Hästar

Vilda hästar – 15 kolonier av vilda hästar från hela världen

Vilda hästar . Det finns inget mer romantiskt än att se en grupp vildhästar galoppera längs en pittoresk strand, men vänta – är de verkligen vilda? 

 

Vilda hästar

Förmodligen inte. Den enda riktiga ”vildhästen” är Przewalskihästen från Mongoliet. Alla andra frilevande underarter av hästar och ponnyer som tillhör Equus ferus är vilda eller halvvilda djur som härstammar från domesticerade hästar.

Det faktum att de tekniskt sett inte är ”vilda” betyder naturligtvis inte att de inte är vildmark. Vilda hästar bör behandlas med samma omsorg och respekt som alla andra vilda djur. Här är en översikt över några av de mest kända populationerna av vildhästar och ponnyer runt om i världen.

Mustanger – Vilda hästar 

Mustanger
Det finns ingen vildhäst som är så ikonisk som mustangen. Dessa eleganta varelser härstammar från hästar som spanjorerna förde till Amerika, men under årens lopp har de också börjat blandas med olika typer av hästar från Amerika.
Mustanger förvaltas för närvarande av U.S. Bureau of Land Management.

Topp 10 starkaste hästraserna i världen

Enligt Free Roaming Horses Act från 1971 är dessa hästar”levande symboler för den historiska och pionjära andan i västern som fortsätter att bidra till utvecklingen av olika livsformer inom nationen och berika livet för det amerikanska folket. ”

Hästar Brumby – Vilda hästar 

Hästar Brumby


Brumbies är vildhästar som strövar fritt i Australien. Även om det finns flockar av Brumbies över hela kontinenten, finns de mest kända populationerna i Northern Territory och Queensland.

Liksom många andra invasiva arter i Australien härstammar Brumbies från förrymda, utsläppta eller försvunna djur som har sitt ursprung i de tidigaste europeiska bosättningarna på kontinenten. På grund av de allvarliga ekologiska hot de utgör mot inhemska växter och djur betraktas de i allmänhet som skadedjur.

Hästar – Vilda hästar 

Hästar


Denna ras av vildhästar har sitt ursprung i Polen, där de har en lång historia som tåliga hästar. Idag finns många av dessa majestätiska ponnyer i naturreservat, där de övervakas och hålls under kontrollerade förhållanden.

På grund av sina primitiva drag (dunefärgad päls och ryggstrimmor) trodde man en gång att Koniks var den senaste ättlingen till den nu utdöda europeiska vildhästen. DNA-tester har dock visat att rasen delar samma mitokondriella DNA som många andra moderna domesticerade hästar.

Assateague-ponnyer (Chincoteague-ponny)

Assateague-ponnyer (Chincoteague-ponny)


Assateague-ponnyn är en av de mest kända vildhästarna. Även om de ofta kallas ”ponnyer” på grund av sitt utseende, är de faktiskt genotypiskt lika hästar.

Termen ”Chincoteague” leder också till förvirring eftersom hästarna tekniskt sett lever på Assateague Island, som delas på mitten av gränsen mellan Maryland och Virginia. Ponnyerna på Maryland-sidan lever på Assateague Island National Seashore, medan Virginia-ponnyerna lever i Chincoteague National Wildlife Refuge.

Dartmoor-ponnyer (Dartmoor-ponnyer)

Dartmoor-ponnyer (Dartmoor-ponnyer)


Dartmoor-ponnyer har fått sitt namn efter det skyddade engelska hedlandskap där de lever. Dessa ponnyer, som kännetecknas av sin låga men breda kroppsbyggnad, är kända för att vara extremt tåliga. Deras styrka och uthållighet ger dem det extrema väder som är karakteristiskt för torvmossens klimat.

Precis som många andra vildhästar har dessa hästar minskat kraftigt i antal under det senaste århundradet. Enligt BBC fanns det tidigare fritt strövande Dartmoor-ponnyer på hedarna, som rörde sig i flockar om 100 – 200 hästar, under våren 2004 var antalet omkring ett par hundra.

Namiböknens häst – Vilda hästar 

Namiböknens häst (Namiböknens häst)


I Namiböknen i Afrika lever extremt sällsynta vildhästar. Det är fortfarande oklart hur de kom till denna oländiga terräng, men det finns flera teorier om att deras förfäder var före detta tyska kavallerihästar som fördes till området under första världskriget.

De strövar nu omkring på Garubas ökenslätter, där de fungerar som turistattraktioner och historiska kuriositeter. För att skydda dem införlivades deras betesmarker i Namib-Naukluft Park 1986.Vilda hästar .

Hästar Misaki – Vilda hästar 

Kone Misaki
Misakihästar betar på ängarna längs Cape Toi (Toimisaki på japanska) i Kyushu Prefecture i Japan.Liksom många ”inhemska” hästraser i Japan fördes de ursprungliga förfäderna till Misaki-rasen av människor från Kina för hundratals år sedan.Trots sin långa historia såg rasen en dramatisk minskning av antalet till endast cirka 100 djur i slutet av andra världskriget.

Camarguehästar (Camarguehäst)

Camarguehästar (Camarguehäst)


Att se en flock Camargue-hästar galoppera genom vågorna är som att se början av Eldvagnar. Dessa eleganta, benvita skönheter är en gammal hästras som lever längs de skyddade våtmarkerna i Camargue i Frankrike. De är berömda för sin smidighet, uthållighet och tålighet, och även om många av de halvvilda exemplaren tillbringar sina dagar i träsken, föds andra upp och tränas av människor. Plattång: Vad du ska välja

Grayson Highlands ponnyer

Grayson Highlands ponnyer


Vilda hästar Om du någonsin har drömt om att vandra längs Appalachian Trail, se till att du har tid att se de vilda ponnyerna i Grayson Highlands State Park när du korsar Virginia. Dessa bedårande hästar är inte infödda i regionen, utan introducerades till området av U.S. Forest Service för flera decennier sedan. Sedan dess har de etablerat sig som vänliga (nästan för vänliga) ansikten längs en av USA:s mest berömda vandringsleder.

Welsh ponny (Welsh ponny och Cob)

Welsh ponny (Welsh ponny och Cob)
Welsh Mountain Pony är bara en medlem i en större grupp av närbesläktade hästar som kallas Welsh Pony och Kob. Alla dessa raser har sitt ursprung i Wales långt före romarriket. Welsh Mountain Pony (sektion A i rasgruppen) härstammar troligen från den förhistoriska keltiska ponnyn, och även om många har domesticerats finns det fortfarande en flock på nästan 200 individer som strövar omkring på kullarna i Carneddau i Snowdonia, Wales.

Hästar i Donaudeltat

Hästar i Donaudeltat
Dessa pittoreska djur lever bland våtmarkerna och skogarna i Donaudeltat i Rumänien. Vildhästar har funnits i detta område i århundraden, men sedan 1990-talet har antalet individer ökat till 4 000 som ett resultat av att människor stängt sina gårdar och släppt ut sin boskap i naturen. Även om hästar är ett uppenbart föremål för inspiration och nyfikenhet, utgör deras okontrollerade antal ett allvarligt hot mot det inhemska växtlivet.

Pottoka-ponnyer – vilda hästar 

Pottoka-ponnyer
Pottokan, som hör hemma i de franska Pyrenéerna och spanska Baskien, är en gammal hästras som hotas alltmer av habitatförlust och korsningar med andra hästraser, inklusive iberiska hästar, arabiska hästar och welshponnyer.

Det fascinerande med Pottoka är att de är ganska skickliga på att ”förutspå” vädret. Beroende på lufttrycket vandrar hjordarna till dalarna före dåligt väder och återvänder till höglandet när stormen har dragit förbi.Vilda hästar.

Hästar på Cumberland Island

Hästar på Cumberland Island
Cumberland Island National Seashore är fyllt av alla möjliga naturskatter, från täta maritima skogar till en 27 mil lång oexploaterad strand. En av de mest kända attraktionerna är dock vildhästarna.

 

Cumberlands vildhästar, som härstammar från en population som fördes till ön från Georgiens fastland på 1800-talet. århundraden, har 150 till 200 individer. De behandlas som alla andra vilda djur och får ingen hjälp. Även om de är ganska trevliga att titta på från håll, kan de vara fysiskt ganska defensiva om du kommer för nära dem.

Garrano och Sorraia

Garrano och Sorraia
Det finns två kända raser av inhemska vildhästar i Portugal – Sorraian-hästarna i söder och Garrano-ponnyerna i norr (bilden).

 

Båda klassificeras för närvarande som utrotningshotade på grund av minskande jordbruksvärde och predation, även om det nyligen har gjorts ansträngningar för att bevara dessa raser.

Kone Banker

Kone Banker
De tros härstamma från tama spanska hästar som fördes till kontinenten på 1500-talet och lever i de sumpiga betesmarkerna i North Carolina. Bankerhästarna förvaltas av National Park Service och har en något förminskad kroppsstorlek på grund av en mager diet som leder till långsammare tillväxt.vildhästar.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button