Jordbruksdjur

Köttgrisraser : Topp 10 köttgrisar

Köttgrisraser erbjuder olika fördelar och nackdelar. Att ha grisar hemma är fantastiskt. Du har ditt hemlagade ekologiska kött, även om det inte är mycket, men du vet åtminstone vad du äter. I det här inlägget får du lära dig mer om några av de olika grisraserna och vad varje ras har att erbjuda, samt några av de saker du bör hålla utkik efter hos grisar. Jag hoppas att denna information kommer att hjälpa dig att bestämma vilken ras som bäst passar dina behov.

 

1. Yorkshire

 

Yorkshire gris

Yorkshire är den mest populära grisrasen i Nordamerika idag. De har upprättstående öron och är helt vita till färgen. De har rosa hud och vit päls. Äkta Yorkshiremen får inte ha någon färg eller några märken på sig. De måste vara helt vita. De är vanligtvis stora och snabbväxande, vilket gör dem till den mest populära rasen. Yorkshires är kända för att vara goda mödrar, vilket är en bra egenskap hos en grisras. Den onda modern kommer att ligga på sina ungar och kväva dem. Yorkshire, som har vit hud, är mycket känslig för solsting och behöver lätt tillgång till skugga under dagen.

Om du letar efter grisar som kommer att producera mycket kött, leva längre och vara mer produktiva, bör du överväga Yorkshire-grisar. Yorkshires kan föra vidare dessa egenskaper till sina avkommor, så de är också ett bra val om du är intresserad av att korsa raser på din gård.

 

2. Duroc

 

Duroc-gris Raser av köttgrisar

Den näst vanligaste grisrasen i Nordamerika är Duroc. Duroc är en mycket karakteristisk ras, eftersom den är en av de få grisraser som har en enfärgad röd färg. De kan variera från mörkt roströd till kastanjeröd. Durocs öron är inte upprättstående, utan hängande. De är kända för sin långa livslängd och snabba tillväxt, ungefär som Yorkshire.

Durocs är också kända för att inte bara gå upp i vikt snabbt, utan också för att snabbt bygga upp muskelmassa. När du går upp i vikt kommer det mesta av det att vara muskelvävnad, inte bara fett. Duroc kommer ursprungligen från norra Europa och har utvecklat en tjock hud och tjock päls på vintern. Detta gör Duroc lämplig för kallare klimat eller för utomhusbruk. Mörk hud och päls minskar risken för värmeslag. Om du är intresserad av grisar som åtminstone delvis kan hållas utomhus, är Duroc en ras som passar bra.
Topp 12 gåsraser för kött- och ägguppfödning.

 

4. Landras

 

Landras

En Landrace är en vit gris, liknande en Yorkshire. Hans öron är dock hängande snarare än upprättstående. Landrace är en stor och lång grisras som ursprungligen avlades fram för att skapa ett långkroppat djur som skulle producera mer bacon. Långkroppade grisar har också längre ryggar, vilket ger fler kotletter per gris.

 

Landrace-kvigor är kända för sin höga mjölkningsförmåga och de stora smågrisar de föder. De korsas ofta med andra raser för att öka storleken och modersegenskaperna hos andra raser. Landrace är mycket känslig för värmeslag som alla raser av vita grisar och kräver ständig tillgång till skugga. De är kända för sin förmåga att producera magert kött från lår och rygg. Överlag är Landraces långa, magra och muskulösa grisar som ger fler kilo köttprodukt än andra.

 

5. Meishan

 

Meishan-svin Raser av köttgrisar

Meishan är en kinesisk grisras. De har en långsammare tillväxt än många andra raser av köttgrisar. Meishan-grisar tenderar att vara feta, men köttet har en god smak, förmodligen på grund av det överskott av fett som finns i köttet. Meishan-grisar är kända för att komma i puberteten tidigare. Många växer upp redan när de är tre månader gamla!

Meishan-grisar har ovanligt stora kullar. Meishan kan få kullar med 15 till 17 smågrisar. Om du letar efter en gris som kommer att producera små kultingar åt dig, kan Meishan vara den du behöver.

 

6. Chester White – Köttgrisraser 

 

Chester vit gris

Chester White är en annan solid ras av vitfodrad gris med hängande öron. Chester White är en tålig ras som är känd för sin utmärkta modersegenskaper. Chester Whites korsas ofta med andra raser för att förbättra deras modersegenskaper, ungefär som landrasen. Chester White, liksom andra raser av grisar med vitt kött, är mycket känsliga för värmeslag och behöver ständig tillgång till skugga.
100 fakta om kycklingar och deras ägg.

 

7. Hampshire – Raser av köttgrisar 

 

Hampshire

Hampshires har öronen upprättstående. De är svarta med ett vitt band runt magen och höfterna. Bältet kan vara smalt eller brett så länge det helt omsluter grisen. Hampshires producerar magra slaktkroppar av hög kvalitet. De har dock förmågan att bära på den gen som orsakar porcint stressyndrom, eller PSS. PSS är ett tillstånd som gör att grisar mycket lätt blir överstressade. Grisar med två PSS-gener kommer att drabbas hårt. PSS är en recessiv genetisk sjukdom. Grisar som drabbas av PSS blir stressade till den grad att muskelvävnaden rubbas. Detta leder till dålig kvalitet på skelett och muskler.

Om du har Hampshires vill du försäkra dig om att de inte är drabbade av PSS-genen. Det kan man göra med genetiska tester för att se till att de inte är påverkade av genen.

 

8. Pietrain

 

Pietrain gris

Pietrain är en lätt igenkännlig köttgrisras som är vit till färgen med svarta fläckar. De kallas ofta för ”fläckar”. Pietrain-svin har upprättstående öron. Pietrain kan producera stora mängder magert kött. Han är dock en känd bärare av den gen som orsakar porcint stressyndrom (PSS). Pietrain är något mer benägen att drabbas av solbränna och upal eftersom han har vit hud. Därför behöver den tillgång till skugga under soliga dagar.

 

9. Hereford

 

Herefordgris Raser av köttgrisar

Hereford-rasen anses vara en av de nyare raserna av köttgrisar och har ett mycket distinkt utseende. Om du känner till nötkreatursraserna ser du att Herefordgrisen har samma teckningar och färger som rasen från
Hereford-nötkreatur. Kroppen är röd och har vita områden i ansiktet, under buken och minst två fötter ska vara vita. Herefords har hängande öron. De är populära bland småbrukare och ranchägare eftersom de är mycket produktiva och ger en fetare produkt än några av de vanligare raserna av köttgrisar.

Herefords är lämpliga för lantbrukare som planerar att släppa ut sina grisar på bete. De klarar sig bra på betesmarkerna. De är inte lika känsliga för värmeslag som vissa andra raser, så de klarar bättre av att vistas i solen.

 

10. Tamworth – Köttgrisraser 

 

  Tamworth köttgrisraser

Tamworth kallas ofta för den ”andra röda rasen”. Tamworths är alltid ljust gyllenröda till färgen. De har också upprättstående öron och mycket långa nosar, vilket gör att de liknar vildsvin. Tamworth är en av de äldsta raserna av köttgrisar. Jämfört med andra raser liknar den mer vildsvin eller svin från 18-talet. århundrade. Tamworths har en kortare statur än några av de mer populära raserna som finns idag.

Orsaker till håravfall hos män: de viktigaste orsakerna

Tamworths är goda mödrar med utmärkt mjölkningsförmåga. Detta är en oerhört viktig kvalitet och förmåga. Mödrar med hög mjölkproduktion får friskare barn. Ju mer mjölk, desto fler smågrisar kan han få. Tamworths är väl lämpade för uppfödning utomhus eller på bete eftersom de är mycket motståndskraftiga mot värmeslag. Många Tamworth-grisar föds upp med vildsvin för att skapa en speciell köttprodukt som har mer smak än ”traditionellt” fläskkött.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button