Sevärdheter

Ruiner av slott i Slovakien – 11 ruiner av slott

Slottsruiner i Slovakien – 11 slottsruiner du borde se. Slovakiska slottsruiner som har sin egen historia och betydelse. i historien om .

Ruiner av slott i Slovakien

 

Slottet Šášov

 

Šášovský hrad Ruiner av slott i Slovakien

 

Slottet är byggt på den plats där Pohronie-vägen korsar vägen från Banská Štiavnica till Kremnica och Turiec, med uppgiften att bevaka Hron-handelsvägarna och samla in tullavgifter. Det kungliga slottet nämns 1253 som egendom för bröderna de Vancha, av vilka Stephen var ärkebiskop av Esztergom. Tillsammans med slottet Revište, som ligger 15 kilometer söderut på andra sidan floden Hron, skyddade det passagen och vägen till gruvområdet, särskilt till Banská Štiavnica, vilket förmodligen var anledningen till att det förvärvades av greven av Štiavnica år 1320. Slottet blev centrum för Šášovs herrgård. Det ursprungliga namnet på slottet var Susol, det omnämndes först som castrum de Susol.

 

Under gotiken och renässansen bytte byggnaden ofta ägare. Kung Sigismund gav det till drottning Barbora 1424, 1447 var det i händerna på Jan Jiskra. Drottning Beatrix, hustru till kung Matthias Corvinus, gav det 1490 till familjen Dóci, som ägde det fram till familjens utdöende 1647. År 1650 förvärvades slottets egendom av Gašpar Lipai. Under Tököli-upproret 1677 intog rebellerna slottet och plundrade det. Sedan dess har den förvaltats av Era. General Sigbert Heister utsågs 1704 till överbefälhavare för den kejserliga armén i det område som idag är Slovakien. Han stred mot Kuruc-rebellerna och 26. I december 1704 lyckades han vinna över kuruterna i slaget vid Trnava. År 1708 erövrade han även Šášov, satte eld på det och sedan dess har slottet bara förfallit och förfallit.

 

 

Slottet Hricov

 

Hričov Castle Ruiner av slott i Slovakien

Den äldsta informationen om Hričov går tillbaka till 1208, då den omnämndes som en predial egendom i biskopsdömet Nitra. Följande välkända dokument vittnar om att kung Belo IV. donerade 1254 slottet Hričovský och tillhörande egendomar till magister Toluš (Bartolomej), son till Farkas. När Magister Tolus dog gavs det slott som nämns som ”castrum Hrichou” med dess tillbehör 1265 till Nicholas, sonson till Prepost of the county of Fejér, som härstammade från familjen Beych. På den tiden omfattade slottet bosättningarna Dolný och Horný Hričov, Peklina och Ovčiarsko.

 

Mellan 1270 och 1280 försökte familjen Balas också förvärva slottet, men 1272 hade Dominik, far till greve Donč, ännu inte lyckats. År 1278 blev greve Byter, en medlem av denna familj, ägare till lös egendom – vapen, utrustning och naturaförmåner samt tjänare – mot 75 mark silver. Fyra år senare, när han fängslat slottets härskarinna, lyckades han köpa slottet och de fyra byarna som hörde till det för ett blygsamt pris, 100 mark silver.

 

Balasfamiljen Hričov, men även det gamla slottet, Lietava och Budatín erövrades och ockuperades med våld av deras ärkefiende Matúš Čák. Det var då som slottet först erövrades och intogs. År 1320 utfärdade Matúš Čák en stadga för Dlhé Pole, där det anges att byn tillhör slottet Hričov. Familjen Baláš återfick slottet först efter Matthews död 1321.

 

Slottet Liptov

 

Liptovský hrad Ruiner av slott i Slovakien

 

Slottet dokumenterades första gången 1262 och byggdes av kung Belo IV. på platsen för en nedlagd kulle från 1. århundradet f.Kr. Den fyllde en defensiv funktion. Den förstördes flera gånger och byggdes sedan ut (1200- och 1300-talen), från 1340 var den säte för Liptov County. Åren 1431-1434 ockuperades slottet av hussitiska trupper, 1454 blev det Pongrács egendom, som renoverade bostadsdelen och förstärkte slottet med en förskjuten parcanmur. Efter att ha slagit ned en konspiration mot kungen 1471 erövrade kung Matthias Corvinus slottet och lät förstöra det helt. Endast en del av muren under överhänget av den gräsbevuxna marken har bevarats.

 

Slottet Liptov

 

Det ursprungliga slottet bestod av ett bostadstorn, en cistern, en liten innergård och två portar. Till slottsherrgården hörde ursprungligen stora områden (t.ex. byn Liptovský Trnovec), som minskades avsevärt efter byggandet av slotten Likava och Liptovský Hrádok.

 

V 80. 20 år. Slottsområdet var föremål för medeltida arkeologisk forskning under det första århundradet, varvid dess fundament rekonstruerades och bevarades, och dess gradvisa utveckling fram till dess utplåning klargjordes. Rester av två cisterner, ett palats och torn upptäcktes, och ett antal kulor och smidesmaterial hittades också i en sänka under slottsmuren på den västra kanten av anläggningen.

 

Slottet Vršatec

 

Vršatec Castle Ruiner av slott i Slovakien

 

Ruinerna av Vršatec Castle, Vršatecký Castle eller även Vršatský Castle ligger på Vršatec-klippan, ovanför byn Vršatecké Podhradie på kanten av de vita Karpaterna. Detta slott byggdes omkring 1244 som en reaktion på invasionen av mongoliska stammar i territoriet. Anläggningen ligger på 805 meters höjd. Kullen, som nu bara är en ruin av ett slott, var bebodd redan under bronsåldern.

 

Slottet byggdes ursprungligen som ett vakttorn för att skydda de norra gränserna och särskilt det viktiga passet till Moravia. Senare byggde de ett stenkastell som bestod av två nivåer – det nedre och det övre slottet. Det övre slottet representerades av ett vakttorn med utsikt över de vidsträckta omgivningarna. Från 15. århundradet ägdes slottet av familjen Vršatský, som byggde om slottet för permanent boende. År 1707, under Rákóczi-upproret, var det ett svårt år för Vršatec. Den ockuperades av rebelltrupper, som ett år senare tvingades lämna över den till de kejserliga trupperna. I den olyckliga explosionen skadades en betydande del av byggnaderna. På kejsarens order var soldaterna tvungna att spränga resten av slottet i luften för att förhindra att det hamnade i fel händer. Från den stunden förföll och förföll slottet tills nästan ingenting återstod av det.

 

Slottet Revište

 

Slottet Revište Ruiner av slott i Slovakien

 

Slottet har troligen anor från andra hälften av 1200-talet, då det byggdes tillsammans med Šášovský hrad, 18 km bort på motsatt sida av floden Hron. Deras betydelse låg i skyddet av handelsvägar till de centralslovakiska gruvstäderna (särskilt till Banská Štiavnica och Kremnica). Andra historiska namn 1331 Reuisce, 1340 Ryuche, 1388 Revistye, Reuisthye.Ruiner av slott i Slovakien .

 

Den nämns i skrift 1265 och senare 1331. Bara 1300-talet anses vara centrum för dess ursprung. Det kallas för ett kungligt slott. Först gick det genom händerna på flera ägare tills det kom till familjen Dóczy, som tog kontroll över det under en längre tid. Vid fyrtio års ålder På 1400-talet ockuperades slottet under flera år av bröderna under ledning av Ján Jiskr från Brandýs. Matthias Corvinus erövrade det sista brödralägret 1467 nära Velké Kostoľany och intog även Revište. Korvín ville få tillbaka särskilt Šášov-borgen från Jan Kolar, som hade den uppbackad. Kolár erbjöd det till Korvín för 6 tusen guldmynt, han gav honom bara tusen och för ytterligare 5 tusen gav han honom Revište slott, som han fick från Jiskra, som deposition.Ruiner av slott i Slovakien .

 

Ruiner av slott i Slovakien-

Slottet Revište

 

Ett år senare var den nya ägaren till slottet ärkebiskopen av Esztergom, Ján Vitéz, som dog 1472. Herrgården återgick i kung Korvíns ägo, som senast donerade den under året. 1479 till biskop Urban av Veľká Lúča (Orbán Dóczy, ärkebiskop av Jáger, ungerska Eger), vars släktingar och ättlingar med efternamnet Dóczy (Dóczi, Dóciovci) sedan ägde slottet i nästan två århundraden.

Det fullständiga namnet Dóczy de Nagy Lucse (idag Lúč na Ostrove) användes inte förrän på 1500-talet. århundraden. Efter Urbans död, i r. 1492 blev herrgården Revišt hans bröders egendom och efter 1500 tillhörde den deras söner Ladislav och František. Familjen Dóczy, som ägde tre gods i närheten av gruvstäderna, blev farliga feodalherrar för hela gruvområdet. Ofta respekterade de inte ens härskarens uppmaningar och order. Den siste slottsherren i Revisit från familjen Dóczy, Sigmund, halshöggs av turkarna efter erövringen av Žarnovice, den 4. Augusti 1647[4] Efter detta år var det återigen, tillsammans med de omgivande byarna, i kunglig ägo.

 

Slottet skadades svårt under Imrich Thökölys uppror (omkring 1679) men reparerades efteråt. Den sista användningen av slottet var i slutet av 1700-talet, då soldatkvarteren var belägna här. Efter deras avresa var slottet öde och inte längre på 1800-talet var det bara en ruin. Slottet har under flera år genomgått en ombyggnad, vars syfte är att färdigställa och bevara ruinerna.

 

Gymes slott

 

Gymes slott

 

Slottet byggdes troligen i r. 1253 – 1270 på platsen för det gamla fortet Ivankovs son Ondrej, en deltagare i slaget vid Slana.

 

Den äldsta kärnan i slottet definierades av den tidiggotiska fortifikationsmuren, som stängde den triangulära innergården. På södra sidan, på höjden, fanns ett fyrkantigt torn med bostads- och försvarsfunktion. I slutet av 1200-talet byggdes ytterligare ett torn till. Mellan tornen byggdes sedan palats i en gemensam befästning.Ruiner av slott i Slovakien .

 

Matúš Čák Trenčiansky kände till slottet i denna form och det stod så fram till 15:e århundradet. Vid den tiden, under Forgachas styre, började omfattande byggnadsarbeten, nya palats och omfattande befästningar byggdes. Arbetet med försvarsmateriel fortsatte också på 1500-talet, då ett stort trapetsformat torn och ett cylindriskt torn byggdes vid ingången till slottet.

 

År 1610 ledde höjda avgifter och skatter till ett bondeuppror bland de livegna, som slogs ned brutalt av herrgården. Under återuppbyggnaden av slottet, som förstördes av turkarna efter Nové Zámkys fall hösten 1663, byggdes nya befästningar med kanonbastioner på den södra, mest hotade sidan.

 

Gýmes var ett av de få slott där byggnadsarbetena fortfarande pågick på 1700-talet. Omvandlingen av det gotiska palatset till familjen Forgáčs förfäderskrypta med ett kapell går tillbaka till denna period. Bara i mitten av På 1800-talet övergav godset till slut slottet och det började förfalla.

 

Slottet Blatnica

 

Slottet Blatnica

 

Blatnický är ett slott på en brant kulle bakom byn med samma namn som byggdes under andra halvan av 1200-talet. århundradet och den första rapporten om det går tillbaka till 1300, när Peter av Brezovice var dess ägare. Senare blev den kunglig egendom. Slottet byggdes för att skydda den väg som kallas magna via och som leder från Nitra norrut. När den västligare och bekvämare vägen från Nitra via Mošovce till Martin och vidare norrut började användas, förlorade den gamla vägen under namnet antiqua via sin ursprungliga betydelse och slottets betydelse minskade. Därför var de styrande inte mer intresserade av det. Det sattes ofta i reserv, och så passerade slottet genom i 15:e och i första halvlek 1500-talet till olika innehavare (Pongrác av St Mikuláš, Peter Komorovský, familjen Necpalsk etc.), som ofta bara förvaltade och använde det snarare än att underhålla det.

 

Slottet byggdes ut av familjen Révai, som tog det i besittning 1540. I den andra halvleken 16. och i början På 1600-talet byggdes en stor förgård med nya byggnader.

 

I slutet av På 1600-talet intogs slottet av Imrich Tökölis rebeller och i början av 1700-talet och Franciskus II:s curucks. Rakoci. Efter att upproren klingat av minskade betydelsen av slottet Blatnice. År 1744 reparerades den, men år 1790 var den inte längre bebodd och sedan dess har den långsamt förfallit.

 

Ruiner av slott i Slovakien

Kolla också in :

Världens största slott 10 största slott i världen.

 

Lietava slott

 

Lietava slott

 

Den klippiga åsen på den östra utkanten av Sulov-höglandet under den sista fjärdedelen av 1200-talet för en byggplats valdes förmodligen av någon från familjen Balas. På den högsta delen av klippan byggdes ett torn med fyra våningar och kvadratisk grundplan. Nordost om tornet fanns en mur. Den ursprungliga layouten kompletterades med ett mindre palats. I början av 1300-talet. Matúš Čák intog slottet, men efter hans död 1321 erövrades slottet av kung Charles Róberts trupper och återlämnades till familjen Balas. Sen På 1300-talet tillhörde det kung Sigismund, 1475-1494 Pavel Kinižim, som genomförde ett antal strukturella förändringar av slottet. Han reparerade befästningarna på den första förgården och det stora bostadstornet samt ingångstornets port. Ruiner av slott i Slovakien .

 

Tidigt 16. århundradet förvärvades slottet av Mikuláš Kostka, vars dotter Barbora gifte sig med František Turzo. Den nya ägaren befäste en annan, andra förgård och reparerade de befintliga byggnaderna; flera av dem avslutades med välvda vindar enligt den nya konstnärliga stilen – renässans. År 1530 rapporterades det att slottet var ockuperat av en stor garnison bestående av 285 legosoldater, som också tillverkade sitt eget krut. År 1604 minskades antalet soldater till 12. Efter Imrich Thurzas död (1621) delades den lokala egendomen upp mellan arvingarna, som gemensamt upprätthöll slottet under en tid. År 1641 förlorade de intresset för området på grund av tvister om egendom. Slottet byggdes under första hälften av 1600-talet. århundradet tillhörde comprisesoratet. I beskrivningen av slottet från 1698 anges att det inte är bebott och att det bara finns ett arkiv här; 1760-1770 flyttades arkivet till Orava slott. Lietava slott användes och underhålls inte efteråt, så det förföll gradvis. Under åren 1870-73 köpte Baron Popper de lokala godsen.

 

Slottet Strečno

 

Slottet Strečno

 

Det första skriftliga omnämnandet av ett stenslott går tillbaka till 1316, då den Strečnian herrgården nämndes. Det är uppenbart att herrgården måste ha någon form av huvudresidens i form av ett slott. Vid den tidpunkten var det dock förmodligen bara ett torn. Grundandet av slottet tillskrivs familjen Balas. Slottet byggdes på en äldre grund, förmodligen en slavisk bergsborg.

 

Efter period 1. mid-14. århundradet dateras skapandet av slottets kärna av en polygonal plan med en yta på cirka 400 m², den så kallade. ett litet slott bestående av ett prismatiskt vakttorn, en cistern utgrävd i bergsmassivet och en mindre bostadsbyggnad belägen i det nordöstra hörnet av befästningen. Från början fungerade slottet som vakt för tullstationen, som låg vid vadstället över floden Váh nedanför slottet. När slottet ägdes av Matúš Čák nämns det som centrum för det större feodala godset Strečno. Ruiner av slott i Slovakien .

 

Slottet Strečno

 

I slutet av första halvlek På 1300-talet färdigställdes förgården. Därefter, vid ingången av På 1400-talet förvärvades slottet av drottning Barbara av Celje, som byggde det norra palatset och slottskapellet. Ingången flyttades till Bran Tower och utrustades med en främre port. Ett andra fyrkantigt torn byggdes också och avslutade den norra delen av slottet. Omvandlingen av slottet till en komplett befäst byggnad slutfördes genom byggandet av murar med 3 hästskoformade bastioner och en halvbåge bastion som skyddade huvudporten.

Den 88 m djupa brunnen på huvudgården var också en del av anläggningen. Efter en period av byggande utvecklades slottet i början av 1500-talet. århundradet, nedgången av slottet orsakas av byte av ägare. Mellan 1444 och 1469 tillhörde det familjen Pongrác från Liptovský Mikuláš, som också ägde det närliggande gamla slottet. Sedan bytte den snabbt ägare. Bland dem bör vi särskilt nämna Pavel Kiniži, Ján Zápoľský, Mikuláš och Petr Kostkovec. Denna situation vändes först genom överföringen av Mikuláš och František Dersffy till fastigheten i 2. mitten av 1500-talet, då en rad renässansrekonstruktioner ägde rum.

 

Slottet Považský

 

Považský hrad Ruiner av slott i Slovakien

 

inga seriösa dokument om tiden för grundandet av det lokala kungliga slottet har bevarats. Enligt obekräftade uppgifter byggdes slottet redan 1128 för att skydda en viktig väg inom Váhava. Det första omnämnandet av slottet är från 1316, då det omnämns som Bystrica Castle.

År 1458 gav kung Matthias det till familjen Podmanick (särskilt kända är Ján och Rafael). De nya ägarna reparerade alla byggnader och förstorade slottet. En stor brand 1543 skadade de enskilda byggnaderna allvarligt. Under renoveringen ändrades vissa arkitektoniska element och slottet förstorades med en förgård. Familjen Podmanick ägde slottet fram till dess att det försvann 1558.

 

Považský hrad 1 Ruiner av slott i Slovakien

 

Nästa ägare, familjen Balassa, anpassade det gamla palatset och gjorde ytterligare reparationer av de andra byggnaderna. Trots reparationer 1631 lämnade de det obekväma slottet och flyttade till en ny renässansherrgård i slottets förorter. År 1684 belägrades slottet av kejsar Leopold I:s armé, efter att det strax innan hade ockuperats av Tököli-trupperna. Kejsaren lät förstöra den 1698 av rädsla för att den skulle bli säte för rebeller. Den lokala egendomen köptes av Baron Popper år 1895.

Slottet Sklabiňa

 

Sklabiňa Castle Ruiner av slott i Slovakien

 

Serien har sitt ursprung i den första halvan av 1200-talet. århundradet på platsen för en äldre kulle. Under 13. århundradet blev det centrum för slottets egendom. Sedan 1328 har det varit sätet på pallen. År 1436 brann slottet ner, varefter det återuppbyggdes gradvis och dyrt. För närvarande håller slottet på att repareras igen.

 

År 1527 fick slottet en ny ägare, František Révai, som snart blev den ärftlige greven av Turiec. År 1554 byggde han ut slottet med den södra, andra främre delen. Dessa byggnadsförändringar var också relaterade till den turkiska faran, som hotade särskilt de södra regionerna i dagens Slovakien.

 

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button