Hästar

Horse Comfort – Vad du behöver veta om hästar

Hästkomfort – Vad du behöver veta om hästar . Många hästar hålls oftast i boxar hela tiden med liten eller ingen social kontakt med andra hästar. Rörelse, som är begränsad till några timmars övervakad motion per dag. Många stall och ridskolor tillämpar också denna inhysningsmetod, främst för att hästarna inte tar upp lika mycket utrymme på detta sätt.

 

 

 

hästskötsel

Komfort för hästar

 

Det främsta skälet till uppstallning är att skydda hästen från skador som orsakas av interaktion med andra hästar. Ägarna föredrar också denna stil som en metod för skydd .Hur man förhindrar sår och repor som kan påverka tävlingsresultat.Hästarnas komfort.

De 7 största hästraserna i världen : De största hästarna

Även om alla dessa skäl är fördelaktiga för organisationen eller personen. Frågan kvarstår, vad är bra för hästen och dess välbefinnande? Hästar behöver kunna motionera, umgås med andra hästar och söka föda för att upprätthålla fysiskt och psykiskt välbefinnande. Dessa medfödda behov tillgodoses sällan, om ens någonsin, i avel av boxhästar .Equine Wellbeing.

 

Här är fem aspekter som du bör tänka på när du stallar in din häst och som är inriktade på välbefinnande:

1. Mer än en häst – hästkomfort

Hästar är sociala och behöver regelbunden daglig kontakt med sina artfränder. Social isolering hos hästar leder till ett negativt affektivt tillstånd som liknar depression hos människor. Detta kan leda till utveckling av beteendeproblem och mer allvarliga problem som självskadebeteende och faktiska hälsoproblem.

 

fler ridande hästar

 

Uppkomsten av detta depressiva tillstånd kan ske under en kort tidsperiod, så det är särskilt viktigt att se till att din häst har möjlighet att vara i frekvent kontakt med andra hästar och att engagera sig i normalt socialt beteende.

 

Det går inte att undvika kortare perioder av isolering, t.ex. vid veterinärmedicinska ingrepp eller resor.  Men där det är möjligt bör alternativa lösningar undersökas. Dela box med andra hästar vid längre resor . Att alternera din arbetstid så att du alltid är tillgänglig för gruppträning eller träning i ett område där andra hästar finns i närheten och är synliga, är effektiva sätt att lindra potentiella ångestproblem som kan uppstå till följd av social isolering.

Hårvårdstips: 6 sätt att förhindra torrt, sprött och ohanterligt hår på vintern

 

Hästägare tror ofta att deras (mänskliga) sällskap fungerar som ett substitut för hästens vänner, men så är det helt enkelt inte. Hästar kräver psykologisk och fysiologisk interaktion mellan samma art (såväl som sin egen). Socialt beteende använder hästens sinnen över hela spektrumet – syn, lukt, smak, hörsel och känsel. Hästar behöver dessa ”förbindelser” med sina artfränder för att till fullo tillfredsställa sina etologiska behov.

Det finns naturligtvis substitut i form av andra hästdjur. Till exempel åsnor och mulor, som är bra sällskap för hästarna om ägarna bara har en häst på ägorna. I detta fall kan andra boskapsdjur, t.ex. getter, också uppfylla detta behov, men ägarna bör vara medvetna om att även om dessa andra arter kan vara följeslagare uppfyller de vanligtvis inte de sociala beteendebehov som är specifika för hästar.

2. Utrymme – komfort för hästar

Hästar behöver nästan konstant rörelse för att fungera biologiskt på en optimal nivå. De flesta fysiologiska funktioner kräver rörelse – cirkulations- och andningsfunktioner, matsmältningsfunktioner, värmereglering – även vila hos hästar är anatomiskt inrättat för att ske mestadels stående.

 

det utrymme hästen behöver

 

Det är därför inte förvånande att de flesta medfödda beteenden hos hästar kräver någon form av motion. Detta är mycket viktigt att ta hänsyn till när du funderar på hur mycket utrymme ditt häststall ska ha.

 

Föreställ dig att din häst gör en hel serie rörelser, till exempel yoga på hästryggen, och bedöm om du ger den tillräckligt med utrymme för att göra det. Om utrymmet inte medger att man kan vända sig helt, stå upprätt, lägga sig helt eller sträcka ut sig är det inte tillräckligt stort. Små utrymmen som inte tillåter hästar att utföra korrekta medfödda beteenden kan ofta bidra till utvecklingen av stereotypa rörelsemönster, såsom boxvandring.

Hästar har också specifika skötselbeteenden som måste utföras för att upprätthålla homeostas. Detta inkluderar grundläggande saker som utsöndring (urinering, defekation), intag av mat och vatten, putsning etc., så att varje inhysning måste göra det möjligt för dessa beteenden att utföras bekvämt.

 

3. Mat – Komfort för hästar

Hästar är växtätare, vilket innebär att de äter lite men ofta. Deras diet består av örter med låg näringskvalitet, såsom gräs, löv och olika andra växtmaterial.

Vad och hur hästar äter beror på anatomin i deras matsmältningssystem. För att skydda magen från hårda magsyror som kan orsaka magsår och kolik äter hästar nästan hela tiden och smälter fibrösa material som gräs.Hästar betar, vilket innebär att de äter en liten bit på en plats och sedan går vidare till en annan plats, och så vidare. Hästar är ständigt i rörelse när de betar och på så sätt tar de också upp alla möjliga olika växtmaterial. Hästar tillbringar cirka 16-18 timmar per dag med att beta och söka föda, vilket är nästan 70 procent av hela dygnet.

 

4. Przewalskis häst försvann nästan och blev utrotad

 

 

Hästar som hålls i boxar utfodras ofta med två stora måltider per dag, bestående av koncentrerat foder som är rikt på stärkelse och protein. Till detta tillsätts ofta gräs eller hö . Men hästar äter denna mat snabbt och sedan äter de inte på länge. De har ingen möjlighet att skaffa mat själva, så de börjar ofta lida av gastrointestinala problem som kolik och magsår.

 

4. Grannskapsbedömning – Horse Comfort

Hästar är mycket enkla när det gäller deras behov, så ”komfort” ur hästens synvinkel skiljer sig mycket från hur människor uppfattar det.

När du planerar uppstallningen av dina hästar vill du se till att du skapar en miljö som är säker, torr, väl ventilerad, väl upplyst, inte för ljus och inte för varm eller för kall. I princip gäller att ju mer du simulerar utomhusmiljön, desto bättre. Det är lätt att säga att hästar trivs bäst utomhus, men i en utomhusmiljö måste du också ta hänsyn till många faktorer när det gäller komfort och säkerhet om du vill hålla dina hästar utomhus 24 timmar om dygnet.

 

Garrano och Sorraia Horse Comfort - Vad du behöver veta om hästar

 

När det gäller komfort och säkerhet måste du titta på makro- och mikroelementen för att skapa ett utrymme som är lämpligt för hästar.

Makroelement

har definitivt en inverkan på komforten oavsett om det är ett utomhus- eller inomhusutrymme. Makroelement omfattar t.ex. följande punkter:

  • fönster och dörrar eller stängsel,
  • Utrymmets utformning och storlek,
  • ventilation och temperatur,
  • graden av skydd mot väder och insekter,
  • luftkvalitet,
  • bullernivån eller mängden miljöstörningar,
  • belysning…
  • Komfort för hästar

Mikroelement

Detaljerna är också viktiga. Mikroelement kan lätt förbises, men i slutändan kan de vara avgörande faktorer. Tänk till exempel på följande element:

  • vilken typ av sängkläder som används,
  • oavsett om du matar från upphöjda foderautomater och nät eller från golvnivå,
  • storleken på mellanrummen mellan stängselskenor, stänger, stolpar etc,
  • Markstabilitet och risk för hål eller större höjdskillnader,
  • säkerheten, stabiliteten och hållbarheten hos andra föremål i bostadsområdet,
  • alla potentiellt skadliga grenar eller giftiga växtmaterial,
  • vilken typ av golv som används och om det är halkskyddat
  • tänk på social dynamik om du lever i grupp, om du lever individuellt tänk på socialt beteende, eftersom detta är den viktigaste källan till komfort och säkerhet för hästar.
  • Komfort för hästar

Listan med detaljer verkar oändlig, och det kan vara en skrämmande upplevelse när man planerar för inhysning. De viktigaste aspekterna du vill ta med är om din häst kan utföra inneboende, normala beteenden utan att orsaka skada, smärta eller obehag. Kom ihåg att olyckor kan inträffa och att vi därför inte kan kontrollera alla situationer, utan bara minska potentiella risker så mycket som möjligt.hästkomfort.

 

5. Box med utsikt

Berikning innebär att man ökar kvaliteten eller värdet på något, t.ex. en upplevelse eller ett bostadsområde. Att berika miljön innebär att du lägger till element i utrymmet som gör att hästen känner sig mer bekväm och trivs.

 

Stall för hästar Hästkomfort - Vad du behöver veta om hästar

Miljöberikning har två nivåer – makro och mikro.

 

Makronivån tar hänsyn till grundläggande komfort och bedömer stallets struktur – finns det fönster i boxen för hästarna, tillåter boxen någon kontakt mellan hästarna, hur stor är boxen, är det en paddock, har den skugga och gräs, eller är det en dammig jordgrop? Allt detta är grundläggande element som kan lyfta stallet och göra det mycket enklare för hästarna att tillbringa sin tid där.Hästkomfort.

 

Mikronivå tar hänsyn till detaljer som är specifika för arten och hästens normala beteende, såsom vilken typ av strö som används och tjockleken på detta strö, eller hur utsikten ser ut utanför fönstret – om det är en betongvägg eller annan yta , hästar eller fält som hästen skulle känna igen och förknippa med en behaglig känsla.

 

Miljöberikning är en viktig aspekt av häststallar eftersom det kan bidra till att lyfta ett område som kan ha vissa miljöproblem. Hästar som hålls i grupper med mycket utrymme i hagen har gott om möjligheter att utföra inneboende beteenden och skulle tillbringa större delen av dagen med att beta och röra sig tillsammans med andra hästar. Dessa hästar är mindre benägna att bli uttråkade och att utveckla problembeteenden som förknippas med dåliga inhysningsmiljöer.

 

En häst som står uppstallad individuellt med begränsad möjlighet att delta i aktiviteter kan bli uttråkad på grund av att den inte kan fylla tiden med normala aktiviteter. En häst kan drabbas av ”frustrerande” beteenden som vi brukade kalla stereotypier, som att sparka på en dörr, gå runt ett staket eller en box och tugga på trä. Så småningom kan mer allvarliga beteendeproblem uppstå på grund av att stress och ångest byggs upp.hästkomfort.

 

Köpa med häst Hästkomfort - Vad du behöver veta om hästar

 

Att berika hästens inhysningsmiljö kan stimulera mental och fysisk aktivitet. Det enklaste sättet att berika miljön är att uppmuntra födosök och skapa möjligheter för hästen att söka efter sitt foder, till exempel genom att gömma det i en mängd olika leksaker eller hästsäkra föremål som uppmuntrar till utforskning.

Om utrymmet tillåter, placera föremålen så långt ifrån varandra som möjligt för att uppmuntra till rörelse. Att gömma saker under halm eller skapa mulchgångar, lägga till en sandlåda eller vattenkälla kan också ge hästen möjlighet att uppleva material som liknar de som finns i en naturlig utomhusmiljö. Dessa olika ytor uppmuntrar också till naturligt hästbeteende.hästkomfort.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button