Slovakiska språket

Božena Slančíková Timrava – Ťapákovci

Božena Slančíková Timrava Ťapákovci . Handling , karaktärer , karaktärisering . Božena Slančíková Timrava Ťapákovci . Handling , karaktärer , karaktärisering .

Božena Slančíková Timrava

  • hon föddes i Polichno, där hon tillbringade hela sitt liv
  • kom från stor familj till en evangelisk pastor (han var en av grundarna av Matica)
  • hon valde det konstnärliga namnet Timrava efter brunnen bakom Polichno, i vilken det alltid fanns rent vatten
  • hon skrev noveller och noveller om livet på landsbygden intelligentsia och bymiljö
  • hennes bidrag ligger i hennes innovativa sätt att skriva och hennes verk representerar realismens höjdpunkt , Božena Slančíková Timrava Ťapákovci
  • tecken på skapelse:
  • använder beskrivande förkortningar efter namnen för att karaktärisera hjältarna (Anča – Huggorm)
  • humor och ironi i skildringen av kärlek, sökandet efter orsakerna till ett ouppfyllt förhållande
  • skildring av kärlek som en tvetydig känsla (hopp – besvikelse)
  • 2 parallella intriger, interna monologer
  • Skapande: For Whom to Go, Without Pride (noveller), Skon Paľa Ročku, Heroes, The Ťapákovci (romaner) , Božena Slančíková Timrava The Ťapákovci
  • Božena Slančíková Timrava - Ťapákovci

Božena Slančíková Timrava Ťapákovci

Kortfattad beskrivning av arbetet: I roman beskriver författaren familjen Ťapák, som är typisk för sin lathet och ovilja att arbeta. Familjen Ťapák är sexton personer i ett hus. Fyra bröder lever tillsammans med sina fruar och barn, och den femte, den yngste, Miško, är fortfarande ungkarl. En syster, Anča, trettio år gammal – ogift; hon gifte sig inte eftersom hon är krympling. I förgrunden står två kvinnliga gestalter – Ilya, hustru till den äldste brodern Palo, och hennes svägerska Anča. Båda är starka personligheter, i familjen kallas de Ilya – drottningen och Ancha – huggormen . Hushållerskan i huset är Ilya, som försöker lära familjen Ťapák ordning och hygien. Ilya är bättre utbildad och är också byns mormor. Men Ťapákovs gör sig lustiga över henne, de gillar inte att hon kritiserar dem.

Anča är den som är mest missnöjd med det, hon vill alltid ha det som Ilya inte vill ha, hon hetsar också andra till hat. Han fortsätter att provocera och vill provocera fram konflikter. Ancha är en av de mest tragiska karaktärer som Timrava har skapat – hon kan inte gå, hon släpar sig bara runt huset på sina händer och knän. På grund av sitt öde är hon arg på hela världen, olycklig och full av sorg och upplever varma känslor för sin kusin John. Typexemplet på mänskligt lidande och förnedring är scenen när den benlösa Anča hoppar på natten på sina knän och händer, och Jano och hans far behandlar henne som en hund.

När Ilya inser att Ťapákerna inte kommer att förändras uppmanar hon sin man Pál att bygga ett hus och flytta från sina föräldrars trångbodda stuga. Hon hotar att lämna honom, vilket hon också gör, och tar jungfruns pastorsjungfruns plats.

Växter för skugga – 11 inomhusväxter för skugga

Beskrivning

 

Till slut bestämmer sig Palo för att bygga ett hus; Ilya var ganska nöjd då, familjen Ťapák var nöjda med att Ilya inte längre kritiserade dem. Bara Anča är plågad, full av hopplöshet och ångrar bittert att hon överhuvudtaget föddes. Božena Slančíková Timrava Ťapákovci.

En beskrivning av apati och lättja: ”Människorna skyndar sig till vårarbetet. Under vintern har alla vilat, sängliggande lemmar ber om frisk luft på fältet. Ansiktena är rödmålade i solen, ögonen får det starka och djärva ljuset.

Bara på the Tappers står det män på gården och de kan inte skaka av sig vinterlinet. De kan inte bestämma sig för om de ska börja plöja eller inte idag. Rollerna kanske längtar efter plogen – men det är inte fredag, det är onsdag. På the Taps har man dock inte alltid börjat arbeta på vilken dag som helst. På kunde de i fredags inte plöja, det var för blött, de måste rädda den dåligt övervintrade gården, men om de väntar till fredag kommer marken att hårdna.”



Beskrivning och egenskaper hos Anci:


I sin tidiga barndom drabbades hon av en fraktur, så hon kan inte gå, hon sitter bara och broderar hattar och ingen vill ha henne på grund av hennes natur (det är därför hon kallas en huggorm);
I ansikte är hon vacker, men från skaftet är hon förlamad, hon kan inte sträcka ut sina ben; Johns far rådde sin mor att spika fast henne vid en bräda, så att hon kunde förbli rak; Hon var hårt arbetande, smart, men mycket explosiv, hon argumenterade alltid med Ilya. Božena Slančíková Timrava Ťapákovci.

Oljigt hår: 5 huskurer

Egenskaper för Ili: Ilja är en mycket stark personlighet, hon bestämmer över alla, även över sin man, som är under skon; Ilja är mycket självsäker, hon höjer sig över de andra; enligt Ilja är alla bröder som tyskar – de var inte särskilt vältaliga; Ilja gör ofta klart för Ťapákerna att de lever ohygieniska och ohälsosamma liv. Timras benämning drottning sammanfattade hennes karaktär och uppförande väl.

Podobné články

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button