Sevärdheter

Unicorn – Tänk om det fanns enhörningar!

Enhörning – Enhörningar finns! Allt du behöver veta om enhörningar .

Enhörning : 

 

Unicorn Real Unicorn - Tänk om det fanns enhörningar

 

En enhörning är ett mytologiskt djur som liknar en häst eller get med ett enda horn i pannan. Enhörningen förekommer i tidiga mesopotamiska konstverk och nämns också i de gamla myterna i Indien och Kina.

Unicorn – Tänk om det fanns enhörningar

Historikern Ctesias (ca 400 f.Kr.) beskrev i grekisk litteratur ett djur med ett horn (grekiska monokerōs, latin unicornis). Han uppgav att den indiska vilda varelsen var stor som en häst med en vit kropp, ett lila huvud och blå ögon, och på dess panna fanns ett armbågshorn färgat rött i spetsen, svart i mitten och vitt vid basen. Man trodde att de som drack av dess horn skyddades mot magbesvär, epilepsi och gift. Det var en mycket omuskulös varelse som var svår att fånga. Det verkliga djuret bakom Ctesias beskrivning var förmodligen den indiska noshörningen.

 

noshörning indisk enhörning

 

Enhörningen i Bibeln och odjuret  Physiologus

Vissa poetiska passager i Bibeln hänvisar till ett starkt och magnifikt horndjur som kallas reʾem. Detta ord har översatts med ”enhörning” eller ”noshörning” i många bibelversioner, men många moderna översättningar föredrar ”vildoxe” (bison), vilket är den korrekta betydelsen av det hebreiska reʾem. Som ett bibliskt djur tolkades enhörningen allegoriskt i den tidiga kristna kyrkan. En av de tidigaste tolkningarna finns i den antika grekiska beastiarien Physiologus, där det står att enhörningen är ett starkt och våldsamt djur som bara kan ses om en oskuld är i närheten. Enhörningen hoppar upp i jungfruns knä, hon tar av honom barfota och leder honom till det kungliga palatset.

 

Physiologus unicorn Enhörning - Tänk om det fanns enhörningar

 

Medeltida författare liknade därför enhörningen vid Kristus, som höjde frälsningens horn för mänskligheten och bodde i Jungfru Marias livmoder. Andra legender berättar om en enhörning som slåss mot en elefant, som den till slut spetsar med sitt horn, och om en enhörning som rensar förgiftat vatten med sitt horn så att andra djur kan dricka det.

 

Grönkål från narvalar Grönkål från narvalar - Tänk om det finns enhörningar

 

 

Koppar som påstås vara gjorda av enhörningshorn – men som egentligen är gjorda av noshörningshorn eller narvalskalla – var mycket uppskattade av viktiga personer under medeltiden som skydd mot förgiftade drycker. I medeltida konst hittar vi många utmärkta avbildningar av enhörningsjakt, inte bara i Europa utan också i den islamiska världen och i Kina. Tänk om det finns enhörningar

 

Enhörningar – de finns!

 

enhörningar finns

 

 

Ett av resultaten från den senaste inventeringen av marint liv (2000-2010) var upptäckten av cirka 1 200 nya arter och ytterligare cirka 5 000 som väntar på beskrivning, vilket än en gång bekräftar att upptäckternas tidsålder är långt ifrån över.
I den 4:e upplagan av Britannica (1801-1809) fanns följande post ”Mammalia”. Den tidens vetenskapliga konsensus var att ett stort antal landdjur, inklusive den svårfångade enhörningen, ännu inte hade upptäckts eller helt förståtts. Enhörningar – Tänk om det finns enhörningar.se även

Varulv – Legender om varulvar som kommer att överraska dig

Tron på enhörningens verkliga existens har funnits i ungefär 2 000 år och var särskilt stark i mitten av 1800-talet. århundradet, tack vare en skiss av ett enhörningsskelett skriven av den store filosofen Gottfried Wilhelm Leibniz.Enhörning – Tänk om enhörningar finns

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button