Hästar

Hur man sadlar en häst – förfarande och råd

Hur man sadlar en häst – procedur och råd Det spelar ingen roll om du rider engelskt eller western, grunderna för sadling är desamma. Målet är säkerhet och komfort för både häst och ryttare. Dessa riktlinjer gäller oavsett om du använder en engelsk eller västerländsk sadel. I den här detaljerade instruktionen visas den engelska sadeln, men alla steg gäller även för western-sadeln. Om det finns en skillnad i hur du gör sitsen, kommer du att hitta information som lär dig hur du gör sitsen på ett säkert sätt.

 

Hur man sadlar en häst

 

Borste för häst

Rengör hästens rygg och sadelgjord och ta försiktigt bort smuts och sand som kan orsaka skav under sadeln eller sadelgjorden. Kontrollera även ytterområdet och avlägsna smuts och lera med en borste eller svamp. Om du lämnar grus på hästens rygg eller sadelgjord kan det leda till smärtsamma stötar eller irritation som kan få din häst att missköta sig.

Traditionellt sitter du från den närmaste sidan (vänster sida), men du bör kunna sitta från den högra sidan (offside) om det behövs.

 

Lägg på en filt eller dyna

Om du använder en Western-sadelfilt är den i allmänhet vikt på mitten. När täcket rids ska vikningen gå framåt. Eller så kan du använda en dyna som inte behöver vikas.

Det engelska sadelunderlägget kan vara format så att det passar perfekt under sadeln och kan ha kardborreflikar som fästs i D-ringen på sadeln för att hålla det på plats under ridningen. Dessa handtag eller bindningar pekar på ovansidan, inte på hästen.

 

Lägg på en filt eller dyna

 

Placera dynan eller täcket på hästens rygg, haka fast den över manken och skjut tillbaka den på plats. Detta säkerställer att hästens rygghår ligger platt under paddan och sadeln. Se till att filten eller dynan är jämnt fördelad på båda sidor. Kontrollera båda sidorna för att se till att dynan eller filten inte är vikt, skrynklig eller rullad någonstans.

Lyft sadeln – Hur man sadlar en häst

Stigbyglarna på den engelska sadeln ska dras genom lädret och stigbygeln på västernsadeln ska hakas genom hornet eller vikas över sitsen. Det är för att den hårda stigbygeln inte ska träffa dig eller hästen när du lyfter sadeln. Gjorden eller mössan, om sådan finns, ska vikas tillbaka över sadeln.

Vissa tar bort den engelska sadelgjorden helt från sadeln när de har ridit klart. Detta förhindrar att bältena vrider sig när sadeln är stuvad. Om du tar bort sadelgjorden efter varje åktur måste du naturligtvis spänna fast båda sidorna när du sitter.

 

Sadelpassning Hur man sadlar en häst

 

Höj sadeln tillräckligt högt så att den inte slår i hästen eller slår ut dynan ur sitt läge. Sadeln ska vara placerad något framåt och sätet bakåtvänt. Placera sadeln försiktigt på hästens rygg. Om du låter sadeln falla tungt på hästens rygg kan hästen bli rädd eller motvillig i sadeln (hästen blir ”kallryggad”).

Kontrollera båda sidorna av sadeln

Gå åt sidan, ta ner stigbygeln till den västra sadeln och kontrollera padsen eller filten så att det inte finns några veck under sadeln på någon av sidorna. Om sadelgjorden inte redan är fäst vid offside, klipp eller bind fast den. Kontrollera återigen att filten eller dynan är platt och att pälsen under är slät och ligger i den naturliga riktning där de växer. Att riva sönder ett täcke eller en pad kan orsaka åskväder eller obehag som kan få din häst att missköta sig.

 

Kontrollera sadeln Hur man sadlar en häst

Gå till den närmaste sidan, sträck dig under hästen och ta tag i den lösa änden av sadelgjorden.

Fäst sadelgjordens spännen eller spännband – Hur man sadlar en häst

Knyt antingen linningen eller knyt linningen löst. Dra gradvis åt omkretsen i små sektioner eller tryck försiktigt. Det är vanligt att man drar tillbaka hästen kraftigt och bestämt, vilket gör att hästen sparkar eller biter. Detta kan leda till att hästen blir missnöjd. Vissa hästar kan puffa upp sig i väntan på obehag. Be hästen att kliva ut, vänta en stund så att den kan andas och dra försiktigt åt sadelgjorden igen.

De 10 vackraste hästraserna från hela världen

 

fixera sadeln Hur man sadlar en häst

 

Dra åt sadelgjorden precis så att sadeln sitter stadigt på plats. Vissa ryttare anser att ju snävare sadelgjorden är, desto säkrare är de. Det kanske inte är nödvändigt att göra din häst till en varmkorv genom att dra åt sadelgjorden för hårt – det kan leda till skador och försämra hästens andning. Du ska kunna föra in fingrarna mellan sadelgjorden och hästen.

Håravfall? Ät dessa 9 livsmedel för att förebygga håravfall

Om det finns flikar framtill på schabraket, linda dem runt D-ringarna framtill på sadeln och knyt eller fäst dem.

 

Ridning Hur man sadlar en häst

 

Säker körning

När hästen arbetar kommer du att märka att sadelgjorden blir lösare. Kontrollera alltid kretsen före montering och efter några minuters körning.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button