Kaniner

Hur länge lever kaniner?

Kaniner är mycket populära husdjur och deras livslängd har förlängts under årens lopp. Vi vet att många saker kan påverka ett husdjurs livslängd, och kaniner är inget undantag. Läs vidare för att ta reda på hur länge kaniner lever.

 

Historien om domesticerade kaniner

 

Domesticerade tamkaniner är inte samma sak som de vildkaniner du ser i naturen. Oryctolagus cuniculus är det latinska namnet på en art av tamhare, medan vildharen heter Lepus sylvaticus. Detta innebär att tamkaniner och vildkaniner är olika arter, även om de är avlägset besläktade och tillhör samma familj.

 

  Historien om domesticerade kaniner

 

Under årens lopp har kaniner använts som föda och päls, men sedan På 1800-talet vårdades de också som älskade husdjur. I slutet av Under 1900-talet började kaniner bli allt vanligare husdjur runt om i världen och sedan dess har de blivit allt populärare.

Raser och förväntad livslängd för kaniner

Medan den genomsnittliga livslängden för en kanin är cirka 8 till 14 år, är vissa kaninraser kända för att leva längre än andra. Precis som hundar tenderar dvärgraser av kaniner att leva längre än jätteraser. Dvärgkaniner, minikaniner och andra små kaniner blir vanligtvis tvåsiffriga, medan stora raser som franska och flamländska jättar inte blir det.

 

Raser och förväntad livslängd för kaniner

Näring och livslängd för kaniner

 

Hur länge en kanin lever påverkas av dess diet. Kaniner, precis som alla andra djur, har specifika näringsbehov. Vi vet att vad vi ger våra husdjur att äta har en stor inverkan på deras livslängd. Om rätt vitaminer, mineraler, fiberinnehåll och andra ingredienser inte ingår i kosten kommer den inte att vara tillräckligt hälsosam, vilket minskar harens livslängd. Kosten för en sällskapskanin bör bestå av speciella pelleterade dieter, hö och grönsaker. Vissa delikatesser, t.ex. frukt bör ges med måtta. Vissa människor ger bara kaniner foder från djuraffären, men det kan vara bristfälligt på de vitaminer och mineraler som kaninen behöver.

 

  Näring och livslängd kaniner Hur länge lever kaniner?

Hälsa och livslängd för haren

Förutom den mat du ger dina kaniner spelar många andra saker en roll för din kanins hälsa. Kaniner kan bli sjuka, t.ex. för parasiter. Om dessa hälsoproblem lämnas obehandlade kan de förkorta en kanins liv. Regelbundna kontroller hos veterinären hjälper också till att upptäcka eventuella problem som din kanin kan uppleva innan det är för sent. Läs också De vanligaste sjukdomarna hos kaniner .

 

Kaninens hälsa och livslängd Hur länge lever kaniner?

 

Att kastrera eller sterilisera din kanin kan bidra till att förlänga dess liv. Kaniner  är mottagliga för bröst- och livmodercancer, och kaniner kan få testikelcancer. Om du låter sterilisera eller kastrera din kanin minskar du drastiskt risken för cancer och ökar därmed sannolikheten för ett långt liv.

En hares livsstil och liv

Kaniner behöver mycket utrymme och mental stimulans, men tyvärr tror många människor att de är nöjda med att hållas i en bur hela livet. Kaniner, även om de kan leva inomhus eller utomhus, behöver stora ytor, leksaker, saker att tugga på och föremål att knapra på. Kaniner som inte får rätt utrymme är vanligtvis inte lika friska som de som har tillräckligt med utrymme och kan därför inte leva till den ålder de borde.

 

  Kaninens livsstil och liv Hur länge lever kaniner?

Det är också viktigt att ge din kanin ett lugnt hem. Extremt stora mängder stress kan leda till att din kanin dör. Om en katt eller hund fångar din kanin kan det leda till chock och att den dör.

Den äldsta haren i rekordet

Efter 16. Födelsedag 9. Den 2 februari 2019 erkändes kaninen Hazel av Guinness World Records som den äldsta kaninen. Hazel, en grå dvärgkanin som hade rekordet som den äldsta kaninen som någonsin har levt, dog 16 år gammal när hon bodde i Storbritannien. Före Hazel sattes rekordet av en annan hare som blev 14 år gammal. De flesta kaniner blir inte tvåsiffriga, så att ha en kanin som denna  är något av en bedrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button