Sport

Slovakier i NHL : Topp 10 slovakiska spelare i NHL:s historia

Slovakien är ett litet land men förmodligen älskar alla slovaker hockey. Slovaker i NHL. Under de senaste 30 åren har Slovakien producerat flera talangfulla hockeyspelare, varav många har tagit sig till den bästa hockeyligan i världen, NHL. Och vi har förberett en lista över de 10 bästa slovakiska spelarna i NHL.

 

10. Anton Stastny

 

Anton Stastny

 

NHL-säsonger: 1980 – 1989
Lag.

 

Anton, den yngste av de tre bröderna Štastný, reste över till Kanada med sin bror Peter under världsmästerskapen i ishockey 1980 i Österrike. Slovaker i NHL. Anton spelade alla sina nio NHL-säsonger i Quebec tillsammans med Peter – fyra av dem kompletterade av brorsan Marian – och gjorde minst 25 mål åtta år i rad. Även om Anton inte var lika snabb som sin bror Peter, hade han några fantastiska säsonger. Hans bästa säsong var hans tredje där han gjorde 92 poäng. Han gick i pension 1989 med 636 poäng på 650 dueller i karriären.

 

9. Miroslav Šatan

 

Miroslav Satan

 

NHL-säsonger: 1995 – 2010
Edmonton Oilers, Buffalo Sabres, New York Islanders, Pittsburgh Penguins, Boston Bruins

 

Miroslav Šatan var en snabb och mångsidig kantspelare med ett fantastiskt skott och är en av de bästa slovakiska hockeyspelarna någonsin. Under sin karriär vann han Stanley Cup en gång och var i final en gång. Han förlorade mot Sabres 1999 och vann med Pittsburgh 2009. Han pensionerade sig från NHL 2010 med 735 poäng på 1 050 matcher i karriären.nTyvärr spelade han aldrig för Devils.

 

8. Pavol Demitra

 

Pavol Demitra

 

NHL-säsonger: 1993 – 2010
Ottawa Senators, St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesota Wild, Vancouver Canucks

 

Pavol Demitra, som var snabb och kunde spela på alla positioner i både anfall och försvar, utmärkte sig alltid i varje match. Slovaker i NHL. Han gjorde 93 poäng för St. Louis Blues under säsongen 2002-2003. Han deltog också 3 gånger i NHL All-Star game, för vilket han tilldelades Lady Byng Trophy år 2000. Han pensionerade sig från ligan 2010 med 768 poäng på 847 matcher i karriären.

 

7. Sigmund Pálffy

 

Slovaker i NHL Žigmund Pálffy

 

NHL-säsonger: 1993 – 2006
New York Islanders, Los Angeles Kings, Pittsburgh Penguins

 

Sigmund Pálffy var en snabb skridskoåkare med magiska händer. Men på grund av en skada var han tvungen att avsluta sin karriär tidigt. Han var en NHL All-Star 4 gånger och gick i pension 2006 med ett karriärsnitt på 1,04 poäng per match.

 

6. Marián Gaborík – Slovaker i NHL

 

Slovaker i NHL Marián Gáborík

 

NHL-säsonger: 2000-nuvarande
Minnesota Wild, New York Rangers

 

Marian Gaborik har bra fart, skickliga händer och bra individuell rörelse. Han är en farlig forward och kan bli NHL:s bästa målskytt. 20. Den 1 december 2007 blev Marian Gaborik den första spelaren på elva år att göra fem mål i en match. Han är en tvåfaldig All-Star med två 40-målssäsonger och ett målsnitt på 0,44 mål per match. Synd att han är ganska begränsad av skador.

 

5. Marian Hossa – Slovaker i NHL

 

Slovaker i NHL Marian Hossa

 

NHL-säsonger: 1997 – nutid
Ottawa Senators, Atlanta Thrashers, Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings, Chicago Blackhawks

 

Marian Hossa, en erfaren sniper, hockeyspelare och playmaker, är nominerad till Calder Trophy och har spelat All-Star fyra gånger. Marian Hossa har tre 40-målssäsonger bakom sig och är den första Atlanta Thrasher att göra 100 poäng under en säsong. 5 saker du behöver veta om manligt skallighetsmönster.  Den första spelaren i NHL:s historia att vara i tre Stanley Cup-finaler i rad med tre olika lag, Hossas ”förbannelse” upphörde när han äntligen vann med Blackhawks 2010.

 

4. Zdeno Chara – Slovaker i NHL

 

Slovaker i NHL Zdeno Chara

 

NHL-säsonger: 1998 – nutid
New York Islander, Ottawa Senators, Boston Bruins

Zdeno Chara är den enda försvararen på vår lista och är den spelare som gjort flest poäng i NHL:s historia. Den aggressiva och skrämmande försvararen är känd i hela ligan för sina benkrossande tacklingar. Zdeno Chara har ett av NHL:s hårdaste skott med 105,9 km/h. Upp till 6 gånger och deltog i NHL All-Star. År 2009 blev Chara den tredje Bruin efter Bobby Orr och Ray Borque att vinna Norris Trophy. Chara är intensiv och fokuserad på spelet. Han är en stark ledare som inte är rädd för att kasta handsken.

 

3. Peter Bondra – Slovaker i NHL

 

Peter Bondra

 

NHL-säsonger: 1990 – 2007
Washington Capitals, Ottawa Senators, Atlanta Thrashers, Chicago Blackhawks

Bondra, en dödlig skarpskytt, ledde ligans poängliga 1994-95 och delade ledningen i ligan med Teemu Selanne 1997-98. Hans 52 mål under säsongen tog Capitals till slutspelet och till deras enda Stanley Cup-final, där de besegrades av Detroit Red Wings. Bondra, en femfaldig All-Star och tvåfaldig 50-målsskytt i NHL, gick i pension 2007 med 503 mål och 892 poäng i karriären. Bästa slovakiska hockeyspelare : 10 slovakiska hockeyspelare.

 

2. Stan Mikita

 

Stan Mikita

 

NHL-säsonger: 1958-1980
Chicago Blackhawks

 

Stan Mikita, som föddes i Slovakien och växte upp i St. Catherines Ontario (Kanada) , inledde sin professionella karriär vid 19 års ålder med Chicago Blackhawks, med vilka han tillbringade alla 22 säsongerna i NHL. Tillsammans med Bobby Hull hjälpte Mikita till att lyfta klubben från den sämsta ligan till Stanley Cup-mästarna 1961.

 

Mikita, en åttafaldig all-star, har Blackhawks rekord för poäng, matcher, säsonger och assist och är tvåa efter Bobby Hull när det gäller flest mål. Hans nr 21 var det första numret som Blackhawks lämnade till Mikita nästan omedelbart efter hans pensionering 1980, och han valdes in i Hockey Hall of Fame 1983. Mikita gick i pension med 1.467 poäng på 1.394 matcher.

 

1. Peter Stastny – Slovaker i NHL

 

Peter Št'astný Slovaker i NHL

 

NHL-säsonger: 1980 – 1995
Quebec Nordiques, New Jersey Devils, St. Louis Blues

 

Vi började med Happy och vi slutar med Happy. Peter Št’astný slog igenom i NHL 1980 vid 23 års ålder och satte det dåvarande rookierekordet med 109 poäng under en säsong. Tillsammans med bröderna Anton och Marian slog han 100-poängsgränsen sju gånger under sina första åtta säsonger. Peter Stastny var den första spelaren som coachades i Europa att göra mer än 1.000 poäng under en karriär.

 

Han vann Calder Trophy och var en av de första européerna som blev en superstjärna i NHL, en tuff, kraftfull skridskoåkare och en mycket skicklig spelfördelare. Hans framgångar hjälpte till att öppna dörren för nästa generation av europeiska spelare, särskilt de från det tidigare östblocket. Happy gick i pension 1995 med 1.239 poäng på 977 matcher och invaldes i Hockey Hall of Fame i november 1998. Han är far till den nuvarande Colorado Avalanche-forwarden Paul Stastny.

 

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button