Slovakiska språket

Moliere – Den eländiga människan – Allt om Den eländiga människan

Moliere-Lakomec allt om arbetet och författaren . Moliere-Lakomec :

Molière

  • med sitt eget namn Jean Baptiste Poquelin(knäböjande)1622 -1673)
  • tillhör den franska perioden klassicism
  • Han har arbetat som dramatiker, skådespelare, regissör och teaterchef.
  • Hans teatersällskap uppträdde inför kung Ludvig XIV.
  • Moliere betyder för komedin vad Shakespeare betyder för tragedin
  • Han skrev många komedier: Den elake, Den friska sjuka, Den borgerlige adelsmannen, Tartuffe, Misantropen etc.
  • Molière-Lakomec

 

Molière-Lakomec

Alla obligatoriska verk finns på

Slovakiska språket 

 

Mångsysslaren

  • Temat kommer från antiken, från den romerske författaren Plautus (i den 1:a hösten Plautus).
  • Författaren  hånar girighet, som deformerar en persons karaktär och förstör mellanmänskliga relationer i familjen.
     
  • I klassicism, som är den period av 17. till 1700-talet, litterära genrer delas in i höga och låga. Komedi var en av låg eftersom den var skriven i prosaform, språk hade De vardagliga siffrorna och kommer från av borgarklassen.
  •  Komedin The Miser håller samman plats, tid och handling. Den utspelar sig på i Harpagons hus, i Paris under 1 dag, och hela berättelsen är en analys av en snål man. Författare Hyperbolizes – överdriver egenskapen av girighet. Författaren använder Karaktärsförvirring som en källa till komedi/humor.
     
  • Utomhuskomposition:  5akter
  • Intern sammansättning: tomten är inte viktig, det som är viktigt är utsikten över eländet från alla sidor. Upplösningen är oväntad.
     
  • Karaktärer: i karaktären Harpagon har författaren skapat en karaktärstyp.
     
    Harpagon(arpagon, Franska läser inte inledande h): han är en groupie, 56 år gammal, änkling, far till två vuxna barn: Kleant, Eliza. Han är girig, självisk, misstänksam och osolidarisk. Han bryr sig bara om pengar, han ger ingenting åt sig själv, åt sina barn eller åt sina tjänare. Han är rädd att han kommer att förlora pengar. Han är en ockrare, det vill säga en person som lånar ut till hög ränta. Tjänstefolket är hungrigt, Harpagon stjäl till och med havre från hästarna och lämnar dem utmärglade, utsvultna. Harpagon litar på förvaltaren Valera, för han smickrar honom ständigt och bugar för honom. Harpagon tänker gifta sig med den unga flickan Mariana och ber henne också om en hemgift. Handlingen går ut på att hans kista med pengar försvinner. Han blir nästan galen och lugnar ner sig först när han hittar pengarna.  Till slut går han med på att gifta bort sina barn, främst för att han inte behöver finansiera dem.
     
    Valere: arbetar i Harpagons hus som betjänt, men i verkligheten är han en adelsman som är förälskad i Eliza. Han är smart, han vet hur han ska vinna över Harpagon.
     
    Kleant: son till Harpagon, är i konflikt med sin far, har inte för avsikt att lyssna på honom. Han spelar, vill låna pengar av en lånehaj och visar sig vara hans far. Han älskar Mariana, så han är en rival i kärlek till sin egen far. 
     
    Eliza: dotter till Harpagon, vacker, blyg, älskar Valere, men hennes far vill gifta bort henne med en gammal man.
     
    Frosine: den parisiska äktenskapsmäklaren. Hon är en mästare på smicker, på förställning.  
     
  • Handling: Valér arbetar i Harpagons hus för att han vill vara nära Eliza, som han älskar. Cleanthes anförtror syster Eliza att han älskar den stackars flickan Mariana. Harpagon vet ingenting om sina barns känslor eftersom han bara är intresserad av pengar. Han meddelar barnen att han har för avsikt att gifta sig med Mariana. Cleanthes fann änkan och Eliza en äldre herr Anselm. Barnen är emot det. På kvällen ska Mariana komma på besök, hans gruppkänsla kommer att manifesteras igen. Under ett besök upptäcker Mariana att hennes älskade Cleanthes är son till hennes blivande brudgum. Klent korsar sig och hans far förstår att han har en son i kärlek. Harpagons kista med pengar försvinner, kommissionären utreder stölden och Harpagon kräver att hela staden stängs ner. Kistan togs av tjänaren Shiloh och överlämnades till Cleanthes. Anselm kommer till huset. Valér erkänner att han älskar Eliza och att han har kommit till Paris för att leta efter sin far, som tror att hans barn dog i ett skeppsbrott. Det visar sig att Valér och Mariana är förlorade barn till Anselmo, som i själva verket är en napolitansk adelsman. När Anselm lovar att förrätta båda sina barns bröllop ger Harpagon  dem sin välsignelse. Han är särskilt glad eftersom hans pengar har hittats och återlämnats till honom av Kleant på villkor att han går med på att låta honom och hans syster gifta sig med de partners som de älskar.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button