Katter

Din katts ålder i människoår

Kattens ålder i människoår .Ta reda på åldern på din katt . 

Din katts ålder i människoår

Enligt en populär legend motsvarar ett människoår sju ”kattår”, men i verkligheten är en ettårig katt mycket mer mogen än ett sjuårigt barn.Kattens ålder i människoår.

 

Kattens ålder

 

Hur gammal är min katt i människoår?

Även om det inte finns något 100-procentigt samband mellan människo- och kattår, är man allmänt överens om att 2 människoår är som 25 kattår. Därefter är vartannat år som fyra kattår, vilket innebär att om du har en katt som är 6 år gammal är den som 41 kattår.

kattens ålder i människoår

 

Vad är den genomsnittliga livslängden för en katt?

Det beror på om katten bor i huset eller utomhus . I genomsnitt anses det att katter som bor i huset lever mer . Katter som bor i huset blir i genomsnitt 16-18 år gamla, och vissa når till och med den respektabla åldern av 20 år.

 

Kattens ålder Kattens ålder i människoår

Den förväntade livslängden för katter varierar också beroende på ras, eftersom vissa kattraser naturligt lever längre än andra. Siameser och manxer sägs till exempel leva längst. Den äldsta katten i världen blev 34 år gammal, vilket är 153 år i kattår!

Den genomsnittliga livslängden för katter har ökat dramatiskt under de senaste decennierna. Samtidigt börjar vi också tillbringa mer och mer tid med våra husdjur.

Hur kan jag ta reda på min katts ålder?

 

Katters ålder Katters ålder i människoår

För att ta reda på hur gammal din katt är är det bäst att ta henne till veterinären. Du kan dock fortfarande leta efter ålderstecken på hennes kropp.Läs också :

Hur man tar hand om en äldre katt 

 

 

Tänder

Tänderna kan inte avgöra det exakta datumet för din katts födelse, men de är fortfarande en bra indikator på en katts ålder. Att bestämma åldern på en katt med hjälp av dess tänder är:

 

  • Kattungens första tänder kommer mellan två och fyra veckor
  •  Katten får permanenta vita tänder vid fyra månaders ålder
  •  Gula fläckar (även tandsten) på flera tänder kan tyda på att din katt är mellan ett och två år gammal
  • Om fläckarna finns på alla tänder är katten troligen minst tre till fem år gammal
  •  Saknade tänder är vanligtvis ett tecken på att din katt är en respektabel senior mellan 10 och 15 år

    Tänk dock på att vissa katter helt enkelt kan ha sämre tänder än andra, oavsett ålder.

Kattens ögon och ålder i människoår

 

kattens ögon Kattens ålder i människoår

Efter 12 års ålder börjar vanligtvis grumlingar att synas på kattens ögon. Och om du märker att ögonen rinner och vätskar sig har du förmodligen en äldre katt i dina händer.

Muskler och ben Kattens ålder i människoår

Ålder kan dölja sig bakom utseendet, så var uppmärksam på de egenskaper som kompletterar din katts åldersbild. Precis som för människor är en högre aktivitetsnivå ett tecken på att katten är ung. Att leka, hoppa och springa är för unga katter. Så om du märker att din katt tenderar att förlora muskelmassa eller inte tycker om att leka för mycket, kan det vara ett tecken på åldrande. Äldre katter har extra slapp hud eller utskjutande skulderblad.

gammal katt Kattens ålder i människoår

 

Kappa

En katts päls förändras med åldern. Fin päls är vanligtvis endast reserverad för unga katter. Äldre katter tenderar att ha en tjockare päls med grå fläckar.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button