Slovakiska språket

Ladislav Mnyacko – Hur kraft smakar

ladislav-mnacko-as-chuti-power allt om arbetet . 

Ladislav Mnyacko

författare, romanförfattare, facklitterär författare, journalist-publicist, dramatiker

Ladislav Mňačko tillbringade sin barndom och ungdom i Vrútki och i Martin. År 1939 gick han i lära som försäljare på ett apotek. Under kriget fängslades han i koncentrationslägret .
Han är en av de mest framstående personerna inom efterkrigstidens journalistik och litteratur.

Dess styrka var det valda ämnets höga aktualitet, särskilt när det gäller dess sociala och moraliska aspekter. Han kom med osminkade fakta om livet, en oförvitlig blick på de dolda sammanhangen. Han inledde ett intensivt försök att sanningen.

Reporterns livsinställning och ivriga natur för ny kunskap tillät honom att tränga in under ytan på fenomen och avslöja de dolda länkarna till negativa fenomen i samhället. Han skrev främst resereportage och politiska reportage och inslag från hemlandet och utlandet, även essäer.

Ladislav Mnyacko

På 1939 försökte han förgäves fly till Sovjetunionen. Ett år senare fängslades han i ett koncentrationsläger på för att ha korsat den tysk-nederländska gränsen.

Under 1944 lyckades han fly och återvände hem. Han blev partisan i Valakiet.

På 1967 fråntogs han sitt tjeckoslovakiska medborgarskap på grund av sin kompromisslösa politiska hållning (mot att stödja arabisk politik gentemot Israel) och var tvungen att stanna kvar på utomlands.

Han återvände till 1968, men i protest mot Warszawapaktens ockupation av Tjeckoslovakien gick han i exil igen. Han har bott i Israel, Italien och Eisenstadt i Österrike.

Efter november 1989 återvände han till Slovakien som österrikisk medborgare. Han bodde växelvis i Prag och Stupava, där han började skriva sina memoarer. Han slutförde dock inte dessa. Flera av hans böcker har publicerats på utomlands.

ladislav-mnacko-som-känns-god

Alla verk finns på

Slovakiska språket

Ladislav Mnyacko – Hur kraft smakar

Hur kraft smakar

Genre: roman, politisk pamflett
Tema: insiktsfull analys av livet för en tidigare revolutionär, partisan och senare en ledande parti- och statstjänsteman
Idé: den frätande effekten av okontrollerad makt på individuell moral, vilket resulterar i ensamhet, alienation
Berättare: Frank – deras form(avslöjar för oss den höga partibyråkratins värld: amoralitet, intriger, förställning, beräkning, konkurrens om positioner, förakt för intelligens…)

Karaktärer:

Frank – en framstående fotojournalist, hans hobby var en privat samling av fotografier som speglar den andra sidan av framstående personer
död, stabschef – 1. en man på landet, dog 52 år gammal, en god vän till Frank från skoltiden, gjorde gradvis en stor karriär, förändrades till utseende (blev stel) och karaktär, blev gradvis främmande

Margita – 1. död mans fru, tystlåten, alltid förlåtande, skilde sig från henne för att hon inte var den presentabla typen, före detta flickvän till Frank
Martin – Margitas son, arvlös av sin far på grund av en affär vid Moskvas universitet
änka – 2. död mans fru, tidigare sekreterare, smal, lång, söt, de levde inte bra tillsammans, var och en av dem hade bekanta

Galovic – politisk rival och motståndare till den döde mannen, var chef för säkerhetsapparaten

Innehåll:

Berättaren i historien är Frank, en fotojournalist som berättar historien om sin tidigare vän som gradvis blev 1. man i landet. Berättelsen börjar med begravningen av denna viktiga statsman. Avskedet planeras i detalj under 3 dagar. Frank ska göra en fotoreportage om den. Den följer människor som bara låtsas tycka synd om de döda på utsidan, men i själva verket är hela begravningen en stor komedi. Frank har arbetat som fotograf i 20 år.

”Frank bevittnade deras små dispyter, deras löjliga gräl och hårda slagsmål, deras vredesutbrott, deras intriger, deras skvaller, deras girighet, deras laster som noggrant doldes för världen, deras andra ansikte.” De döda var likgiltiga inför de flesta av dem.

De kände honom inte, de visste inte vem han var eller hur han var. Frank har varit på flera statsbegravningar, inklusive några där människor grät. Här är ögonen torra. Den döde, den store och oersättlige döde enligt press och radio, är oändligt ensam. Han har ingen.

De som han en gång valde som medarbetare kämpar nu för sina jobb.
Under begravningen minns Frank en tidigare vän: de hade varit vänner sedan skoltiden och hans vän hade alltid försökt vara en ledare, han hade varit en rebell, senare en bråkstake och revolutionär. När Frank tog över flickan Margita och de bråkade om det, men de förblev vänner. Hans vän gifte sig med henne, men de skilde sig senare eftersom hon inte var tillräckligt bra för honom. De hade en son tillsammans, Martin, och Dead ordnade så att han kunde bo hos honom. Han gifte sedan om sig med sin sekreterare, en attraktiv kvinna.

Frank minns honom som en modig, överlagd och lugn man; de deltog i upproret tillsammans. Men han var onödigt grym. Han var mycket avundsjuk när han sköt en pojke på fläcken, en snorig pojke som hade somnat på sin vakt. Frank berättar vidare att hans vän under de senaste åren inte längre litade på någon. Han ville ha all makt i sina händer.

Han har också fattat många felaktiga beslut under sin mandatperiod, men han har alltid skyllt på andra. Han bevisade sig själv. Han skickades för att rensa upp i ett oroligt län. Han ombads att..: ”vara resolut, fast, tuff och oförvitlig, inte rygga tillbaka för hårda tag, och kom ihåg att när skogen huggs ner flyger flisorna. Ingen kommer att ställa dig till svars för splitter.” Så han högg. Flisorna flög. Han högg ner regionen, de kallade honom högre upp, tills han fick den högsta posten.ladislav-mnacko-as-chuti-power

Förutom berättelsen finns det många reflekterande avsnitt i verket. Författaren använder en retrospektiv metod. Det gick rykten bland folket om att statsmannen hade dött av uremi (blod i urinen) – en farlig och obehaglig sjukdom, men leukemi förklarades vara den officiella dödsorsaken. Galovič var ansvarig för detta och påverkade tre läkare att utfärda en falsk dödsattest.Frank besöker Margita och hennes son under begravningen.

På den bar på Manhattan där han träffade professor Fonda minns han tillbaka på en tidigare vän. ”När du lär känna honom bättre ger du dig in i ett äventyr som kallas världshistoria. Du kommer att förstå allt från dem. Även idag? Även idag. Just i dag. Det är otroligt hur samma misstag upprepas i liknande historiska situationer. Människan är fortfarande av naturen en mammutjägare. Mammutarna är borta sedan länge, men människan har alltid velat jaga så mycket kött som möjligt. Och all civilisation och all kultur är bara till för att maskera denna primordiala natur.”

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button