Sevärdheter

10 fakta du kanske inte kände till om Afghanistan

Intressant fakta om Afghanistan. Afghanistan, när du säger detta land, vad tänker du då på? Förmodligen talibanerna och terrorismen, burkor och skägg. Men Afghanistan är mycket mer.

Här är några av höjdpunkterna:

10 fakta du kanske inte kände till om Afghanistan

Intressant fakta om Afghanistan

1. Afghaner firar sitt nyår, Nawroz, 21. Mars, den första dagen på våren.

 

Tusentals människor reser till den nordliga staden Mazar-e-Sharif för att fira Nawroz, en förislamisk högtid. Lokala starka män hissar en stor janda, den islamiska flaggan, för att tillkännage början på våren och det nya året. Om den stiger i en jämn rörelse anses den vara ett gott omen för de kommande månaderna. (Man måste hålla fast vid något när man bor i ett land som redan har överlevt mer än 30 år av krig).

 

2. Afghanistan vill att dess nationella spel, buzkashi, eller getfångst, ska bli en olympisk sport.

 

Intressant fakta om Afghanistans nationalsport

Det anses vara det vildaste spelet i världen och innebär att ryttare tävlar om att fånga en död get och galoppera den in i en cirkel markerad med krita.

Den har spelats på stäppen i norra Afghanistan i århundraden. Spelet var tidigare en sport för rika rivaliserande krigsherrar, men finansieras nu också av afghanska mobiltelefonföretag och privata flygbolag. Men det är fortfarande inte en sport för de med svagt hjärta och kvinnor bör inte söka.

 

3. Mobiltelefontäckningen förväntas nå 90% av landet i år.

Intressant fakta om Afghanistan

Mobiltelefontäckningen förväntas nå 90 procent av landet i år, även om andelen afghaner med tillgång till elektricitet fortfarande är en av de lägsta i världen. Mobiltelefoner förändrar afghanernas liv och kultur. Till och med talibanerna har fina smartphones med e-post och Skype. De är också en statussymbol – om du har pengar eller kontakter kan du skaffa ett minnesnummer, t.ex. ett som innehåller bokstäverna i ditt namn. (På min står mitt turnummer från när jag spelade basket).

 

4. Poesi är en värdefull del av den afghanska kulturen.

Intressant fakta om Afghanistan

Afghaner har berättat sina historier på vers i mer än 1 000 år. På torsdagskvällar anordnas en ”poesinatt” i staden Herat i väst – män, kvinnor och barn samlas för att dela med sig av gamla och moderna dikter, lyssna på traditionell Herat-musik och njuta av sött te och bakverk långt in på natten.

 

5. Alexander den store var den förste som byggde det antika citadellet i Herat.

 

Alexander den store var den förste som byggde det antika citadellet i Herat.

Alexander den store var den förste som byggde det antika citadellet i Herat när han erövrade staden 330 f.Kr. Den enda kvinna som vann den makedonske imperiebyggarens hjärta var den vackra Roxana från den nordafghanska provinsen Balkh. Hon födde honom en enda son innan Alexander dog vid 33 års ålder.

 

6. Arnold Schwarzenegger är affischnamnet för Legionen av unga afghanska män.

 

Bilder på den muskulöse Arnold i sina bästa år hänger på väggarna i hundratals bodybuildingcenter över hela landet. Vissa afghaner hävdar att den amerikanske guvernören, som blivit actionstjärna, ser ut som en afghan.

 

7. Det afghanska köket är mer sofistikerat än kebab och ris.

Intressant fakta om Afghanistan

Detta inlandsland har i århundraden varit en korsväg för stora civilisationer, vilket återspeglas i den mat som erbjuds. Prova den mjuka ashak, ravioli fylld med purjolök och toppad med köttfärs och yoghurt, eller Mantu-pastan fylld med lamm och lök. Och nya influenser fortsätter att dyka upp i takt med att Afghanistan öppnar sina dörrar för världen. Om du är sugen på något lättare blev den före detta japanska journalisten Hiromi (numera känd som Mursal, vilket betyder ros på farsi), som blev kock, förälskad i landet, gifte sig med en afghan och lär afghaner att göra utsökt sushi.

 

Du kanske är intresserad av:

 

8. Kandahar Airport i södra Afghanistan är enligt uppgift världens mest trafikerade flygplats med en enda start- och landningsbana.

 

Kandahar Airport Intressant fakta om Afghanistan

Föga förvånande är det också här som Nato har sin första kompletta lufttransportkapacitet i ett land som inte är medlem i Nato. Förra årets ankomst av ytterligare mer än 30.000 amerikanska soldater, tillsammans med mer civil personal, har bidragit till fortsatta landningar på basen, som också används av icke-amerikanska styrkor. Naturligtvis anländer också ett antal journalister och högre tjänstemän till en av Afghanistans mest oroliga städer, där det mest avgörande slaget i detta krig utkämpas. Afghanerna har länge sagt att den som kontrollerar Kandahar kontrollerar Afghanistan.

 

9. De första oljemålningarna i världen målades inte i renässansens Europa.

Intressant fakta om Afghanistan

Världens första oljemålningar målades inte i renässansens Europa, utan i grottorna i Bamiyan i Afghanistans centrala högland omkring 650 f.Kr. Bamiyan har haft en blomstrande buddhistisk civilisation sedan 2. århundradet fram till den islamiska invasionen på 800-talet. århundraden. Det var här som två av världens största stående Buddhor en gång stod tills talibanerna förstörde dem 2001. Ett nyöppnat turistföretag försöker locka turister tillbaka till vackra Bamiyan. Förra året hade de totalt två, tillsammans med afghaner och utlänningar som bor i landet. Men människorna i Bamyan är fortfarande hoppfulla.

 

10. Och kom ihåg att afganiser är valutor, inte människor.

 

De kallas afghaner. Och de har ett land som de, trots alla svårigheter och hjärtesorger, fortfarande är stolta över att kalla sitt hem.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button