Sevärdheter

Intressanta fakta om Japan – 20 intressanta fakta som kommer att överraska dig

Japan har charmat resenärer sedan 1853, då landet först öppnades för internationell handel. Intressanta fakta om Japan – 15 intressanta fakta om landet med den uppgående solen. Japan är ett av världens ledande ekonomiska och tekniska centra och har bevarat många traditioner och kulturminnen. Gamla gudar och traditionella seder står sida vid sida med den senaste tekniken och modern populärkultur, och det finns alltid något nytt att uppleva när du besöker oss. Från Harajuku-mode och perfekta produkter till tomma orkestrar och bisarr matetikett – här är de 15 bästa fakta om Japan som du förmodligen aldrig visste.

 

Intressanta fakta om Japan

 

  intressanta fakta om Japan

1. Det äldsta rörelsedrivande företaget i världen finns i Japan

Kongo Gumi – det äldsta verksamma företaget i världen, grundades år 578. Intressanta fakta om Japan. Företaget är specialiserat på att bygga tempel och helgedomar. Intressanta fakta om Japan.

 

2. Japan är på 11. världens mest folkrika land

Det finns ungefär 126 miljoner människor i Japan. Sedan 2011 har Japans befolkning minskat märkbart, främst på grund av låga födelsetal. Vissa menar att detta beror på dyr barnomsorg och svårigheten att hitta ett välbetalt arbete. Japanska hundraser – 13 hundraser.

 

3. Japaner lever (nästan) längst

Den förväntade medellivslängden i Japan, som ligger på andra plats efter Hongkong, är 84 år.

 

4. 1 varuautomat per 24 personer

Med 5 miljoner varuautomater har Japan den högsta densiteten i världen. Batterier, ramen, sake, paraplyer, blommor – vad som helst finns förmodligen i varuautomaterna. Hur man mjukar ditt hår: 5 naturliga sätt.

 

5. Nästan hälften av världens blixtlås tillverkas i Japan

Om du kontrollerar dragkedjan är chansen stor att det står YKK, vilket står för Yoshida Kogyo Kabushikikaisha. Denna tillverkare grundades i Tokyo 1934 och beräknas tillverka 7 miljarder blixtlås per år.

 

4 roliga fakta om mat Intressanta fakta om Japan

 

4 roliga fakta om mat i Japan

 

1. Japanska meloner kan kosta dig över $200

Varför är meloner så dyra i Japan? Intressanta fakta om Japan. Den dyrbara frukten spelar en viktig roll i landets gåvokultur – samurajer gav mandariner eller meloner till sin shogun som ett tecken på tacksamhet. Numera sköter bönderna dessa frukter noggrant för hand, vilket bidrar till deras charm. Kronmeloner är en av de mest välkända sorterna och kan kosta upp till 200 dollar styck.

 

2. Japan importerar mer än 80% av sin årliga kaffekonsumtion från Jamaica

 

2. Japan importerar mer än 80% av sin årliga kaffekonsumtion från Jamaica

 

Det kaffe som kallas Blue Mountain, och som odlas i den jamaicanska regionen med samma namn, är mycket efterfrågat. Detta gourmetkaffe odlas endast på små familjeplantager på över 7 000 meters höjd och kännetecknas av sin delikata smak och avsaknad av den bitterhet som finns i de flesta kaffesorter.

 

3. En gång i tiden fanns världens största fiskmarknad

 

Tsukijis fiskmarknad i Tokyo var den största grossistmarknaden för fisk och skaldjur i världen och blev känd för sina tonfiskauktioner. Under 2018 flyttade en del av verksamheten till en ny plats i Tojos, där den öppnade på nytt som Tojos Market.

 

4. Japanerna har en rätt med hästkött

 

Basashi är en populär regional japansk rätt som består av skivor av rått hästkött med ingefära och lök.

2 kulturella fakta om Japan

 

2 kulturella fakta om Japan

 

1. Vänligen ta av dig skorna

Entréerna till japanska hus, som kallas genkan, signalerar var du ska ta av dig skorna med sina upphöjda golv. Intressanta fakta om Japan.  Den nedre ytan anger platsen där du ska ta av dig skorna, och den upphöjda övre ytan, ofta i en annan typ av golv, anses vara inomhusutrymmet.

 

2. De första geishorna var män

 

De kallas taikomochi och ibland houkan – manliga geishor som är en sorts gycklare. Det var inte förrän 25 år efter deras glansdagar som kvinnorna – då kända som geiko – det ”konstnärliga barnet”, började bli fler än de arbetande taikomochi. Intressanta fakta om Japan. Geiko förvandlade sig sedan till geisha ”konstpersoner” som vi känner dem idag. Få en inblick i geishornas värld i Gion, Kyotos månghundraåriga nöjesdistrikt. 

 

2 intressanta fakta om Japan och att äta ute – Intressanta fakta om Japan

 

2 intressanta fakta om Japan och att äta ute

 

1. Att dricka nudlar är inte oanständigt

Tvärtom – högljudda rapningar anses i Japan vara ett bevis på att du njuter av din mat. Intressanta fakta om Japan. Det sägs också att det ger smak åt nudlarna.

 

2. Separata matsalar –  även vanligt på restauranger

 

Japan kallas ofta för världens huvudstad för solo dining. Den minskande befolkningen i kombination med ökningen av ensamhushåll har gjort kravet på ett bord för en person ganska vanligt.

 

2 fakta om landet i Japan

 

2 fakta om landet i Japan

 


1. Mer än 80% av Japans territorium består av 

berg

I denna kuperade terräng finns mer än 100 aktiva vulkaner, vilket motsvarar ungefär 10% av alla aktiva vulkaner i världen. I Japan gillar de vandring och skidåkning.

 

2. Japan drabbas av ca 1500 jordbävningar varje år

 

2. Japan drabbas av ca 1500 jordbävningar varje år

Jordbävningarnas frekvens beror på landets läge på tre tektoniska plattor som kallas ”Pacific Ring of Fire”.

 

Dessa 15 fakta om Japan kommer att ge dig en inblick i landets unika livsstil. Har du redan bokat din biljett?

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button