Jordbruksdjur

Get – Den tama geten och allt om geten och dess liv

Geten är ett lantbruksdjur som var ett av de första domesticerade djuren. Geten används för mjölk, kött och hår. Geten används främst för mjölkproduktion.

Geten är en underart av C. aegagrus som domesticerats från de vilda getterna i sydvästra Asien och östra Europa. Geten är en medlem av familjen Bovidae och underfamiljen Caprinae, vilket innebär att den är släkt med fåren. Det finns mer än 300 olika raser av getter i världen. Enligt arkeologiska bevis är den en av de äldsta domesticerade djurarterna. Den tidigaste domesticeringen skedde i Iran för 10 000 år sedan.

 

get

 

Ursprunget till ordet get

Det nyengelska ordet goat kommer från det fornengelska ordet ”get, get i allmänhet”, som härstammar från proto-germanska – gaitaz (jfr norska/isländska geit, tyska Geiß och gotiska gait), ytterst från proto-indoeuropeiska *ǵʰaidos som betyder ”ung get” (jfr latin haedus ”barn”).

 

Historia

 

Alpin get

 

Getter är bland de tidigaste domesticerade djuren. Nya genetiska analyser bekräftar arkeologiska bevis för att den vilda getlösa stenbocken i Zagrosbergen är den troliga förfadern till dagens förmodligen alla tamgetter.

Balding och hur man motverkar det , Håravfall hos män

De första jordbrukarna började föda upp vilda getter främst för att få tillgång till mjölk och kött, samt gödsel, som användes som bränsle (människor använde dem för uppvärmning); och deras ben, hud och senor användes för kläder, smycken och verktyg. I Ganj Dareh i Iran finns de äldsta lämningarna av tama getter, 10 000 år gamla. Kvarlevor av getter har hittats på de arkeologiska fyndplatserna Jericho, Choga Mami , Djeitun och Çayönü, som går tillbaka till tämjandet av getter i västra Asien för mellan 8 000 och 9 000 år sedan.

 

Reproduktion hos getter

 

amglonumbian get

 

Getter mognar mellan tre och femton månader, beroende på ras och näringsstatus. Många uppfödare föredrar att vänta med avel tills geten når 70 % av sin vuxenvikt. Denna separation är dock sällan möjlig i extensivt skötta lösdriftsbesättningar.

 

I tempererade klimat och bland schweiziska raser börjar avelssäsongen med att dagen förlängs och slutar tidigt på våren eller tidigare. I ekvatorialområden kan getter para sig när som helst under året. Framgångsrik avel i dessa regioner beror mer på tillgängligt foder än på dagslängden. Förutom naturlig, traditionell parning har artificiell insemination blivit allt populärare bland getuppfödare, vilket ger enkel tillgång till ett brett spektrum av blodslinjer.

 

Dräktighetstiden är ungefär 150 dagar. Getter kan föda 1,2,3 killingar, mindre vanligt är 4,5 och det finns även fall där en get har fött upp till 6 killingar.

 

Produktion av getmjölk

 

getkilling

 

Mjölkproduktionen varierar beroende på getens ras, ålder, kvalitet och foder; mjölkgetter producerar vanligtvis mellan 680 och 1 810 kg mjölk per 305 dagar av laktation. I genomsnitt ger en mjölkget av hög kvalitet minst 3 kg mjölk under mjölkperioden. I undantagsfall kan en förstklassig ammande mamma producera mindre eller upp till 7 kg eller mer mjölk per dag.De 18 bästa getstammarna för mjölk- och köttproduktion 

 

Kött

 

Boerget – är en allmänt uppfödd köttras.De 18 bästa getraserna för mjölk- och köttproduktion 
Smaken av getkött liknar den hos vårlamm . Vissa jämför dock smaken av getkött med kalv- eller hjortkött, beroende på getens ålder och kondition. Smaken sägs främst bero på förekomsten av 4-metyloktansyra och 4-metylnonansyra. Den kan tillagas på många olika sätt, t.ex. genom stuvning, rostning, grillning, konservering och stekning; den kan hackas, curlas eller användas i korv. På grund av den låga fetthalten kan köttet hårdna vid hög temperatur om det tillagas utan ytterligare fukt.

 

Mjölk, smör och ost get

 

den bästa mjölkgetten

 

Getter producerar cirka 2 % av världens totala årliga mjölkproduktion. Vissa getter är avlade specifikt för mjölk. Getmjölk har naturligt små, väl emulgerade fettkulor, vilket innebär att grädden stannar kvar i mjölken istället för att stiga uppåt som i fallet med rå komjölk; därför finns det inget behov av att homogenisera den. Om mjölken ska användas för osttillverkning rekommenderas egentligen inte homogenisering eftersom det förändrar mjölkens struktur, vilket påverkar kulturens förmåga att koagulera mjölken och ostens slutliga kvalitet och avkastning. Getmjölk bearbetas vanligen till ost, smör, glass, yoghurt och andra produkter.De 18 bästa getraserna för mjölk- och köttproduktion 

 

Förväntad livslängd för en get

 

lock

 

Den förväntade livslängden för getter är 15 till 18 år. Fall har rapporterats där en get har levt upp till 24 år. Flera faktorer kan minska den förväntade livslängden; problem under aveln kan minska en gets förväntade livslängd till 10 eller 11 år, och stress i samband med brunsten kan minska hennes förväntade livslängd till åtta till tio år.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button