelsavtal och import av genetiskt modifierade grödor fortsätter bönderna traditionen att odla majs, samla in frön och bevara sorterna för framtida generationer.

24. Intressant fakta om Mexiko  Caesarsallad uppfanns i Mexiko

Enligt legenden uppfann den italiensk-amerikanske restauratören Caesar Cardini salladen 1924 i Tijuana i Mexiko. Enligt The Telegraph ägde Cardini en restaurang i turistdestinationen för att ”locka amerikaner som var frustrerade över förbudstiden.

 

25. Mexikos ekonomi blomstrar

Enligt IMF ligger Mexiko på 15:e plats. världens största ekonomi och 11. den största i termer av köpkraftsparitet. Några av Volkswagens mest sålda bilar tillverkas delvis i Mexiko, och landet har blivit en ny hotspot för forskning och utveckling.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button