Utformning

När ska man plantera gräsmattan? Den bästa tiden för plantering

När ska gräsmattan planteras? Bästa tiden att plantera. Om du siktar på en tjock och frodig gräsmatta är det en investering av tid, pengar, arbete och hopp att plantera gräsfrö. Rätt tajming gör att du kan lyckas med något mindre, från att så en ny gräsmatta till att reparera ojämnheter i marken och återställa terrängen. Den bästa tiden att plantera gräsfrö beror på vilken typ av gräs du odlar och var du bor. Genom att förstå dina alternativ och välja rätt tidpunkt kan du dra nytta av alla möjligheter till en framgångsrik utplacering.

 

Varför är det viktigt att plantera gräsmattan i rätt tid?

 

tid för gräsklippning

 

Gräs växer snabbast och starkast när din plantering sammanfaller med de naturliga perioderna av aktiv frötillväxt. Precis som med andra växtarter i ditt landskap varierar gräsets tillväxtcykler och regionala klimatpreferenser.

 

Svala gräs, fleråriga vinbär och rödsvingel, växer kraftigast under de svala temperaturerna på sensommaren och tidig höst. Vissa gräs trivs i kallare nordliga klimat och i den utmanande ”övergångszonen” där svala och varma områden överlappar varandra.

 

När ska du plantera din gräsmatta Vad du behöver veta

 

Varmsäsongsgräs och tusensköna, med toppar under varmare temperaturer i slutet av våren och början av sommaren. Dessa gräs trivs i de södra och västra områdena och upp till de södra delarna av övergångszonen.

 

Oavsett om du anlägger din gräsmatta under den kalla eller varma årstiden kan du utnyttja gräsmattans naturliga tillväxtperioder för att se till att fröna gror och etablerar sig snabbt. Ditt frö får bästa möjliga start och bästa möjliga väg till framgång på både kort och lång sikt.

 

Varför är det bra att anlägga en gräsmatta på hösten i ett kallt klimat?

 

När ska gräsmattan anläggas?

 

Med flera tydliga fördelar är hösten den bästa tiden att plantera gräsfrö under den kalla årstiden. Tidigt på hösten är jorden fortfarande varm efter månader av sommarsol. Denna kombination av varm jord, milda dagstemperaturer och svala kvällar främjar snabb groning och etablering av nysådda gräsfrön under den kalla årstiden.

 

När ska gräsmattan anläggas?

 

Gräsfrön för svala säsonger gror bäst när marktemperaturen är mellan 10 °C och 15 °C. Detta motsvarar ungefär dagliga lufttemperaturer mellan 10 och 20 °C. En billig jordtermometer kan hjälpa till att eliminera gissningar.

 

Ju längre norrut du bor, desto tidigare kommer de svala hösttemperaturerna och den perfekta tiden för plantering. En allmän tumregel är att så gräs minst 45 dagar före den förväntade första höstfrosten, innan mark- och lufttemperaturerna sjunker till mindre gynnsamma nivåer. Dina gräs kommer att njuta av hela höstsäsongen och den andra svala växtsäsongen kommer på våren.

 

Nyplanterat utsäde behöver konstant markfuktighet och höstplantering ger fördelar även på denna front. Hösten ger vanligtvis mer nederbörd, vilket gör det mindre troligt att gräsfröna kan torka ut och minskar behovet av ytterligare vattning. Genom att använda vattenbesparande gräsmatteprodukter, som Pennington Smart Seed och Pennington One Step Complete, minskar risken för problem ytterligare.

 

Den näst bästa tiden att så gräsmattor under den kalla årstiden är på våren, när mark- och lufttemperaturerna har värmts upp till det optimala området igen. Sen snösmältning och tidiga vårregn kan dock hålla jorden sval och överdrivet fuktig, vilket ger en fördel för tidig ogräsrensning. Gräs har också mindre tid på sig att etablera sig innan varmare temperaturer förhindrar groning och tillväxten av gräs under svala säsonger börjar avta.

 

För varma områden är bättre på prerogativet av gräsmatta våren

 

gräs

 

Varma gräsytor gror bäst när marktemperaturen är konstant mellan 18 °C och 20 °C. Detta motsvarar vanligtvis dagliga lufttemperaturer på cirka 25 °C eller mer. Plantering på senvåren och försommaren ger gräs med varm säsong fördelen av varm jord och tidiga säsongsregn för att hålla markfuktigheten tillgänglig under groning och etablering.

 

Precis som för gräs med sval säsong varierar de bästa planteringstiderna under den varma säsongen beroende på plats. I Bratislava är början av april till mitten av maj den bästa tiden för sådd av varmväxande gräsmattor. I centrala och södra Zvolen planerar gräsmatteägare att så varmt gräs i slutet av maj eller juni. Det är frestande att gå ut och så vid första vårtecknet, men tålamod lönar sig. Vänta tills all risk för frost har försvunnit och jorden har värmts upp. Kall, våt jord är ett recept för dålig grobarhet, ruttnande frön och sjukdomar.

 

I allmänhet hinner växter som planteras minst 90 dagar före den första höstfrosten bli väletablerade före vintern. När ska gräsmattan anläggas? Dessa sommarälskande gräs slutar växa när temperaturen sjunker till 12 °C , så sent planterade plantor kan inte förbereda sig för vad som väntar. Med rätt timing får gräsfrön för varma säsonger en naturlig boost av sommarvärmen och en hel säsong av aktiv tillväxt och utveckling innan kylande temperaturer ger vintervila. Design och implementering av en ny trädgård. 

 

Ett undantag från regeln om vårsådd för gräsmattor med varm säsong är att övergå till vinterfärg genom tillfällig vintersådd med ett gräs med kall säsong, t.ex. flerårigt rajgräs. Gör detta på hösten, när temperaturen sjunker och varmväxande gräsmattor blir vilande och tappar sin färg.

 

Vad kan man förvänta sig av ett nygrott frö?

 

Groning av gräsmattan

 

Rätt tidpunkt gör att alla gräsplantor kan rota sig och etablera sig väl innan naturen ingriper. Vad du ser på din gräsmatta kan variera beroende på typ av gräs, din odlingsregion och förhållandena vid den aktuella tidpunkten.

 

Hur lång tid tar det att få en gräsmatta att gro?

 

Oavsett om du reparerar kala fläckar, överlappar en befintlig gräsmatta eller börjar om från början, kan du i allmänhet förvänta dig att gräsplantor kommer upp inom sju till 21 dagar när de odlas under rätt förhållanden. Det kan ta ytterligare tre till fyra veckor innan gräset är tillräckligt långt för att klippas. För utsäde som planterats på hösten kan detta innebära att man måste vänta till våren med den första gräsklippningen. Present till bror 16 presenttips.

 

Mycket av den första tillväxten hos nya gräsplantor sker under jord, där du inte kan se den. De nya rötterna kommer att ge gräset en fast förankring, redo för kommande säsonger och kommer att ha en stark och snabb tillväxt när deras huvudsäsong kommer. Vid rätt tidpunkt konkurrerar nya gräsplantor väl om ljus, vatten och näringsämnen och bekämpar gräsmattans sjukdomar och skadedjur, inklusive ogräs.

 

Hur får man mer kraft? När ska gräsmattan planteras?

 

Även om du planterar gräsfrö vid bästa möjliga tidpunkt behöver din gräsmatta fortfarande hjälp för att lyckas. Oavsett om det är din första gräsmatta eller om du är expert på området kan du få råd från gräsmatteexperter och lära känna ditt gräs och din jord innan du börjar så. Följ bästa praxis vid förberedelser och plantering, och försumma inte traditionella uppgifter som gräsklippning på hösten som hjälper till att hålla gräs och jord friska, välnärda och redo att stödja ny tillväxt.

 

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button