Slovakiska språket

Alfonz Bednar – Vagga

Alfonz Bednár – Cradle om verket och författaren . Vad du behöver veta om arbetet , karaktärer , Alfonz Bednar – Cradle : 

Alfonz Bednar

Redan i den första Det glasklara berget tillkännager idén om den mänskliga individens enkelhet och ogenomskinlighet, för honom är människan redan från början en blandad och märklig varelse. Denna karakterisering gäller inte bara de exceptionella centrala och perifera personerna i Bednars verk, utan även författarens uppfattning om människan i allmänhet. Den kompositionella uppbyggnaden av sujet och i Bednars romaner utgör en betydande innovation i vår prosa. Nästan alla hans verk överraskar med denna komponent: Glas TopperTimmar och minuter struktur episka band, En dundrande kugge av episkkraft.

Alfonz Bednár är den typ av författare som beskrivs som en född epiker. Hans epos är dock inte enformigt i genre eller stil: dagboksformen The Glass Hill, en cykel av storskaliga romaner med pendlingar i intrig och mening längs linjen mellan dåtid och nutid, en cykel av romaner från det samtida livet För en handfull pennies och samtidigt som till alla dessa Thunder Tooth som en komplett bild av den slovakiska byn under det senaste halvseklet. I integreras inte bara tendenserna i författarens egen konstnärliga utveckling, utan också flera tendenser i författarens egen konstnärliga utveckling och i slovakisk episk prosa i allmänhet, från dess klassiska realistiska form via tendenserna till naturalistisk prosa av Schwantnersk typ till den moderna moderna prosans praxis, till en enda stor episk stil.

Bednár, som alltid var sökande och innovativ, visade i vart och ett av sina verk de höga konstnärliga, eftertänksamma och sociala värdena i sitt arbete och rankas inte bara bland de ledande företrädarna för slovakisk prosa, utan han är på många sätt också anmärkningsvärd ur synvinkel på utvecklingstendenserna i den samtida världslitteraturen.

Glasberget 

markerar början på ett töväder i slovakisk litteratur och början på en reaktion mot den kommunistiska heroismens förenklade, schematiska, skrikigt demagogiska opus.

I slovakisk och tjeckisk litteratur finner vi sällan en sådan säker hantering av fantasins material och en sådan lyrisk-episk bredd. Det är författarens förmåga att förena olika kreativa processer som utgör ramen för hans vision av världen i all dess filosofiska komplexitet.

Alfonz Bednar – Vagga

Vagga

Handlingen utspelar sig under andra världskriget. Novellen börjar med att huvudpersonen Zita Černeková lyssnar på en radiosändning från rättegången där hennes man vittnade. Han vittnade mot hennes tidigare älskare Majerský, som anklagades för att ha undergrävt och saboterat kooperativet.

Den andra handlingen börjar med en berättelse om det förflutna: Majerský kommer hem till Zita under kriget. Zita gömmer honom i sitt rum mot sin vilja eftersom hon fortfarande minns hur han utnyttjade henne när hon var ung. Under tiden gömmer sig hennes man i bunkern där Majerský var med honom tidigare, men han flydde eftersom hans ögon brann.

Under patrulleringen hör de tyska soldaterna ett ljud från Czerneks stuga som liknar en motor. Men det är bara en vagga där Zita lägger sin sjuka son för att sova.
Soldaterna går in och tror att de är inne och skickar meddelanden till gerillan via dynamo och radio. När de upptäcker att det bara är en vagga stannar de i Zitas stuga.
Först frågade de henne om hon visste något om partisanerna, men efterhand blev de alltmer påträngande. De tillät inte Zita att klä på sig, trots att hon bara hade en skjorta och en kjol. Zita, som fruktade att de skulle hitta Majerski, erbjöd dem bröd.

Majerský tänkte under tiden på hur han en gång hade ”lämnat” Zita till Ragal och ångrat det.
Obmann, en av soldaterna, uppenbarligen befälhavaren, uppmanade Zita att vagga pojken eftersom ljudet av vaggan påminde honom om hemmet.
Så småningom började soldaterna uppträda mycket oartigt och förbanna Zita, deras avsikt var att misshandla henne.
Under tiden kunde Majerský inte stå ut längre och flydde ut genom fönstret.

Alfonz Bednar – Vagga

Soldaterna fortsatte att göra narr av Zita. De bestämde sig för att pissa i grytan och hälla det över pojken. ”Lyckligtvis” började skottlossningen utanför och alla utom Zita och pojken sprang ut ur stugan.
De återvände en kort stund senare med sårade och en död. Majerský var den som sköt mot dem från strömmen.

Alla obligatoriska verk finns på

Slovakiska språket

Sedan kom de med honom – den skadade.
Ändringsförslaget slutar som det började. Några år senare lyssnar Zita på radion, där Majerský döms till tolv års fängelse vid sin rättegång. Hon är arg på sin man eftersom han vittnade mot henne.

Alfonz Bednar – Vagga

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button