Sevärdheter

10 budord – De tio budorden

Känner du till Guds 10 budord? Allt om Guds 10 budord . De tio budorden och allt om de tio budorden på ett och samma ställe. Guds befallningar och lagar.

 

De tio budorden

De tio budorden, även kända som de tio budorden, är en uppsättning bibliska principer om etik och tillbedjan som är centrala inom judendomen och kristendomen. Texten till de tio budorden förekommer två gånger i den hebreiska bibeln: i 2 Krönikeboken 2:1, 2 Krönikeboken 2:1 och 2 Krönikeboken 3:1. Moses 20:2-17 och 5. Moses 5:6-21.

 

Forskare är oense om vem som skrev de tio budorden, och vissa moderna forskare föreslår att de tio budorden förmodligen baserades på hettitiska och mesopotamiska lagar och fördrag. Enligt Andra Moseboken i Torah uppenbarades de tio budorden för Moses på berget Sinai.

På hebreiska står det i 2 Krönikeboken 2:1. I Moses 34:28 nämns tio budord som kallas עשרת הדיברות (translittererat som aseret ha-dibrot). a 5. Moses 10:4. I båda källorna kan dessa uttryck översättas med ”tio ord”, ”tio ordspråk” eller ”tio saker”.

 

Guds 10 budord

 

  1. Jag är Herren, din Gud! Du skall inte ha några andra gudar än mig att dyrka.
  2. Du skall inte missbruka Guds namn.
  3. Kom ihåg att hålla högtidsdagen helig.
  4. Hedra din fader och din moder.
  5. Du kommer inte att döda.
  6. Du kan inte bli yngre.
  7. Du får inte stjäla.
  8. Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.
  9. Du skall icke hava begärelse till din nästas hustru.
  10. Du skall inte ha begär till din nästas egendom eller till något som tillhör honom.

 

Guds tio budord

 

I Septuaginta (eller LXX) översattes de ”tio orden” med ”dekalogen”, som härstammar från grekiskans δεκάλογος, decalogos, den andra betydelsen och hänvisning till den grekiska översättningen (i ackusativ) δέκα λόγους, deka logous . Detta uttryck används ibland på engelska som tillägg till de tio budorden. I de engelska bibelöversättningarna av Tyndale och Coverdale användes ”ten verses”. Genèvebibeln använde de ”tio budorden”, följt av Bishops’ Bible och den auktoriserade versionen (”King James”-versionen) som de ”tio budorden”.

 

I kontrast till de budord som finns inskrivna på stentavlorna kallas de לוחוות הברית, Lukhot HaBrit, vilket betyder ”förbundets tabeller”.

 

Guds 10 budord

10 Guds budord

 

Den bibliska berättelsen om uppenbarelsen vid Sinai börjar i 2 Krönikeboken. Moses 19 efter att Israels barn anlänt till berget Sinai (även kallat Horeb). På morgonen den tredje dagen av deras läger ”åskade och blixtrade det, ett tjockt moln låg över berget och trumpeten ljöd mycket högt”, och folket samlades vid bergets fot. Efter att ”HERREN stigit ned på berget Sinai” gick Mose upp en kort stund och återvände med stentavlorna och förberedde folket. Sedan i 2. Moses 20 ”Gud talade” till hela folket orden i förbundet, det vill säga ”de tio budorden” som de står skrivna. Moderna bibelforskare har olika uppfattningar om huruvida Exodus 19-20 beskriver Israels folk som direkt hade hört hela eller delar av dekalogen, eller om det bara var Moses som förmedlade lagen till dem.

Present till mamma på födelsedagen 22 presenttips

 

gudomlig lag

 

Folket var rädda för att höra mer och flyttade sig ”på avstånd” och Moses svarade ”Var inte rädda”. Ändå närmade de sig det ”tjocka mörker” där ”HERRENS närvaro” fanns för att höra andra stadgar och ”domar” , allt som han hade ”skrivit” i ”förbundets bok” , som han läste upp för folket följande morgon, och de gick med på att vara lydiga och göra allt som HERREN sade. Moses eskorterade en utvald grupp bestående av Aron, Nadab och Abihu och ”sjuttio av Israels äldste” till en plats på berget där de tillbad ”på avstånd” och ”såg Israels Gud” över ett ”stenlagt arbete” som en klar safirsten. Kristna mirakel 10 mest intressanta mirakel 

 

Guds tio budord

 

Och Herren sade till Mose: Kom upp till mig på berget och var där, så skall jag giva dig stentavlorna och lagen och de bud som jag har skrivit, så att du kan lära dig dem. 13 Och Mose stod upp och Josua, hans tjänare. Moses steg upp på Guds berg.

 

 Det första omnämnandet av tabletter i 2. Moseböckerna 24:12-13

Berget täcktes av ett moln i sex dagar, och på den sjunde dagen gick Mose in mitt i molnet och var ”på berget i fyrtio dagar och fyrtio nätter”. Och Mose sade: ”HERREN gav mig två stentavlor som var skrivna med Guds finger, och på dem skrevs alla de ord som HERREN talade till er på berget mitt i elden på församlingens dag. ’ Innan de fyrtio dagarna hade gått bestämde Israels barn kollektivt att något hade hänt med Mose, och de fick Aron att göra en guldkalv, och han ”ställde upp ett altare” framför den, och folket dyrkade ”kalven”.

 

De tio budorden

 

Detta är en målning av Rembrandt (1659) av en skäggig man som föreställer Moses med två stentavlor med de tio budorden som hålls högt i båda händerna.

 

Efter fyrtio dagar kom Moses och Josua ner från berget med stentavlorna: ”Och när han närmade sig lägret fick han se en kalv och en dans. Ilskan flammade upp och han kastade tabletterna ur händerna och krossade dem under berget. ” Efter händelserna i kapitel 32 och 33 sade HERREN till Mose: ”Jag skall hugga två bord av sten åt dig först: och på dessa bord skall jag skriva de ord som fanns på de första borden, som du hindrar. ” Och han skrev de tio budorden på borden enligt den första skriften. som HERREN Sebaot talade till dig mitt i elden på församlingens dag; och HERREN gav dem åt mig. Dessa tavlor placerades senare i förbundsarken.

 

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button