Resor

Den största ön i världen – 10 största öarna i världen

Den största ön i världen .Undrar du vad som är den största ön i världen? Du kanske blir förvånad. Att hitta de största öarna i världen är inte så lätt som det kan verka. För det första är det inte helt klart vad som exakt utgör en ö i motsats till en kontinent. Australien klassificeras som en kontinent, medan Grönland klassificeras som en ö? Läs slutet av artikeln för att ta reda på det.

 

Den största ön i världen

Läs också : Hund för lägenheten

 

 

10. Ellesmere Island (196 236 km2)

 

Ellesmere Island Världens största ö
Ellesmere Island är den tredje största ön i Kanada. Det är den största Queen Elizabeth Island i provinsen Nunavut och kännetecknas av böljande berg och magnifika isfält.

Ellesmere Island Världens största ö


Kanadas Ellesmere Island, som ligger mellan Baffin Bay och Arktiska oceanen, är full av historia. Här finns geografiska särdrag som går tillbaka till den senaste istiden. Bland dessa finns en rad sedimentära bergarter och Ward Hunt-ishyllan, som har tusentals år på nacken.

 

9. Storbritannien (209 331 km2)

 

Storbritannien Världens största ö

Storbritannien är den största av de brittiska öarna och är en ö i Nordatlanten som skiljs från den europeiska kontinenten av Engelska kanalen och Nordsjön. Det är den största ön i Europa – trots dess dramatiska och uppmärksammade utträde ur Europeiska unionen.

 

Förenade kungariket

Människor har bott i Storbritannien i över 500 000 år och London är landets största stad. Den fortsätter att locka turister från hela världen som vill ta del av dess historia och kultur.

Den största ön i världen är Grönland

 

8. Victoriaön (217 291 km2)

 

  Victoria Island Världens största ö

Victoria Island, som är över 514 km lång, är den näst största ön i den kanadensiska arktiska skärgården. Ön upptäcktes av den arktiske upptäcktsresanden Thomas Simpson i början av 1930-talet. 19 år. århundrade. Ön döptes efter drottning Victoria.

  Victoria Island Världens största ö

Trots att staden har funnits här i århundraden är den fortfarande glest befolkad – bara 2 000 personer kallar den sitt hem. Det mest kända landmärket på ön är nedslagskratern Tunnunic, som orsakades av en meteorit som landade här för ca 350 miljoner år sedan.

 

7. Honshu (225 800 km2)

 

Honshu Världens största ö

Honshu är den största av Japans fyra huvudöar. Trots att det ligger mellan Japanska havet och Stilla havet anses det faktiskt vara en del av det japanska fastlandet. Med en längd på över 1287 km är den mer än hälften så stor som Japan!

Honshu

På ön Honshu ligger några av Japans mest ikoniska städer som Tokyo, Hiroshima och Osaka. Här finns också Fuji – Japans högsta berg – och Biwasjön, landets största sjö.

 

6. Sumatra (443 065 km2)

 

Sumatra Världens största ö

 

Sumatra är den sjätte största ön i världen och den näst största ön i Indonesien. Den ligger i en subduktionszon mellan de tektoniska plattorna i Indo-Australien och Eurasien och drabbas ofta av jordbävningar och tsunamis.

Sumatra Världens största ö
Den är omgiven av vacker tropisk regnskog. En stor del av öns attraktionskraft ligger i dess relativt orörda natur och djurliv. Bland de utrotningshotade arterna finns sumatratigern, sumatraorangutangen och sumatranoshörningen.

 

5. Baffinön (507 451 km2)

 

Baffinön

Baffin Island är den största ön i Kanada. Trots sitt fantastiska landskap med fjordar, sötvattensjöar och glaciärfyllda nationalparker är det en av de mest ogästvänliga öarna på jorden, med en genomsnittlig årstemperatur på minus åtta grader Celsius.

Baffin Island Världens största ö
Ön, som fått sitt namn efter den brittiske upptäcktsresanden William Baffin, ligger nära polcirkeln. Av den anledningen besöker man ön mest för den fantastiska utsikten över norrskenet eller för den sällsynta synen av de arktiska vargar, isbjörnar och lämlar som kallar ön sitt hem. Den största ön i världen.

 

4. Madagaskar (587 041 km2)

 

Madagaskar

Madagaskar ligger på Afrikas östkust mitt i Indiska oceanen. Ön är känd för sitt fantastiska djurliv och här finns omkring 250 000 olika djurarter, bland annat de berömda randiga lemurerna. Intressant nog kan två tredjedelar av djurlivet inte hittas någon annanstans på jorden. Den största ön i världen.

Madagaskar är mer än 100 miljoner år gammalt och här finns också världens tredje största korallsystem, vilket ger utmärkta dykmöjligheter i det varma vattnet i Indiska oceanen.

 

3. Borneo (748 168 km2)

 

Borneo
Borneo är en enorm ö som är nästan dubbelt så stor som Tyskland. Det är också den enda ö som styrs av en trio länder – Brunei, Malaysia och Indonesien, men större delen av ön är indonesiskt territorium. Den största ön i världen.

 

På Borneo finns den äldsta regnskogen på jorden, med anor som sträcker sig mer än 100 miljoner år tillbaka i tiden. Det frodiga gröna bladverket är hem för ett fascinerande djurliv, till exempel Borneos orangutang och Dayak-fladdermöss – två utrotningshotade arter som inte finns någon annanstans på jorden.

 

2. Nya Guinea (785 753 km2)

 

Nya Guinea

Nya Guinea är en enorm ö som mäter mer än 2 414 km. Liksom Borneo leds det av Indonesien och Papua Nya Guinea. När de första invånarna slog sig ner på ön för mer än 40 000 år sedan var den i århundraden eftertraktad för sina enorma koppar- och guldreserver. Den största ön i världen .

Ön Nya Guinea skiljs från Australien av Torres sund, med Korallhavet på ena sidan och Arafurahavet på den andra. Intressant nog är Nya Guinea också den största ön på både södra halvklotet och i Oceanien.

 

1. Grönland (2 130 800 km2)

 

1. Grönland
Grönland är den största ön i världen, och kontinentens tillstånd undgår den förmodligen bara på grund av dess befolkningsstorlek. Det ligger mellan Nordatlanten och Norra ishavet, är ett separat territorium i Danmark och är trots sin storlek till största delen obebott.

 

Grönland
Här bor 50 000 människor och en stor del av terrängen består av ogästvänliga glaciärer – de största finns utanför polarområdet – och det näst största istäcket på planeten. Det finns inga vägar som förbinder de största städerna på ön. Människorna på Grönland är beroende av fiske, sälfångst och valfångst för att överleva. Många besöker Grönland för att utforska nationalparken i nordöstra Grönland, som är den största nationalparken i världen. Den största ön i världen.

Även om det inte finns några officiella regler som skiljer mellan öar och kontinenter och som utesluter Grönland som en potentiell kontinent, är grönländarna obevekliga – de betraktar sig själva som öbor.

 

 

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button